Hlavní obsah

Americký správce Iráku: Saddám je naživu

BAGDÁD/ MOSÚL

Někdejší irácký prezident Saddám Husajn je stále naživu a pohybuje se na iráckém území. Uvedl to v sobotu civilní správce Iráku Paul Bremer. Američtí představitelé si však nejsou jisti, zda stojí za množícími se útoky ozbrojenců.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Nemáme žádné jasné údaje o tom, že by byl za těmito útoky samotný Saddám," prohlásil Bremer. "Existují jisté známky řízení těchto útoků na regionální úrovni," dodal. Přesto tvrdil: "Je důležité lapit či zabít Saddáma, aby byl jednou provždy ukončen sen, který Saddám a jeho zabijáci chtějí vzkřísit." 

Bremer rovněž sdělil, že koaliční jednotky, které pod velením Spojených států působí v Iráku, urychlí výcvik iráckých vojáků a policistů, aby si dokázali poradit s novými bezpečnostními hrozbami. Současně Bremer slíbil urychlit proces předání moci v zemi irácké vládě.

V odpovědi na poslední vlnu násilností koalice hodlá do března zdvojnásobit počet členů iráckých obranných sil. Do září příštího roku by pak mělo být do obrany země zapojeno přes 200 000 Iráčanů, informoval dále Bremer. "Je to koneckonců jejich země. Je to jejich budoucnost," řekl.

Dúrí se nevzdal

Prozatímní irácká vládní rada marně jednala zprostředkovaně s koalicí hledaným generálem bývalého iráckého režimu Izzatem Ibráhímem Dúrím, kterého podle CNN Pentagon obviňuje ze zosnování krvavých útoků v Iráku. Prohlásil to v Kuvajtu představitel iráckých Kurdů Džalál Talabání, který stanul v čele rady.

Dúrí  vyjádřil prostřednictvím svého známého připravenost se vzdát, ale za podmínky, že nebude soudně stíhán ani předán Kuvajtu, který irácká armáda začátkem 90. let přepadla, řekl Talabání v kuvajtském tisku. Generál podle něj také požadoval určité léky. "

Předal jsem mu vzkaz, podle něhož ho Američané nepředají Kuvajtu, ale že bude souzen jako ostatní (provinilí) Iráčané. Domnívám se, že odmítl, protože chtěl být omilostněn," dodal šéf irácké rady.

Spojenci varovali před dalšími útoky

"Jsou určité zprávy o dni odporu v Bagdádu v sobotu a v neděli. Američtí občané byli vyzýváni ke zvýšené ostražitosti a k dalšímu posilování své bezpečnosti," uvedl v prohlášení americký konzulát v irácké metropoli, kde se šířili letáky upozorňující na den odporu. Koaliční síly a irácká policie proto byly uvedeny do zvýšené pohotovosti.

Australská vláda v pátek varovala, že bagdádský hotel Hamra, oblíbený u zahraničních novinářů a humanitárních pracovníků, by se mohl stát terčem teroristického útoku.  Proto ho střeží nyní iráčtí policisté.

V pátek došlo na západním předměstí Bagdádu k velkému sedmihodinovému střetu mezi Iráčany a Američany, kteří nakonec museli proti davu několika set obyvatel použít obrněné transportéry Bradley. Lidé totiž začali házet kameny na americkou hlídku a zapalovat pneumatiky. Někteří z nich nesli portréty Saddáma Husajna, zatímco jiní transparenty s náboženský hesly jako "Ramadán vás přibližuje k bohu."

Podle BBC nyní Američané čelí v Bagdádu denně v průměru pětadvaceti útokům. V pondělí při atentátech zemřelo 36 lidí.

Vzhledem ke zhoršující se situaci v Bagdádu, vyslalo Německo do irácké metropole speciální protiteroristickou jednotku. V sobotu to potvrdila mluvčí německého ministerstva vnitra, aniž by uvedla další detaily.

Zahraniční pracovníci OSN odletěli z Iráku

 Zahraniční tým OSN působící v Iráku v sobotu ráno odletěl z bezpečnostních důvodů z Bagdádu na Kypr, kde zůstane nejméně dva týdny. Stažení je podle OSN dočasné, než se zlepší situace. Zahraniční tým přitom zůstane na Kypru nejméně dva týdny. Úkoly Spojených národů dále zajišťuje v Iráku zhruba 4000 místních pracovníků a čtyřicítka cizinců v severoiráckém Irbílu, kde je bezpečnostní situace uspokojující.

Počet pracovníků OSN se začal snižovat již po krvavých atentátech proti bagdádským úřadovnám organizace v srpnu a září. Stažení zbylých cizinců je odpovědí na pondělní sérii sebevražedných pumových atentátů.

Pumový útok v Mosúlu

 Dva americké vojáky zabila a další dva ze 101. výsadkové divize zranila puma či mina, která v sobotu ráno vybuchla v severoiráckém Mosúlu. Výbušnina explodovala při průjezdu amerického konvoje u policejní stanice. Postižení čtyři vojáci přitom jeli ve dvou civilních terénních vozidlech.

V noci na dnešek byli ve městě postřeleni čtyři policisté.

Podle očitých svědků v sobotu ráno také začal po výbuchu nastražené bomby hořet ropovod asi 15 kilometrů od Tikrítu.

Jednání o Iráku bez iráckého představitele

Sýrie nakonec pozvala iráckého ministra zahraničí v prozatímní vládě Hošjara Zibarího na víkendová rokování představitelů států regionu, kterého se účastní Írán, Saúdská Arábie, Kuvajt, Egypta, Jordánsko a Sýrie. Zibárí však do Damašku nepřijede.

Sýrie, která byla zavilým odpůrcem války proti Iráku, pozvala jeho činitele poté, co se Bagdád ohradil proti tomu, že nebyl pozván. Sýrie v pátek uvedla, že ostatní sousedé Iráku o účasti Zibarího na rozhovorech mají rozhodnout teprve během první části dnešních rozhovorů. Ty se mají zaměřit na potřebu zabránit cizím radikálům v pronikání do Iráku, kde podnikají útoky proti mezinárodním silám vedenými Spojenými státy.

Zibarí vzkázal, že Irák byl pozván na poslední chvíli, a to způsobem, který Bagdád neuspokojuje. "V nepřítomnosti upřímného a jasného pozvání syrskou vládou na schůzku do Damašku je irácká účast nemožná," vysvětlil ministr.

Washingtonem dosazená rada irácké prozatímní vlády si stěžovala, že nebyla vyzvána k účasti na rozhovorech a že se tedy nebude řídit rozhodnutími, která přijmou ostatní země.

ČTK

Reklama

Související články

Zavražděn tajemník starosty Bagdádu

Náměstek starosty Bagdádu Farís Abdar Razzák Assám byl v neděli zastřelen nedaleko svého domu. Nejméně čtyři lidé zahynuli a další utrpěli v úterý zranění...

Výběr článků

Načítám