Hlavní obsah

Advokát: Husajn chce na proces čekat v cizině

– BAGDÁD
Právo, DPA, BBC, bt

Svržený irácký diktátor Saddám Husajn by rád na proces týkající se rozsáhlých státních zločinů za jeho vlády čekal ve vězení v Evropě. Na své internetové stránce to ve středu uvedl švédský bulvární list Aftonbladet, přičemž citoval kontroverzního britskoitalského právníka Giovanniho Di Stefana.

Foto: Ondřej Smolka
Článek

Ten má velmi spornou pověst od Austrálie až po Británii kvůli majetkovým machinacím i svým výrokům.

O Husajnovi prohlásil, že se coby "hlava státu" těší "stejné imunitě jako Její Veličenstvo královna Elizabeth", a vůbec by tudíž neměl stát před soudem.

"Švédsko je jednou ze tří zemí, kde by Saddám mohl čekat na proces, pokud na nějaký dojde," řekl Di Stefano s tím, že dalšími vyhlédnutými státy jsou Rakousko a Švýcarsko.

Mluvčí švédské diplomacie Anders Norman ale řekl, že neví o žádné oficiální žádosti o Sadddámův transfer z amerického vězení v Bagdádu. Ve Švédsku si již odpykává 11letý trest za srbské zločiny z války v Bosně exprezidentka Republiky srbské Biljana Plavšičová.

Reklama

Související témata:

Související články

Husajn píše v cele poezii a pojídá sušenky

Nemůže sledovat sdělovací prostředky, mluvit s okolním světem. Volný čas tráví čtením knih, koránu a psaním veršů. Oblíbil si americké muffiny a sušenky....

Výběr článků

Načítám