Hlavní obsah

Američané propustili pět vězněných Iráčanek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Američané propustili ve čtvrtek v Iráku 240 vězňů. Je mezi nimi i pět vězněných žen. Jejich propuštění požadovali únosci americké novinářky Jill Carrollové. Ti hrozili její smrtí, pokud nebudou na svobodě všechny vězněné irácké ženy. Američané ale popírají, že by jim vyhověli.

Článek

Svědci uvedli, že byli propuštěni Iráčané pocházející z Bagdádu, Ramádí a Sámaře. Všichni byli přepraveni ve čtyřech prostorných autobusech do Bagdádu na centrální terminál Aláví.

Američané už před pár dny uvedli, že během čtvrtka a pátku propustí 420 vězněných Iráčanů jen, co dokončí prošetření  jejich případů.

Propuštění vězněných žen do 72 hodin požadovali v půlovině minulého týdne únosci americké novinářky Jill Carrollové. Hrozili, že ji jinak zabijí.  [celá zpráva]

Američané ovšem tvrdí, že je propustili na základě doporučení smíšené komise CRRB, jež zkoumá případy zadržovaných Iráčanů. Působí v ní zaměstnanci ministerstev spravedlnosti, vnitra a pro lidská práva spolu s příslušníky koaličních jednotek. CRRB prošetřila přes 26 900 případů, přičemž u 14 100 doporučila, aby zadržení byli propuštěni.

Propustit vězněné ženy požadovali únosci už dříve

Propuštění zadržovaných iráckých žen požadovala předloni i Zarkávího skupina, která v té době měla v rukou dva Američany a Brita. Tehdy Američané tvrdili, že žádné irácké ženy nevězní s výjimkou dvou specialistek, které se podílely na vývoji bakteriologických zbraní. Ty předloni v létě odmítli propustit, i když tehdejší irácká vláda nebyla proti. Na svobodu se dostaly až letos v prosinci, když Američané uvedli, že už není důvod je dál zadržovat. Rukojmí byli sťati. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Američané propustili iráckou doktorku Bakterii

Americké síly propustily v Iráku několik vysokých činitelů bývalého režimu Saddáma Husajna. Neuvedly, kolik jich bylo ani o koho šlo, zprávu však potvrdily....

Výběr článků

Načítám