Hlavní obsah

Americké tanky Bagdádem jen projely

CNN, ČTK, Fox News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD, KATAR

Americké jednotky v sobotu ráno projely částmi irácké metropole Bagdádu. Účelem vpádu však nebylo zmocnit se větších částí metropole, jak se původně tvrdilo, ale jen ukázat iráckému vedení, že nemá nad městem takovou kontrolu, o které hovoří ve sdělovacích prostředcích, uvedl příslušník amerického letectva generálmajor Gene Renuart.

Foto: Městská Policie Karviná

Měření přesnosti tachometru v Karviné

Článek

Dříve přitom američtí činitelé uvedli, že jejich vojáci se nehodlají z oblasti centra stáhnout.

Irácký ministr informací Sahháf přitom rozhodně popíral jejich přítomnost ve městě: "Můžete se (do centra) jít podívat. Nic se tam neděje. Jsou tam irácké hlídky. Vše je v pořádku," řekl. Sahháfovo prohlášení potvrdil také korespondent agentury Reuters Chálid Jakúb Uvajs, který podle svých slov v centru ani na jihu Bagdádu nezaznamenal žádné americké vojáky: "Projel jsem jižní předměstí, jihovýchod, jihozápad, prezidentské paláce, hlavní bezpečnostní objekty. Žádné americké vojáky jsem neviděl," sdělil. Ani zpravodaj České televize v Bagdádu Michal Kubal v centru města Američany nezahlédl.

Tanky směřovaly k letiště, kde po celou noc i den probíhaly prudké boje.

Nejasný výsledek boje o letiště

Situace v bojích o bagdádské letiště je nejasná. Obě strany vydávají protikladná prohlášení. Irácká armáda oznámila, že se jí podařilo vytlačit americké jednotky a ve vítězné bitvě zabila stovky amerických vojáků. Naopak americké velitelství v Kataru prohlásilo, že je letiště americkými silami "zabezpečeno".

"Útočník byl donucen k ústupu a utrpěl stovky obětí. Mezinárodní letiště Saddáma Husajna se změnilo ve hřbitov nepřítele," uvádí se v prohlášení irácké armády. "Naše rakety a dělostřelectvo zasáhly nepřátelská uskupení a protivník utrpěl ztráty na zbraních a několik obětí a zraněných," řekl ministr informací Sahháf.

Mluvčí armády Spojených států Frank Thorp označil toto tvrzení za nepodložené. "Stále máme na letišti své oddíly. Probíhají tam sporadické střety," dodal.

V bojích o letiště byly zabity stovky Iráčanů, vypověděl jeden z velitelů třetí brigády americké 101. výsadkové divize Lee Fetterman. Mezi oběťmi jsou prý i sebevražední atentátníci, kteří měli na svých tělech připásané výbušniny.

Tanky směřovaly k letišti 

Přibližně 20 amerických tanků a obrněných vozidel vjelo za svítání do ulic irácké metropole v rámci průzkumné mise.  "Akce byla zahájena za úsvitu," uvedl plukovník Will Grimsley, který je velitelem 1.  brigády 3. divize americké pěchoty. Z města, kde bojují s příslušníky Republikánských gard, se podle Američané mluvčího armády Franka Thorpa nemíní stáhnout.

"Dnes jsou koaliční síly skutečně ve městě Bagdádu, vlastně jsme pronikli divizemi Republikánské gardy poměrně blízko k centru. Při průniku jsme se setkali se sporadickou střelbou," řekl Thorp. "Budeme pokračovat v operacích tam, kde najdeme příležitost postoupit kupředu."

Průnik amerických jednotek do iráckého hlavního města hlásila od brzkého rána americká televize CNN. "Jednotky 2. brigády 3. pěchotní divize jsou v srdci Bagdádu. Pronikly hluboko do města," prohlásil její korespondent Walter Rogers, který působí u amerických jednotek na periferii irácké metropole. "Střetly se s tuhým odporem," dodal s odvoláním na americké vojenské zdroje. Podle plukovníka Grimsleye byli vojáci terčem palby z lehkých zbraní a ostřelování raketami.

Tato formace se po skončení mise na předměstí Daura, ležícím asi 12 až 14 kilometrů od centra, připojila k americkým jednotkám na bagdádském mezinárodním letišti. 

Agentury hlásí, že Američané ztratily dva tanky, jeden kvůli poruše, druhý zničili Iráčané granáty. Několik tankistů bylo zraněno, jeden možná zahynul.

Boje u letiště trvaly celou noc

Vojenské zdroje USA sdělily, že na severním okraji letiště, které se nachází zhruba 20 kilometrů od středu Bagdádu, čelí Američané, kteří drží přistávací dráhu, irácké palbě. Na pomoc proto byla povolána vzdušná podpora, kterou poskytly bitevní vrtulníky.

Jednotky ze 7. kavalerie jsou podle slov poručíka Terryho Ferrella dále vázány v bojích v okolí mezinárodního letiště, ve kterých se jim daří. Údajně zničily 40 nepřátelských vozidel včetně dvaceti tanků. Oblast okolo letiště však podle reportéra Rogerse zůstává "nepřátelským územím".  Podle iráckého ministra informací Sahháfa irácké jednotky americké vytlačují.

Generálporučík Michael Moseley ovšem prohlásil, že irácké armádě nyní zbývá jen "velmi málo organizovaných jednotek", které budou záhy zničeny.

Jih města se chystá na boj

Jih města se však mění ve frontovou zónu. Ulice jsou prázdné, okna zabedněná. Centrem projížděli směrem k jižnímu okraji příslušníci iráckých polovojenských oddílů, oblečení v černém a vyzbrojení samopaly kalašnikov a granáty čínské výroby, zatímco vojáci regulérní armády se zakopávali po městě.

Pokračuje bombardování města

Celou noc otřásaly iráckou metropolí exploze. Podle reportéra agentury Reuters bylo bombardování mimořádně silné. V noci bylo soustředěno na jihovýchodní okraj města a brzo ráno se terčem náletů stalo centrum města. Podle televize Fox News tam bylo odtamtud slyšet pět silných výbuchů.

Američané hlásí boje s Egypťany a Jordánci

Američtí vojáci tvrdí, že se při bojích střetli s mnoha cizími bojovníky, hlavně Jordánci a Egypťany.

Přestože se irácký ministr informací Sahháf sliboval na noc nekonvenční operaci, pod kterýmžto termínem se měl skrývat útok sebevražedných jednotek, žádná taková akce se podle informací spojenců neuskutečnila.

Vojáci USA ze strachu ze sebevrahů zabíjejí nevinné

Sedm civilistů, včetně tří dětí, se stalo v pátek večer obětí palby příslušníků amerického námořnictva na kontrolním stanovišti jižně od Bagdádu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na reportéra televize ABC News. Podle něj Američané začali střílet na nákladní automobil, který na kontrolním stanovišti odmítl zastavit a snažil se prorazit si cestu zátarasem. Civilní oběti pocházejí z vozidel, která jela za náklaďákem. 

Neupřesněný počet civilních obětí při incidentu potvrdily také americké oficiální zdroje.

K podobným incidentům, ve kterém u Nadžáfu zemřelo nejméně 7 osob, dochází ze strachu ze sebevražedných útoků. V pátek americké velení sdělilo, že severozápadně od Bagdádu zabila nálož v automobilu tři americké vojáky a dvě ženy, které byly uvnitř vozidla. [celá zpráva]Sebevražedný atentát minulou sobotu připravil o život čtyři americké vojáky nedaleko Nadžáfu.

Sebevražedné útoky nejsou v rozporu s islámem

Islámské právo povoluje sebevražedné útoky na vojáky americko-britské koalice v Iráku. Tvrdí to velký šajch univerzity při mešitě Al-Azhar Muhammad Saíd Tantáví, který je nejvyšší autoritou sunnitské větve islámu. "Mučednické operace proti invazním silám jsou povoleny (islámským) právem," uvedl. Invaze britských a amerických jednotek do Iráku je podle něj "nespravedlivou agresi". "Každý, kdo zaútočí na jiného, proleje krev, způsobí újmu na cti a území jiných, je terorista," řekl Tantáví v narážce na koaliční síly.

Reklama

Související témata:

Související články

Husajn vyzval: Udeřte na ně tvrdě

Irácká televize odvysílala v pátek večer video, na kterém se Saddám Husajn nebo jeden z jeho dvojníků procházel po Bagdádu obklopen jásajícími davy. Husajn...

Výběr článků

Načítám