Hlavní obsah

Ajatolláh Sistání přiletěl do Iráku řešit krizi v Nadžafu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽAF

Duchovní vůdce iráckých šíitů ajatolláh Sistání přiletěl ve středu z Londýna přes Kuvajt do Iráku, aby napomohl řešení krize v Nadžafu, kam odjede později. Americké jednotky ve středu ráno obnovily dělostřeleckou palbu na pozice milic radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra u chrámu imáma Alího v iráckém Nadžafu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Posláním KafeBaru je především celková spokojenost a šťastně prožité dny.

Článek

O zahájení útoku informoval mluvčí armády USA Trevor Candelan. Obrněná vozidla stojí přímo u brány chrámu. Barikády Mahdího armády, chránící vstup, jsou v plamenech, milice však své postavení neopouštějí.

Američané začali pálit v 6:30 místního času (4:30 SELČ), uvedl Candelan. Podle novináře agentury AFP se o hodinu později přesunula obrněná vozidla americké armády ze svých večerních pozic zhruba 200 metrů od chrámu imáma Alího těsně k jeho vchodu. Barikády vybudované Sadrovými muži jsou podle něj v plamenech.

"Policie a Národní garda stojí méně než 100 metrů od chrámu imáma Alího," řekl policejní mluvčí v iráckém poutním městě.

Sistání v Iráku

Situaci v Nadžafu se pokusí vyřešit nejvyšší šíitský duchovní v Iráku ajatolláh Alí Sistání, který se v Londýně podrobil operaci srdce. Do Nadžafu míří, aby zajistil, že posvátná místa nebudou zneuctěna. Míní také předložit návrh na řešení krize. Lékaři ho přitom nechtěli pustit z nemocnice.

Sistání vyzval "všechny Iráčany", aby vyrazili na pochod do Nadžafu a zachránili město před totálním zničením. Klerik má podle jemu blízkých zdrojů dorazit do Iráku za několik hodin. Není jasné, kdy se chce osobně objevit v Nadžafu.

Sadr Sistánímu už dříve nabídl převzetí kontroly nad chrámem, ale na podmínkách předání "klíčů" od svatyní se zatím nedomluvili. Sadr požadoval, aby chrám střežili jeho muži, což Sistáního zástupci odmítli a o víkendu z jednání odešli.

Sistáního spolupracovník vyjádřil také názor, že americké jednotky by neměly zasáhnout do závěrečných bojů o hrobku. USA již ale naznačily, že iráckým vojákům umožní místo obsadit. V úterý  poprvé postupovali Američané a Iráčané v Nadžafu společně.

Sadr čelí poslednímu ultimátu

Sistání přijel do Iráku den poté, co irácká vláda dala poslední ultimátum Sadrovi, aby opustil mešitu a složil zbraně. Ranní útok je zřejmě onou rozhodující akcí proti Sadrovými milicím.

Poradce Muktady Sadra přitom krátce poté vyhlášení ultimáta uvedl, že Sadr je připraven podepsat dohodu o zastavení palby a ukončení povstání. "Chceme zastavit krveprolití v Nadžafu," řekl šejk Ali Saisem a dodal: "Uzavřeme dohodu se stejnou iráckou delegací a Iráckého národního kongresu a chceme, aby přivedli s sebou vládní představitele." Právě na požadavcích Sadra selhala předchozí jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Vůdce iráckých šíitů Sadr je prý zraněn

Duchovní vůdce iráckých šíitů Muktada Sadr byl při čtvrtečním útoku Američanů na svaté město Nadžaf zraněn. Sdělili to v pátek jeho mluvčí, ale neuvedli,...

Na Nadžaf opět dopadaly letecké pumy

Americké vojenské letectvo podle posledních zpráv intenzivně bombardovalo staré město iráckého svatého města Nadžaf. Výbuchy leteckých bomb dopadaly na centrum...

Výběr článků

Načítám