Hlavní obsah

Éra virtuální reality přichází

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při práci na počítači se dnes drtivá většina lidí neobejde bez monitoru. Tato na první pohled nepostradatelná periferie se ale možná již brzy stane nadbytečnou. Výrobci se totiž stále častěji uchylují k systémům rozšířené a virtuální reality.

Foto: Microsoft

Ilustrační foto

Článek

Podle dosavadních prognóz analytiků bude letošní rok patřit právě systémům virtuální a rozšířené reality. Už nyní jsou na pultech obchodů dostupné jednoduché modely, které spolupracují s chytrými telefony.

Postupně by se však nabídka měla rozrůst o sofistikovanější přístroje, které se připojují ke klasickým počítačům, nebo televizním konzolím. Některé modely jsou již nyní dostupné v zahraničí, v Česku se objeví v druhé polovině roku.

„Vývoj v oblasti virtuální a rozšířené reality hodně pokročil. Díky nim dokážeme zprostředkovat 360stupňový herní zážitek, poznávat neznámé oblasti, bojovat s fobiemi, lépe vzdělávat zdravotnický personál, organizovat virtuální schůzky a mnohem víc,“ komentovala Karen Chupková ze společnosti CTA, která pořádá největší světový počítačový veletrh CES.

Příjmy v této oblasti trhu se v roce 2016 odhadují na 540 miliónů dolarů, tedy více než 13 miliard korun. To představuje nárůst o 440 procent ve srovnání s loňskem.

Lákadla rozšířené reality

Vedle virtuální reality výrobci chystají také zařízení, která zvládnou pracovat s tzv. rozšířenou realitou. Tyto dva pojmy bývají velmi často zaměňovány, přestože obě technologie pracují na zcela odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému. Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho.

Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Sony PlayStation VR: láká hráče

Headset PlayStation VR ukrývá 5,7palcový OLED displej, který pro každé oko zobrazuje jiný obraz. Právě díky tomu a dalším senzorům, které jsou schopny monitorovat pohyb uživatele, pak headset dokáže navodit dojem virtuální reality. Každé oko zobrazí obraz o velikosti 960 x 1080 pixelů.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální headset PlayStation VRVideo: archív výrobce

Díky tomu by všechny scény ve hrách i při sledování filmů měly být krásně jemné a ostré. V době uvedení virtuální helmy od Sony na trh budou k dispozici desítky her. Ty se jednoduše nahrají do PlayStationu 4, se kterým bude headset komunikovat. Hráč pak tituly bude ovládat prostřednictvím klasického ovladače DualShock, případně pomocí klávesnice.

Podle dřívějších informací by navíc novinka neměla být kompatibilní pouze s televizní konzolí PlayStation. Spolupracovat bude totiž s největší pravděpodobností také s klasickými počítači. Hráči, kteří nedají dopustit na hraní na PC a konzolemi opovrhují, by tak nově mohli patřit také pod křídla Sony.

  • Dostupnost: říjen
  • Cena: 11 000 Kč

HTC Vive: prémiový model

Headset HTC Vive připomíná na první pohled nějakou lyžařskou helmu, jejíž hledí je však neprůhledné. V něm jsou umístěny dva displeje s rozlišením 1200x1080 obrazových bodů, z nichž každý promítá video pro jedno oko. Obraz se přitom dokáže obnovit až 90krát za sekundu, což jistě ocení právě herní nadšenci v akčních střílečkách.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální helma Vive od HTCVideo: HTC Vive

Aby bylo zařízení schopno zachytit detailně pohyby hlavy, je vybaveno desítkami různých senzorů. Nejrůznější akcelerometry i gyroskopy dokážou podle výrobce určit polohu ve všech směrech s přesností na desetinu stupně.

Součástí setu jsou i dva bezdrátové ovladače s vibrační odezvou, s dvoukrokovými tlačítky a čelně mířící kamera promítající realitu do virtuálního světa.

  • Dostupnost: červen/červenec
  • Cena: 25 000 Kč

Microsoft HoloLens: sázka na rozšířenou realitu

Brýle od společnosti Microsoft sází na zcela jiný koncept než většina konkurentů, místo virtuální bude zákazníky lákat na rozšířenou realitu. Jak to funguje v praxi? Přední část HoloLens je průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě. HoloLens přitom nemá najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací.

Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi, a je jedno, jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou nebo sedíte doma na gauči. Nabídka aplikací by se měla postupem času rozrůstat. Kdy přesně se ale holografické brýle objeví na trhu a za jakou cenu, zástupci Microsoftu zatím neprozradili.

  • Dostupnost: zatím neoznámeno
  • Cena: cca 15 000 Kč

PanoBoard: nejlevnější na trhu

Aktuálně nejlevnějším headsetem pro provoz virtuální reality je řešení od společnosti PanoBoard. Pořídit se dá už za méně než 200 korun. Uživatel si však brýle musí složit sám, dodávají se totiž v rozloženém stavu.

Foto: archív výrobce

PanoBoard

V podstatě jde o jakýsi držák chytrého telefonu, který se z předem vyřezaného kartonu jednoduše složí. Právě s mobilem se pak toto zařízení promění v plnohodnotný virtuální systém, stačí jej v podstatě zasunout do útrob složených brýlí. Většina současných chytrých telefonů totiž dokáže svůj displej v režimu na šířku rozdělit na dvě samostatné obrazovky.

Pomocí speciálních přehrávačů a her pak každá z nich zobrazuje pro každé oko jiný obraz, čímž vzniká dojem prostorového vidění – virtuální reality. Kromě chytrého telefonu kartónové brýle potřebují už jen speciální čočky. Ty jsou však součástí balení, takže uživatele nečekají žádné další investice. Virtuální vjem ale není tak dokonalý, jako u pokročilejších modelů.

  • Dostupnost: již se prodává
  • Cena: 140 Kč

Brýle pro virtuální realitu? Rozdíly v cenách jsou propastné

Nabídka brýlí pro virtuální realitu je na tuzemském trhu poměrně rozmanitá. Rozdíly v cenách jednotlivých modelů jsou však propastné, ty nejlevnější modely stojí pár stovek. Za sofistikovanější modely si ale výrobci naúčtují klidně i dvěstěkrát více. [celá zpráva]

„Základní VR brýle, papírové či kartonové, se dají pořídit v řádu stovek korun. Plastové s lepším zpracováním a ovladači pak za několik tisíc korun. Ty nejkvalitnější, připojené na stolní PC, stojí kolem 20 tisíc korun,“ přiblížil marketingový ředitel Alzy Karel Kučera.

Výrobci přitom sázejí na to, že podobné systémy budou lákat v první řadě náruživé hráče. „Virtuální realita je nejzajímavější zejména v herním odvětví. I proto, že s doplňky začínají být kompatibilní televize a telefony,“ uvedl Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz.

Neustále rostoucí zájem ze strany zákazníků je podle obchodníků patrný. „Zájem o brýle pro virtuální realitu od začátku roku s každým měsícem roste přibližně o 20 %,“ konstatoval Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

Podle mluvčí Mall.cz Michaly Gregorové virtuální realita zatím ještě neoslovila masy. „Zájem o brýle pro VR roste, nicméně je to stále rozvíjející kategorie (roste z nuly) a zatím vidíme zájem hlavně u nadšenců do nových technologií. Předpokládáme nicméně, že je to budoucí prodejní hit,“ doplnila.

„Na fenomén virtuální reality reagují také tvůrci her, aplikací a obsahu obecně, očekáváme proto, že zájem o tato zařízení bude v průběhu roku jenom sílit. Již dnes je známo několik her, které budou virtuální realitu podporovat, jmenovitě například závodní titul Gran Turismo Sport nebo hororová adventura Until Dawn,” uzavřel Pilský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám