Hlavní obsah

Atentáty v Iráku si vyžádaly přes 68 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Útoky na tři policejní stanice v jihoirácké Basře si vyžádaly 68 lidských životů, dalších 230 lidí bylo podle tamní policie zraněno. Při útocích byly zasaženy rovněž 2 školní autobusy. K dalším střetům došlo v Kirkúku a ve Fallúdži. Při boji Američanů s povstalci zemřelo nejméně 10 osob. Čeští policisté působící v Basře jsou v pořádku.

Foto: Jiří Smutný

46 dní starý tapír

Článek

Mluvčí britských jednotek, které odpovídají za bezpečnost Basry, sdělil, že tři výbuchy byly téměř synchronizované.

Došlo k nim mezi 5.15 a 5:30 SELČ. Velitel John Arnold k provedení útoků uvedl: "Byla použita improvizovaná výbušná zařízení umístěná v automobilech." Irácké zdroje však hovoří o raketovém útoku. 

Smrt ve školních autobusech

Podle iráckého policejního důstojníka je mezi obětmi třech ranních útoků asi deset dětí a několik policistů. Děti jely v autobuse do školy zrovna ve chvíli, kdy explodovala nálož. Svědci viděli zcela zničená čtyři vozidla, mezi nimiž jsou dva školní autobusy.

"Díval jsem se na jeden z hořících autobusů. Děti křičely, pomoc ale nepřišla včas. Ve vozidle jich uhořelo 15 až 18," uvedl svědek incident pro britskou BBC.

Irácká policie uvedla, že byly zasaženy dvě policejní stanice v centrální čtvrti Ašar a jedna ve Starém městě. Průčelí stanice Saudia je těžce poničeno, zeje v něm dva metry vysoký a tři metry široký otvor.

John Arnold uvedl, že zdravotníci koaličních sil jsou připraveni pomoci, ale ke dvěma místům útoku se nemohou dostat: "Koaliční síly byl zastaveny davem, který na ně házel kameny."

Asi dvě hodiny po třech explozích se ozvala čtvrtá poblíž policejní akademie jižně od Basry. Útok sebevražedného atentátníka si vyžádal dva mrtvé, šest osob je zraněno.

Útoky v Kirkúku a Fallúdži

Čtyři hodiny dnes ráno trvala přestřelka mezi sunnitskými bojovníky a americkými vojáky v iráckém sunnitském městě Fallúdža. Zahynulo při ní šest iráckých civilistů.

Je to dosud nejvážnější porušení příměří, které bylo dohodnuto s představiteli města v pondělí. Další střet je hlášen také ze severoiráckého Kirkúku, kde příslušníci irácké civilní obrany zastřelili čtyři povstalce.

Přestřelka ve Fallúdži začala ve čtyři hodiny SELČ. Iráčané proti americkým vojákům použili minomety, granáty a samopaly.

Dnešní útoky přišly jen necelý den poté, co při raketovém útoku na věznici v Bagdádu zemřelo 21 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám