Hlavní obsah

Arabský svět: poprava Američana nám vzala sympatie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Poprava amerického zajatce, zveřejněná v úterý na webové stránce skupiny blízké al-Kajdá, vzbudila v arabském světě většinou záporné reakce. Ač se jí tamní tisk příliš nazabývá, odborníci ji považují za brutální hrůzné představení, jež společným zájmům nepomůže.

Foto: archiv David Deyl

Zpívající hitmaker David Deyl.

Článek

Kuvajtský politolog Abdalláh Sahár agentuře AP řekl, že Arabové získali skandálem kolem vězňů v Abú Ghrajbu na svou stranu přízeň světa, avšak videozáznam, na němž skupina teroristy abú Músy Zarkávího odřezává Američanovi Nickovi Bergovi hlavu nožem, přízeň vymazala.

Redaktor egyptského týdeníku Al-Usbua Mustafá Bakrí doplnil, že videozáznam poškodil úsilí dokázat zneužívání vězněných Iráčanů americkými vojáky.

Libanonská soukromá televize Al-Haját se divákům omluvila, že "kvůli mimořádně odporným scénám celý videozáznam neodvysílá".

Hlavní egyptský deník Al-Ahrám naopak zprávu o popravě nezveřejnil a další dva provládní listy ji otiskly uvnitř vydání a bez fotografií. Syrské sdělovací prostředky událost zcela pominuly.

Poprava na internetu

Radikálové zveřejnili popravu zajatého amerického civilisty z Filadelfie na své internetové stránce. Provedl ji osobně Zarkáví, na jehož hlavu USA vypsaly odměnu deset milionů dolarů (asi 300 mil. Kč).

Zajatec nejdříve na záznamu uvedl své jméno, poté jeden z maskovaných mužů přečetl prohlášení, v němž se uvádí, že smrt tohoto Američana je pomstou za mučení v iráckých věznicích. Pak přítomní rukojmího položili na bok, ke krku mu přiložili velký nůž a nakonec na kameru ukázali jeho hlavu. Záběry jsou velmi brutální a muž umíral dlouhé minuty.

Odložené tělo našli američtí vojáci na přejezdu nad dálnicí v Bagdádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám