Hlavní obsah

Americký účet za válku v Iráku: dva bilióny dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

Náklady na válku v Iráku mohou vzrůst až na dva bilióny dolarů (2 000 000 000 000 USD), tedy vysoko nad původní propočty Bílého domu. Vyplývá to ze studie, která zahrnuje také výlohy na léčbu amerických vojáků, kteří se z Iráku vracejí zraněni a s trvalými zdravotními následky.

Článek

Studii v pondělí zveřejnili autoři, ekonomové Joseph E. Stiglitz z Columbijské univerzity a Linda Bilmesová z Harvardovy univerzity.

Výpočet počítá s výdaji na 16 000 raněných, z nichž pětina se údajně do USA vrací z těžkým zraněním mozku nebo páteře.

Mluvčí Pentagonu Roseann Lynchová řekla, že irácká válka zatím stála USA 173 miliard dolarů.

Autoři studie uvádějí, že se američtí daňoví poplatníci budou s výdaji na zásah v Iráku potýkat ještě dlouho po jeho skončení. "I když jsme zvolili umírněný přístup, překvapilo nás, jak vysoké tyto náklady jsou," uvádějí autoři.

Někdejší ředitel Úřadu pro řízení a rozpočet americké vlády Mitch Daniels před válkou invazi charakterizoval jako akci, již si USA mohou z finančního hlediska dovolit. Odhady tehdejšího ekonomického poradce Bílého domu Lawrence Lindseyho, který náklady na válku odhadl na 200 miliard dolarů, považoval za přehnané.

Příliš optimistické odhady

Do těchto kalkulací nebyly započteny výdaje na nábor nových vojáků, zpomalené tempo amerického hospodářství, účty za léčbu raněných, výdaje na válečné veterány ani zvýšené ceny ropy. Stiglitz a Bilmesová s těmito výdaji počítali. Citují z armádních statistik, z nichž vyplývá, že se u 30 procent vojáků do čtyř měsíců po návratu z Iráku objevily mentální problémy.

Jejich studie předpokládá, že američtí vojáci budou v Iráku do roku 2010 a že jejich počet bude každým rokem klesat.

Stiglitz dostal v roce 2001 Nobelovu cenu za ekonomii, působil v minulosti jako poradce prezidenta Billa Clintona a jako ekonom Světové banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Válečná technologie USA selhává

Americké problémy v Iráku odhalily kolosální neúspěch strategických záměrů Bílého domu a Pentagonu, podle nichž měly špičkové technologie umožnit Spojeným...

Al-Kajdá ohlásila vítězství islámu v Iráku

Druhý nejvyšší představitel teroristické sítě Al-Kajdá, Egypťan Ajmán Zavahrí, vyzval na videu amerického prezidenta George Bushe, aby přiznal porážku v Iráku....

V Iráku unesli americkou novinářku

Neznámá skupina ozbrojených mužů unesla v Bagdádu americkou novinářku. Při útoku zabili muže, který řídil její vůz. Velvyslanectví Spojených států v Bagdádu...

Výběr článků

Načítám