Hlavní obsah

Fotografie nejen z dovolené jako od profíka

Novinky, mif

Digitální fotoaparáty jsou na dovolených pro většinu lidí již naprostou samozřejmostí. Každý snímek se ale nemusí povést tak, jak autor původně zamýšlel. Zachránit pokažené momentky dokážou speciální programy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zamaskovat nedokonalosti snímků dokážou nejrůznější grafické editory. Umí zaostřit rozmazané části fotografií, vylepšit expozici a vyvážení bílé nebo snížit hladinu šumu u momentek, které byly vytvářeny ve špatných světelných podmínkách.

Podobné programy samozřejmě nejsou všespásné, ale pomoci skutečně mohou. Snímek, jenž byl na první pohled zralý tak akorát do koše, může už po pár úpravách zdobit rodinné album.

Fotografie je možné pomocí grafických editorů vylepšit různými efekty, jako je například proměna na olejomalbu, negativ nebo na starou fotografii. Jedním kliknutím také může snímek vypadat, jako by byl nakreslen tužkou nebo vytesán do kamene.

Placené vs. bezplatné programy

Ceny grafických editorů startují na stokorunových částkách, vyšplhat se ale klidně mohou až na několik tisíc korun, což je případ profesionálních programů. Vedle toho ale existují také bezplatné alternativy, které nejčastěji firmy nabízejí pouze k vyzkoušení a zaplatit chtějí až za pokročilejší verzi. Ale i proto, aby v nich mohly zobrazovat reklamu a tím vydělávat peníze.

Názory na kvalitu placených a bezplatných programů se různí, a to i mezi profesionály. Některé zdarma dostupné programy se díky množství nabízených funkcí mohou směle měřit s profesionálními programy. To je i příklad populárního editoru Gimp, který je hlavní konkurencí pro placený Adobe Photoshop.

Kromě grafických editorů existuje také řada propracovaných programů, které se soustředí pouze na jeden vizuální efekt. Ty dokážou proměnit sérii fotografií v krátký film, obrovský panoramatický snímek nebo koláž.

Nepodceňovat zálohování

Na dovolené, případně hned po příjezdu domů, je vhodné fotografie zálohovat. Poničení nebo odcizení fotoaparátu totiž není zas tak nemožné, jak by se mohlo zdát. Vhodné je každý den ukládat vše do počítače nebo na jiné záznamové médium.

Foto: archív výrobce

WD My Passport Wireless

Odborníci nedoporučují zálohovat fotografie na CD nosiče. Kvůli svým vlastnostem by totiž data nemusela být za pár let čitelná. Posloužit mohou například externí pevné disky, některé se vysloveně na zálohy zaměřují. Například WD My Passport Wireless má vlastní baterii a čtečku paměťových karet. Na cestách tak do něj stačí vložit kartu z fotoaparátu a všechny snímky se automaticky zazálohují. Používat počítač není třeba.

Zálohovat fotografie je vhodné například na externí disky. Zajímavou volbou může být i tvorba fotoknihy, což je v podstatě obdoba klasických fotoalb. I tak lze důležité momentky uchovat, aby je neohrozila porucha karty nebo fotoaparátu.

Gimp: jde to i zadarmo

Vedle celé řady placených grafických editorů existují i ty, které jsou úplně zadarmo. Nejslavnějším z nich je pro své pokročilé funkce Gimp, který je možné stahovat ve verzi pro Linux i Windows.

Foto: archív tvůrců

Gimp

Mezi hlavní přednosti tohoto programu patří široká škála nástrojů (štětec, pero, tužka, rozprašovač, guma, razítko a další), práce s kanály, vrstvami a cestami, grafické filtry, dodatečné zásuvné moduly a skripty, práce s grafikou v prostoru RGB(a), stupních šedi nebo indexované paletě, plná podpora vlastního nativního formátu XCF a částečná podpora nativního formátu Adobe Photoshopu (PSD), import vektorových obrázků ve formátu SVG nebo dokumentů v PDF.

Gimp je ceněn i pro svou nízkou hardwarovou náročnost. Bezproblémově funguje i na velmi pomalých strojích.

Zoner Photo Studio: Češi Čechům

Fotografický editor Photo Studio od společnosti Zoner nedosahuje takového věhlasu jako Adobe Photoshop, přesto stojí za zmínku. Pochází totiž z Česka a tvůrci jej nabízejí v omezené verzi pro soukromé a nekomerční účely zcela zdarma. Za plnou verzi pak zájemci v závislosti na konkrétní licenci zaplatí od 300 do 800 Kč.

Foto: Novinky

Zoner Photo Studio

Program slouží pro správu alb s fotografiemi, ale zároveň dokáže snímky i upravovat. Vedle nejrůznějších ořezů je možné s programem také upravovat úrovně, barvy, expozici, ostrost, stíny, šum, chromatickou vadu, viněty či řádkový proklad.

Zajímavé jsou také efekty, které dokážou snímek proměnit na negativ, starou fotografii, olejomalbu nebo plakát.

Microsoft Movie Maker: film z oblíbených momentek

Jak už samotný název napovídá, Movie Maker od společnosti Microsoft slouží primárně k tvorbě a úpravě videí. Pracovat je v něm možné ale také s fotografiemi, které poslouží jako podklad pro krátký film. Snímky je možné doplnit textem, hudbou i různými efekty, například při přechodech jednotlivých fotek.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Movie Maker

Zajímavý je také režim Automatický film, který dokáže vytvořit celé dílo za uživatele stisknutím jediného tlačítka. Aplikace je zdarma ke stažení na stránkách Microsoftu v rámci balíku Windows Live.

XnView: poradí si s každou fotografií

Bezplatná aplikace XnView je určena pro všechny jedince, kterým nevyhovuje prohlížeč obrázků ve Windows. Jeho největší předností je schopnost pracovat prakticky se všemi grafickými formáty, které existují. V databázi jich má přes 400.

Foto: archív tvůrců

XnView

Do dalších pěti desítek formátů dokáže program fotografie a obrázky ukládat. Řeč je například o grafických standardech PNG, JPEG, Targa, Alias, Softimage, Tdi, Gif, Rgb, Photo CD či Photoshop. XnView navíc podporuje 44 jazyků, a to včetně češtiny. Nechybějí ani jednoduché editační funkce.

Photosynth: působivé 3D fotografie

Zajímavé efekty se dají s fotografiemi vytvářet i pomocí nejrůznějších on-line nástrojů. Jedním z nich je Photosynth, který dokáže z obyčejných fotek udělat 3D momentku. Tu si je pak možné prohlížet ve všech směrech – v okruhu 360°.

Foto: mif, Novinky

Photosynth

Programu k tomu přitom stačí pouze několik snímků, jež byly pořízeny z různých úhlů z jednoho místa. Nahrané fotografie aplikace analyzuje a vytvoří z nich virtuální trojrozměrné prostředí, které je navíc možné sdílet s přáteli na internetu. Photosynth přitom není nástroj pouze pro nadšence, při své práci jej využívá také NASA či National Geographic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám