Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší videokameru

Nabídka videokamer na tuzemském trhu je velmi bohatá. Lidé mohou vybírat z několika stovek různých modelů. Poradíme, jaké parametry jsou důležité a podle jakých kritérií je vhodné nový přístroj zvolit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tím nejdůležitějším faktorem, který zpravidla rozhoduje při nákupu, je pořizovací cena videokamery. Ta je dána zpravidla typem snímače, jehož pomocí je obraz zachycován.

Základní modely, jejichž cena startuje pod 2000 Kč, jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Pokročilejší pracují s CCD senzorem. Ten proti technologii CMOS nabízí věrnější podání barev, díky čemuž natočené video více odpovídá realitě.

Nejlepší obraz nabízejí poloprofesionální přístroje vybavené hned několika CCD nebo MOS senzory. Jejich cena se pohybuje v řádech několika desítek tisíc. Najdou se ale i výjimky.

Prémiové funkce, odolná konstrukce

Drtivá většina kamer ukládá pořízené záběry na paměťovou kartu. Ty totiž nejsou tak náchylné k poškození, na rozdíl od konkurenčních řešení, která z trhu prakticky již zmizela. Řeč je například o tzv. miniDV kazetách.

Stejně jako u fotoaparátů, tak i u videokamer se snaží výrobce nalákat na prémiové funkce. Řeč je například o podpoře wi-fi sítí a vestavěných 3G modulů, které umožňují připojení na internet. Kamera s těmito technologiemi dokáže archivovat záznamy na internet.

Vyzdvihnout zaslouží také kamery, které se chlubí zvýšenou odolností. Takovým modelům nevadí písek, prach ani voda. Aniž by se poškodily, je s nimi možné točit za prudkého deště, pod vodou, na horách i na plážích a v poušti.

EasyPix DVC5227: nejlevnější na trhu

Zaujmout co nejnižší cenou se snaží videokamera EasyPix DVC5227 – levnější přístroj byste na trhu hledali jen velice těžko. Pořídit tento model je možné už za cenu lehce přesahující tisíc korun.

Foto: archív výrobce

EasyPix DVC5227

Této sumě se samozřejmě podřídily i jednotlivé funkce kamery. Je schopna natáčet videa v rozlišení 720 x 480 obrazových bodů, což není v době, kdy většina konkurenčních modelů zvládá Full HD, nijak oslnivá hodnota. Fotografie pak přístroj dokáže pořizovat v rozlišení až 12 MPx (4000 x 3000 pixelů).

Uvnitř EasyPixu je CMOS snímač. Kamera má problémy se zachytáváním obrazu při horších světelných podmínkách, kdy je video kostičkované a má plno obrazových chyb.

Během slunečného dne jsou však výsledky kamery v dané cenové hladině slušné. Ostření má však proti klasickým kamerám mírně větší prodlevu, což se při rychlejších přechodech projevuje rozmazaným obrazem. Ještě markantnější to je při použití digitálního zoomu, který EasyPix DVC5227 nabízí.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: prodleva při ostření kamery
  • Cena: 1150 Kč

Garmin Virb Elite: pro nadšené sportovce

Společnost Garmin se proslavila především výrobou navigací. Zúročit zkušenosti z terénu se snaží u kamery Garmin Virb Elite, která patří k těm nejkompaktnějším videokamerám na trhu.

To kvůli tomu, aby se snadno dala připnout na helmu nebo řídítka horského kola či motorky. Rozměry kamery jsou 32 x 53 x 111 mm a hmotnost činí 177 g.

Foto: archív výrobce

Garmin Virb Elite

Uvnitř kamery je CMOS snímač s rozlišením 16 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu.

Na kameře nechybí ani malý barevný displej s úhlopříčkou 1,4 palce. Ten je sice tak malý, že se pro prohlížení videí příliš nehodí, ale na zobrazení základních informací o výdrži baterie či kapacitě úložného prostoru stačí bohatě.

  • Klady: vodotěsná konstrukce, odolá mrazům i pádům
  • Zápory: menší displej
  • Cena: 10 000 Kč

Panasonic HC-V270EP-K: prémiová kvalita obrazu

Co nejlepší obrazovou kvalitou se snaží zaujmout kamera Panasonic HC-V270EP-K, která je vybavena BSI MOS senzorem s rozlišením 2,51 megapixelu. Relativně průměrné rozlišení však neubírá na kvalitě natočeného videa.

Foto: archiv výrobce

Panasonic HC-V270EP-K

Především záběry ve velmi špatných světelných podmínkách vypadají doslova skvěle. Dokonce i při maximálním optickém přiblížení (50x zoom) není obraz nijak roztřesen díky pětiosé stabilizaci obrazu Hybrid O.I.S+.

Data přístroj ukládá na paměťové karty typu SD, SDHC nebo SDXC. Podporovány jsou karty s kapacitou až 128 GB.

Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou 2,7 palce. Ten lze navíc ovládat pohodlně dotykem a je poměrně dobře čitelný i na slunci. Ve výbavě kamery nechybí ani bezdrátový standard wi-fi.

  • Klady: kvalita záznamu
  • Zápory: baterie se standardně nabíjí přímo v kameře
  • Cena: 8000 Kč

Sony M4 Aqua: natáčet umí i mobily

Poměrně obstojně lze v dnešní době natáčet videa také s chytrými telefony, jak dokazuje Sony M4 Aqua. Díky hlavnímu 13megapixelovému fotoaparátu dovoluje pořizovat záběry ve Full HD rozlišení, a to dokonce i pod vodou.

Emčtyřka totiž splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena na dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot.

Foto: archív výrobce

Xperia M4 Aqua

Pro úplnost dodejme, že v útrobách novinky se skrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615 s frekvencí 1,5 GHz, grafický čip Adreno 405 a 2 GB operační paměti. Displej má úhlopříčku pět palců a rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů.

Pro uložení dat pak slouží 16GB paměť, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSDHC. Novinka pracuje s operačním systémem Android 5.0 Lollipop.

  • Klady: natáčet videa je možné i pod vodou
  • Zápory: vyšší cena (ve srovnání s kamerami)
  • Cena: 8000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám