Hlavní obsah

Lákadla největšího mobilního veletrhu

Novinky, mif

Minulý týden se ve španělské Barceloně konal největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress (MWC). Sjeli se na něj přední výrobci prakticky z celého světa a ukázali novinky, které přijdou letos na trh.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Návštěvníci veletrhu MWC 2015

Článek

Největší rozruch způsobila společnost Samsung. Ta ukázala novou vlajkovou loď Galaxy S6, která je přímou odpovědí na nejnovější iPhony od Applu. Šestka bude vůbec poprvé nabízena ve dvou verzích.

Základní model nabídne tradiční vzhled s velkým dotykovým displejem, verze s přídomkem edge jej má zakřivený podél ohybu bočnic – nic podobného žádný jiný výrobce nikdy neukázal.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6

Všechny ostatní součástky jsou pak u obou přístrojů totožné. Stejné jsou tedy fotoaparáty i výkon, který mimochodem patří k tomu nejlepšímu, co bude možné v dohledné době pořídit.

Tomu koneckonců odpovídá i cenovka, která se bude pohybovat nad hranicí 20 000 Kč.

Tablety na ústupu

V předchozích letech se výrobci na barcelonském veletrhu pravidelně chlubili novinkami z oblasti nositelné elektroniky.

Letos by se ale nejrůznější chytré hodinky a fitness náramky, které monitorují zdravotní funkce svého majitele, daly spočítat na prstech jedné ruky.

Důvody mohou být dva. Výrobcům se výroba nevyplácí, protože poptávka zatím není dostatečně vysoká, nebo vyčkávají na premiéru společnosti Apple. Americký počítačový gigant se totiž chystá své první chytré hodinky uvést na trh letos v dubnu. Výrobci poté budou mít velký prostor na novinku s logem nakousnutého jablka reagovat.

Poskrovnu bylo také nových počítačových tabletů. Tím, jak se neustále zvětšují úhlopříčky dotykových displejů u chytrých telefonů, totiž jejich význam na trhu klesá. Řada lidí si místo tabletu pořídí nový mobil a k němu už jen plnohodnotný počítač. A nových smartphonů bylo na MWC 2015 skutečně požehnaně.

Samsung Galaxy S6 edge: displej na třech stranách

Společnost Samsung ukázala světu první smartphone na světě, který má displej na třech stranách. 5,1palcová dotyková plocha s rozlišením 2560 x 1440 pixelů plynule přechází z přední části na bočnice.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6 edge

Displej na bočnicích má být využit pro zobrazení času, notifikaci (o nových zprávách a zmeškaných hovorech), ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí telefonu.

V novince je osazen první 64bitový procesor na světě vyrobený 14nm technologií. Konkrétně se jedná o osmijádrový čip, jehož čtyři jádra pracují na frekvenci 2,1 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou 3 GB operační paměti typu LPDDR4. Výkonnější smartphone v současnosti neexistuje.

Ve výbavě obou telefonů nechybí ani čtečka otisků prstů zabudovaná v domovském tlačítku. Tu měla už předchozí generace s pořadovým číslem pět. Samozřejmostí jsou také rychlé datové přenosy LTE kat. 6, které nabízejí teoretickou rychlost až 300/50 Mbps.

  • Klady: vysoký výkon, elegantní design
  • Zápory: předchůdce byl voděodolný, novinka není
  • Odhadovaná cena: 23 000 Kč (32GB paměť)

Acer M220: cena na prvním místě

Model Liquid M220 má nad konkurencí vynikat především nízkou cenou. Novinka je prvním smartphonem společnosti Acer s operačním systémem Windows Phone 8.1. Osmičky si ale uživatelé s velkou pravděpodobností užijí na tomto železe jen pár měsíců, protože na podzim by měla být k dispozici aktualizace na Windows 10.

Foto: archív výrobce

Acer Liquid M220

Samotná výbava víceméně odpovídá nízké cenovce. Základem je tak procesor Cortex-A7 od společnosti Qualcomm, jehož dvě jádra pracují na frekvenci 1,2 GHz. Tento čip má dále k dispozici grafiku Adreno 302 a 512 MB operační paměti.

Kapacita úložného systému dosahuje hodnoty 4 GB a je ji možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSDHC. S ohledem na nízkou cenu ani příliš nepřekvapí absence LTE adaptéru, bezdrátové standardy wi-fi a bluetooth samozřejmě nechybí.

  • Klady: atraktivní cena
  • Zápory: nízký výkon
  • Odhadovaná cena: 2200 Kč

Sony M4 Aqua: nevadí voda ani prach

U vodotěsných chytrých telefonů, obzvláště z nabídky společnosti Sony, jsme se běžně setkávali s cenovkami přesahujícími hranici 15 tisíc korun. Xperia M4 Aqua má však atraktivnější cenovku – 299 eur, tedy zhruba osm tisíc korun.

Příjemnější cena se samozřejmě promítla do hardwarové výbavy tohoto stroje. Ten nepatří k high-endu, ale svým výkonem rozhodně ostudu také neudělá. V útrobách novinky se skrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615 s frekvencí 1,5 GHz, grafický čip Adreno 405 a 2 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

Xperia M4 Aqua

Displej má úhlopříčku pět palců a rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů. Pro uložení dat pak slouží 16GB paměť, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSDHC. Novinka pracuje s operačním systémem Android 5.0 Lollipop.

Xperia M4 Aqua splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 7,3 mm.

  • Klady: vodotěsná konstrukce
  • Zápory: prodávat se začne až v létě
  • Odhadovaná cena: 8000 Kč

HTC One M9: elegán s kovovým tělem

Nová vlajková loď od společnosti HTC nese označení One M9. Svým vzhledem se velmi podobá předchozím dvěma generacím. Konstrukce je tak celokovová a na čelní straně zaujmou stereofonní reproduktory, které jsou umístěny nad a pod displejem. Dvojice reproduktorů nově nabízí simulaci prostorového zvuku Dolby Surround 5.1.

Foto: archív výrobce

HTC One M9

Displej zůstal jako u předchůdce pětipalcový a nabízí Full HD rozlišení. V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 pracující na frekvenci 2 GHz a 3 GB operační paměti. Úložiště nabízí kapacitu 32 GB.

Na zadní straně smartphonu nalezneme senzor s rozlišením 20 megapixelů a čočku ze safírového skla, díky čemuž by se měla minimalizovat možnost poškození. Samozřejmostí je možnost natáčet 4K videa.

  • Klady: odolné kovové tělo
  • Zápory: žádná výrazná designová inovace proti předchůdci
  • Odhadovaná cena: 18 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám