Hlavní obsah

Atentátník sebevrah zabil v Bagdádu 50 rekrutů armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Atentátník sebevrah ve středu v Bagdádu odpálil nálož před budovou náborového centra tamní armády. Zabil 50 lidí a dalších asi 50 osob zranil. S odvoláním na armádu USA a lékařské zdroje to sdělila agentura Reuters.

Foto: Aleš Rudl

Držitelka certifikátu regionální značky Zápraží paní Jeníčková prezentuje své ručně malované oděvní doplňky z hedvábí certifikační komisi.

Článek

Podle iráckého ministerstva vnitra bylo dnes zabito nejméně 47 a zraněno 48 osob. Na stovku se tak zvýšil za posledních 24 hodin počet zabitých Iráčanů spolupracujících s Američany.

Děsivý ranní útok

"K incidentu došlo v 7:25 ráno. Atentátník udeřil v centru metropole," uvedl americký plukovník Ralph Baker.

"Byl to útok jednoho muže, který měl zabít pouze Iráčany," konstatoval Baker.

"Jel velmi pomalu kolem budovy. Současně s explozí narazil do stromu," řekl k atentátu pro BBC svědek události Mohammad Jassim.

 U objektu nově budované irácké armády stálo v době atentátu asi 400 lidí. Vojenské středisko je na bývalém letišti Musana, nedaleko něhož se také nachází ústředí jedné šíitské fundamentalistické skupiny.

Práci vyšetřovatelů a zdravotníků, kteří na místo dorazili, stěžoval silný déšť a vítr.

Další útok za 24 hodin

Armády Spojených států uvádí, že muž přijel k budově v automobilu naloženém výbušninou. "Bomba vážila 135 až 225 kilogramů," odhadl Baker.

Dodal, že se ukazuje, že prosaddámovské jednotky změnily taktiku - snaží se rozklížit zemi zevnitř. Pentagon už v úterý navíc naznačil, že by v jednotlivých akcích mohla mít své prsty i teroristická síť al-Kajdá.

V úterý při obdobném útoku v malém městě Iskandaríja zahynulo 50 lidí a další desítky osob byly zraněny.

Kolaboranti, či budovatelé státu?

Americká armáda, která nyní střídá personál jednotek v Iráku, chce předat některé bezpečnostní úkoly v Bagdádu Iráčanům a stáhnout vlastní jednotky do okolí metropole.

"Snížili jsme počet táborů ze 60 na 24 a do 1. května tam budeme mít jen osm táborů," řekl generál Martin Dempsey z 1. obrněné divize, která slouží v Bagdádu. V květnu by podle něj mělo v irácké metropoli sloužit 10 tisíc iráckých policistů a do roka téměř dvojnásobek.

Irácký odboj považuje policisty za kolaboranty. Od konce hlavních bojů, tedy od loňského května, při atentátech zahynulo na 300 členů iráckých policejních sborů.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentát v Iráku: 50 mrtvých a 150 zraněných

Při výbuchu bomby umístěné v automobilu zemřelo v úterý odpoledne jižně od Bagdádu podle prvních odhadů padesát lidí. Dalších sto padesát osob utrpělo navíc...

Výběr článků

Načítám