Hlavní obsah

Američané v Iráku se dočkají posil na podzim

– WASHINGTON/BAGDÁD

Od podzimu začnou americkým vojákům ulehčovat jejich působení v Iráku početné spojenecké jednotky. "Na podzim se výrazná část bezpečnostní mise přesune od Američanů na koaliční síly," prohlásil v rozhovoru pro vojenský rozhlas americký prezident George Bush. Kdy se jeho vojáci budou moci vrátit domů však neupřesnil.

Foto: Marek Velebný

Vladimír Babnič spolu s kulturní manažerkou Irenou Velichovou (uprostřed) předává ocenění vítězce soutěže Tereze Čermákové (vpravo)

Článek

Na otázku, kdy mohou jeho vojáci očekávat návrat domů, Bush uvedl, že nechce dávat nějaké smyšlené datum, že je nutné si uvědomit složitost irácké mise. Prezident řekl, že Britové zůstávají v Iráku po boku Američanů a že početný polský kontingent za nimi přijede do 4. září.

"Budou i další země, které podpoří nejen polský, ale také britský kontingent," prohlásil a dodal: "Cílem je, aby irácká armáda byla od určité chvíle s to ochraňovat energetické zdroje a čelit rabování. Zvlášť by pomohlo, kdyby někdo jiný než američtí bojovníci chránil elektrickou síť."

Bush vyjádřil přesvědčení, že svobodný Irák již nebude hrozbou pro USA a jejich spojence. "To, co nyní vidíte, je pokračování bitvy za Irák, jedná se jen o jiný druh bitvy," dodal.

USA zapojí námořnictvo proti teroristům

USA současně oznámily, že se dohodly s deseti spojenci na vycvičení svých námořních jednotek k zabavování zásilek zbraní, raket a jejich částí na širém moři. Jedná se o iniciativu v rámci boje proti terorismu a první cvičení bude v září.

"Cílem je zabránit teroristům a zemím, které terorismus podporují, aby získávali především rakety, zbraně hromadného ničení a materiál k jejich výrobě," řekl mluvčí ministerstva obrany Richard Boucher. Zdůraznil, že nový tlak se bude týkat všech zemí, které šíří zakázané zbraně. Za státy nejvíce podezřelé z této činnosti označil KLDR a Írán.

Zatím se plánují tři námořní cvičení. První se uskuteční u Austrálie, druhé ve Středomoří a třetí v Ománském zálivu. S Američany budou cvičit Poláci, Němci, Australané, Britové, Japonci, Italové, Francouzi, Nizozemci, Portugalci a Španělé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám