Hlavní obsah

S novými chytrými telefony se roztrhl pytel

Novinky, mif

Na pultech obchodů se v poslední době objevila celá řada nových mobilů. Výrobci se předhánějí, kdo nabídne výkonnější, tenčí nebo lépe vybavený přístroj. Mezi novinkami přitom kralují především asijské značky.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nových mobilů je na trhu doslova jako máku. V současnosti je nabídka dokonce širší než v případě klasických počítačů a notebooků, i když to ještě před pár lety bylo přesně obráceně. Ale není se čemu divit, výrobci se pouze snaží uspokojit zájem ze strany zákazníků, který je rok od roku vyšší.

Při výběru je nejdůležitější si rozmyslet, kolik jsme ochotni za nový přístroj utratit. Ty nejlevnější modely se dají pořídit už za méně než tisíc korun, za nejvybavenější smartphony si klidně naúčtují i více než 20 000 Kč.

Už z tohoto porovnání je zřejmé, že rozdíly mezi jednotlivými chytrými telefony mohou být propastné. Od nejlevnějších přístrojů samozřejmě nemůžeme očekávat to samé jako od dražších vlajkových lodí.

Daní za příznivou pořizovací cenu jsou zpravidla u těchto přístrojů dotykové displeje s menší úhlopříčkou a nižším rozlišením. Díky tomu sice nabídnou menší rozměry a nižší hmotnost, ale na monitoru nedokážou zobrazit tolik informací jako větší bratříčci.

Vysoký výkon nejen na hry

Také výkon levných smartphonů s cenovkou do tří tisíc korun zpravidla nebývá kdovíjak oslnivý. Přístroje nabízející se za sumy okolo pěti tisíc korun jsou na tom o poznání lépe, zpravidla je na nich možné pracovat bez čekání na odezvu systému.

Právě v otázce výkonu mají dražší přístroje navrch. Modely s cenovkou nad deset tisíc korun mohou klidně sloužit jako kapesní herní konzole. Vyšší výkon se samozřejmě projeví i na plynulejším chodu samotného operačního systému a aplikací.

Při výběru je vhodné dávat pozor na několik kritérií, kromě rychlosti procesoru a ceny významnou roli hrají také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Huawei P20 Pro: poprvé se třemi fotoaparáty

Společnost Huawei pravidelně láká u svých vrcholných smartphonů na prémiové fotoaparáty, které vyvíjí ve spolupráci s renomovanou fotografickou společností Leica. Letos nicméně vůbec poprvé odhalila smartphone, který má na zadní straně tři hlavní fotoaparáty. Jmenuje se Huawei P20 Pro.

Primárně je pro uživatele k dispozici duální optika, která nabízí vyšší obrazovou kvalitu než jednooké fotoaparáty, k čemuž nově dopomáhá 3D osvětlení a čip využívající umělé inteligence. Konkrétně jde o systém rozpoznávání prostředí a objektů, který dokáže automaticky identifikovat 19 různých situací a předmětů a v reálném čase k nim přiřadit vhodné nastavení fotoaparátu.

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Třetí fotoaparát na zadní straně pak funguje jako bezztrátový zoom, je totiž napojen na teleobjektiv s dvojnásobným přiblížením. Má však rozlišení pouze 8 MPx, zatímco druhé dva senzory na zadní straně nabízejí 20 a 40 MPx.

Světelnost objektivů je pak f/1.8, f/1.6 a f/2.4. Tyto hodnoty by měly být v praxi dostačující i pro focení ve velmi špatných světelných podmínkách. Na reálné testy si ale zájemci budou muset ještě nějakou dobu počkat.

Mimochodem fotoaparát na čelní straně nabízí rozlišení 24 megapixelů a je doplněn o funkci vylepšení vzhledu pomocí umělé inteligence.

Další praktickou funkcí je Huawei AIS, tedy stabilizace obrazu řízená umělou inteligencí. Zařízení z řady P20 navíc při natáčení videa podporují šestiosou stabilizaci a „slow motion” režim s 960 snímky za sekundu pro jasné a detailní záběry.

Huawei P20 Pro je vybaven 6,1palcovým displejem, operačním systémem Android a osmijádrovým procesorem Kirin 970, u nějž jsou čtyři jádra taktována na 2,36 GHz a další čtyři na 1,8 GHz. Do vínku dostal přístroj také 6 GB operační paměti a 128 GB úložný prostor.

  • Dostupnost a cena: Huawei P20 Pro je již v tuzemských obchodech dostupný v barevných variantách Black, Midnight Blue a Twilight (černá, modrá a fialová). Případní zájemci za něj zaplatí 21 990 Kč.

Samsung Galaxy A6 a A6+: malý a velký

Se dvěma novými modely přichází na trh společnost Samsung. Základní model Galaxy A6 je vybaven 5,6palcovým displejem s rozlišením 1480 x 720 obrazových bodů. Větší bratříček Galaxy A6+ má pak rovnou šestipalcovou obrazovku, a to při rozlišení 2220 x 1080 pixelů.

Obě novinky přinášejí vůbec poprvé do střední třídy Infinity AMOLED displej, který byl výsadou právě prémiové řady S. Okolo displeje jsou tak extrémně tenké rámečky, díky čemuž displej téměř splývá s okolím – to se hodí například při focení. Díky tomuto konceptu navíc Samsung dokáže přinést poměrně velkou obrazovou plochu v citelně kompaktnějším těle, než tomu bylo u dřívějších modelů.

Foto: archív výrobce

Galaxy A6

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou novinek

Vzhledem se nové smartphony podobají jako vejce vejci, byť rozdíly v proporcích jsou pochopitelně patrné na první pohled. Hardwarová výbava je nicméně rozdílná.

V menší šestce totiž tepe procesor Samsung Exynos 7 Octa, a to při taktu 1,6 GHz. Větší z novinek se pak chlubí čipem Qualcomm Snapdragon 450, který pracuje na taktu 1,8 GHz, měl by tak být v praxi o něco svižnější. Kapacita operační paměti i úložného prostoru je totožná – 3 GB a 32 GB –, přičemž nechybí podpora paměťových karet.

Rozdílné jsou u obou modelů také použité fotoaparáty. Galaxy A6 má vzadu i vepředu 16MPx senzor, zatímco Galaxy A6+ se chlubí hned třemi fotoaparáty. Vedle 24MPx snímače vepředu pro selfies totiž nalezneme na telefonu ještě duální optiku vzadu.

Ta kombinuje rozlišení 16 a 5 MPx a dovoluje vylepšit momentky prostřednictvím režimu Live Focus, který uživateli umožňuje pozměnit hloubku ostrosti a upravit zaostření nejen před pořízením snímku, ale i po něm. Uživatelé mohou obohatit své snímky rozostřeným pozadím v řadě tvarů včetně srdce, hvězdy a dalších.

  • Dostupnost a cena: Model A6 bude možné pořídit za doporučenou maloobchodní cenu 7999 Kč a A6+ za 8999 Kč. S dostupností se v tuzemských obchodech počítá ještě během května.

Nokia 1: cílí na děti a seniory

Nokia 1 je nejlevnějším telefonem v nabídce tohoto podniku. Novinka má být oslím můstkem mezi obyčejnými tlačítkovými mobily a pokročilejšími chytrými telefony, cílit bude na seniory i děti.

Novinku pohání čtyřjádrový procesor MediaTek a 1 GB RAM, které napájí 2150 mAh vyměnitelná baterie. Nabídne 4G konektivitu, úsporný 4,5“ IPS dotykový displej. 8GB úložiště rozšiřitelné o microSD karty nebo 5MPx hlavní fotoaparát.

Foto: archív výrobce

Nokia 1

Foto: archív výrobce

Rodina nových telefonů od Nokie

Nokia 1 je vybavena čistým operačním systémem Android Oreo v Go edici, která je optimalizovaná právě pro zařízení s 1 GB operační paměti a méně. Přizpůsobené jsou také nové aplikace navržené tak, aby fungovaly rychle a plynule s co nejmenší náročností na data a úložný prostor.

Díky absenci zbytečného softwaru a méně náročným předinstalovaným aplikacím mimochodem nabídne Nokia 1 se systémem Android Oreo ihned po vybalení 2x více úložného prostoru, než by tomu bylo s jeho předchozí verzí Android Nougat. Samozřejmostí jsou také pravidelné bezpečnostní aktualizace včetně Google Play Protect, které udržují zařízení stále aktuální a bezpečné.

Výrobce primárně doufá, že tento model ocení začínající uživatelé. Ačkoli novinka hodlá zaujmout nízkou cenou, s níž je spojen i méně výkonný hardware, díky zmíněnému systému by měla fungovat rychle a plynule a nabídne i plný přístup do aplikačního obchodu Google Play se všemi oblíbenými aplikacemi jako WhatsApp, Facebook či Instagram. Speciálně označené jsou pak aplikace přímo určené a uzpůsobené pro zmíněnou Go edici operačního systému.

Nokia 1 zákazníky láká také na výměnné kryty a široké spektrum barevných provedení.

  • Dostupnost a cena: V tuzemských obchodech se Nokia 1 již prodává za výrobcem doporučenou baťovskou cenu 2499 Kč.

LG G7 ThinQ: umělá inteligence v hlavní roli

Novinka od společnosti LG nabízí displej s úhlopříčkou 6,1 palce, poměr stran 19,5 : 9 a rozlišení UHD+, tedy 3120 x 1440 obrazových bodů. Výrobce se navíc chlubí tím, že jde o vůbec nejjasnější displej na trhu, měl by tak být velmi dobře čitelný i na ostrém slunci.

V otázce výkonu patří model G7 ThinQ k těm nejvýkonnějším smartphonům na trhu. Pracovní tempo udává procesor Qualcomm Snapdragon 845, na který sází i celá řada vlajkových lodí konkurenčních výrobců. Tento čip má osm jader a pracuje při taktu 3 GHz.

Foto: archív výrobce

LG G7 ThinQ

Foto: archív výrobce

LG G7 ThinQ

K dispozici jsou dále 4 nebo 6 GB operační paměti. Vybírat si uživatel může také z velikosti úložného prostoru, a to konkrétně mezi 64 a 128 GB.

Vynikat by měla novinka také v otázce kvality fotoaparátů. Na zadní straně je umístěn duální senzor, každý má rozlišení 16 MPx. Jeden má záběr 71°a špičkovou světelnost F1.6, druhý pak záběr 107°a světelnost F1.9. Optická stabilizace je nicméně k dispozici na prvním jmenovaném modelu. Selfie fotoaparát vepředu se chlubí světelností F1.9, rozlišením 8 MPx a záběrem 90°.

Fotoaparáty navíc spolupracují se systémem umělé inteligence. V režimu AI Cam dovedou vybrat z bezmála dvou desítek fotorežimů a nastavit ideální parametry expozice.

Konstrukce novinky je celokovová a k dispozici je akumulátor s kapacitou 3000 mAh. Potěší, že výrobce neopomněl ani na integraci sluchátkového konektoru.

  • Dostupnost a cena: Model LG G7 ThinQ by měl dorazit na pulty obchodů v červnu. Počítá se s cenou necelých 23 000 Kč.

Honor 10: nová vlajková loď

Honor 10 sází na moderní displeje s poměrem stran 18:9, protáhlý dotykový panel díky s úhlopříčkou 5,84 palce tedy zakrývá velkou část přední plochy, rámečky jsou velmi tenké. V horní části je displej vykrojený, podobně jako u konkurenčního iPhonu X či sesterského modelu Huawei P20.

Právě se smartphonem P20 sdílí novinka od společnosti Honor celou řadu prvků výbavy: v útrobách ukrývá procesor Kirin 970, který je aktuálně tím nejvýkonnějším čipem v nabídce výrobce, a doplněn je 4 GB operační paměti a 128GB úložným prostorem.

Foto: archív výrobce

Honor 10

Foto: archív výrobce

Honor 10

Slot pro paměťové karty tentokrát chybí, ale s ohledem na kapacitu úložného prostoru to bude vadit málokomu. V prodeji se nicméně objeví i odlehčená verze s 64GB úložným prostorem, u které by absence slotu již mohla některým uživatelům vadit.

Jedním z lákadel nové vlajkové lodi má být také duální fotoaparát na zadní straně. Oba senzory spolupracují dohromady, jeden snímač se tak u smartphonu stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu. Toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač. Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů.

Hlavní fotoaparáty na zadní straně mají rozlišení 16 a 24 megapixelů a jsou napojeny na objektivy se světelností f/1.8. Přední fotoaparát nabízí také rozlišení 24 megapixelů. Všechny senzory mimochodem spravuje umělá inteligence, která se například stará o volbu scény a další funkce fotoaparátu.

Potěšující je také to, že výrobce nezapomněl na rozdíl od většiny konkurentů na sluchátkový konektor. Napevno zabudovaný akumulátor má kapacitu 3400 mAh a podporuje rychlé nabíjení, z nuly na 50 % by se měl přístroj dostat s dodávanou nabíječkou za pouhých 25 minut.

  • Dostupnost a cena: Honor 10 se začal v tuzemských obchodech prodávat teprve minulý týden. Cena základního provedení činí 10 990 Kč. Za variantu se 128GB úložným prostorem pak zájemci zaplatí 12 490 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám