Hlavní obsah

Miniaturní PC lákají výkonem i cenou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka miniaturních počítačů se neustále rozrůstá. Na trhu jich je aktuálně už několik desítek. Zákazníky kromě kompaktních rozměrů lákají také na špičkový výkon.

Foto: Profimedia.cz

Miniaturní PC často naleznou uplatnění u TV jako HTPC, tedy domácí počítačové kino.

Článek

Ty nejmenší sestavy jsou velké asi jako krabička cigaret. Jsou zpravidla postaveny na podobných součástkách, jakými jsou vyzbrojeny také chytré telefony a počítačové tablety. Jejich výkon se tedy zpravidla nemůže měřit s klasickými sestavami, přesto stačí na přehrávání videa ve vysokém rozlišení i na procházení webových stránek.

Místo operačních systémů, které mají klasické sestavy, jsou tyto stroje vybaveny mobilními platformami – především Androidem. Tento systém totiž není na jednotlivé součástky tak náročný jako například poslední generace Windows od Microsoftu.

Odezva systému je u těch nejlevnějších sestav s cenou okolo jednoho a dvou tisíc korun o něco pomalejší. I přesto si levné stroje cestu k zákazníkům našly. Je totiž možné je používat u TV jako HTPC, tedy domácí počítačové kino.

Za výkon se připlácí

Na trhu jsou samozřejmě i miniaturní sestavy cílící na náročnější uživatele, jejich cena se ale klidně může vyšplhat na více než 20 000 korun. Takové stroje jsou již plnohodnotnými počítači a místo systému Android používají Windows. Standardně jsou vybaveny čtyřjádrovým procesorem z nabídky společností AMD nebo Intel.

Nechyějí ani samostatné grafické karty, které kromě hraní her dovedou také připojit k počítači najednou několik monitorů se 4K rozlišením.

Vedle televizoru tak k HTPC můžete připojit například i projektor. S výkonnou kompaktní sestavou u televizoru můžete samozřejmě pracovat jako s klasickým počítačem. Problém jí zpravidla nedělají ani nejnovější hry či jiné činnosti, které kladou vyšší nároky na rychlost jednotlivých komponent.

Asus ROG GR8: sází na vysoký výkon

Sestava ROG GR8 od společnosti Asus patří k těm nejvýkonnějším miniaturním počítačům na trhu. Na výkon klasických velkých PC sice nestačí, ale prakticky všechny nové hry si na něm bez problémů zahrajete. Televizní konzole tak mají zdatnou konkurenci.

Foto: archív výrobce

Asus ROG GR8

Pracovní tempo novinky udává procesor Intel Core i7 4510U, obě jeho jádra pracují standardně na frekvenci 2 GHz. V případě potřeby se ale dokážou automaticky přetaktovat až na 3,1 GHz. O grafický výkon se pak stará dedikovaná karta GeForce GTX 750 Ti se 2 GB vlastní paměti.

Do vínku dostal tento stroj také 8 GB operační paměti a 1TB pevný disk. Rychlejší SSD jednotka tedy není k dispozici, ale je ji možné snadno dokoupit a přidat díky slotu pro druhý disk. Stejně tak je možné navýšit i kapacitu operační paměti.

Nad konkurencí vítězí tento stroj také až překvapivě tichým provozem, všechny komponenty totiž chladí jen jeden jediný ventilátor. Uslyšíte jej až ve chvíli, kdy je sestava delší dobu pod 100% zatížením. Velmi příznivá je také spotřeba, která se při běžné činnosti pohybuje pod 20 W.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: sestavě by více slušela rychlá SSD jednotka
  • Cena: 25 000 Kč

Evolveo Smart TV box: promění obyčejný televizor na chytrý

Především pro obyčejné televizory je určen mini počítač Evolveo Smart TV box, po připojení je pak na nich možné brouzdat na internetu i instalovat nejrůznější aplikace. Výkon přístroje není nijak oslnivý, přesto pro uvedené činnosti stačí.

Foto: archív výrobce

Evolveo Smart TV box Q4

Základem je čtyřjádrový procesor ARM Cortex A9 s taktem 1,6 GHz, který má k dispozici grafické jádro Mali400 podporující 3D akceleraci. 2GB operační paměť doplňuje 8GB datové úložiště. Pro nahrávání je vhodné dokoupit ještě paměťovou kartu s vyšší kapacitou.

Smart TV box od společnosti Evolveo je možné zakoupit také ve verzi s praktickou bezdrátovou klávesnicí (za příplatek 500 Kč). Byť je velice drobná, má stejný počet tlačítek jako plnohodnotná QWERTY klávesnice u počítače. Navíc dokáže zastat i funkce myši díky pohybovému senzoru FlyMotion.

  • Klady: nahradí malý počítač i multimediální centrum
  • Zápory: průměrný výkon
  • Cena: 2000 Kč

Hal 3000 Nuc: malý, ale šikovný

Sestava Intel Nuc se primárně prodává jako barbone systém, tedy bez pevného disku a operační paměti. Tyto komponenty je nutné dokoupit zvlášť, což domácí kutilové nejspíše uvítají – mohou si totiž zvolit přesně takové komponenty, jaké jim budou vyhovovat.

Foto: archív výrobce

Hal 3000 Nuc

Pro všechny ostatní je pak určen počítač Hal 3000 Nuc, který je postavený na platformě Intel Nuc, navíc je již ale vybaven 4GB operační pamětí a 320GB pevným diskem. Je zde také k dispozici operační systém Windows 8.1.

O výkon této sestavy se stará jednojádrový procesor Intel Atom E3815 společně s grafickým jádrem Intel HD. Rychlost celého stroje tedy není kdovíjak oslnivá, například pro využití jako HTPC u televizoru je výkon ale dostatečný.

  • Klady: sestavu nemusí uživatel skládat sám, obsahuje vše potřebné
  • Zápory: konkurenční stroje nabízejí atraktivnější design
  • Cena: 7000 Kč (3800 Kč bez pevného disku a operační paměti)

Zotac Zbox SD-ID18: sestava pro kutily

Zotac Zbox SD-ID18 cílí stejně jako Hal 3000 na náročnější uživatele, kteří však místo velkého počítače chtějí malou krabičku. Na rozdíl od svého konkurenta sází na komponenty o něco rychlejší. Nárůst výkonu ale není nijak dramatický.

Foto: Zotac

Zotac Zbox Barebone

Dvoujádrový procesor Intel Celeron taktovaný na 1,5 GHz doplňuje vestavěný grafický čip Intel HD. Disk i operační paměť se opět dokupují zvlášť. Konektorová výbava čítá šest USB portů, eSATA, HDMI a samozřejmě nechybějí ani porty pro připojení sluchátek a mikrofonu. Potěší i přítomnost čtečky paměťových karet. Sestavu Zotac Zbox BSD-ID18 je možné provozovat na výšku i naležato.

I přes nárůst výkonu je pořizovací cena nižší, protože sestava se prodává jako tzv. barbone. Jde o počítače, které jsou vybaveny základní deskou, procesorem a zdrojem.

To je případ i modelu Zbox SD-ID18, ke kterému je tedy nutné přikoupit pevný disk a operační paměť zvlášť. Díky tomu si ale uživatel může vybrat přesnou kapacitu a model. Tato sestava však není vhodná pro začátečníky, kteří si sami nezvládnou nainstalovat ani operační systém. Ten pochopitelně tento stroj také neobsahuje.

  • Klady: sestavu je možné používat na výšku i naležato
  • Zápory: na lesklých plastech ulpívají omaky
  • Cena: 3300 Kč

Tango PC: skládačkový počítač

Není o moc větší než obyčejná peněženka, díky tomu se hravě vejde prakticky do každé kapsy. Řeč je o novém Tango PC, který podle tvůrců jasně ukazuje, jakým směrem se bude ubírat svět informačních technologií. Miniaturní novinka je totiž plnohodnotným počítačovým systémem.

Foto: archív výrobce

Sestava Tango PC s dokovací stanicí

Rozměry Tanga PC jsou 125 x 80 x 13,5 mm. Díky své konstrukci se podobá malému externímu disku, a to i kvůli tomu, že neobsahuje žádný displej, klávesnici nebo myš. Pracovat s PC je možné pouze pomocí speciálních dokovacích adaptérů, které obsahují všechny potřebné konektory pro připojení periférií.

Tento koncept by měl přinést hned několik výhod. Jednak mohou lidé nosit svá data neustále u sebe a nemusí se obávat, že by k nim měl přístup někdo cizí, jednak by mělo toto řešení přinést řadu úspor. Místo kupování několika počítačů bude stačit koupit jednu sestavu a k tomu požadované adaptéry.

Srdcem tohoto stroje je čtyřjádrový procesor s frekvencí 2 GHz, který spolupracuje s grafikou HD 8400. Majitelé si pak mohou zvolit velikost operační paměti i disku.

  • Klady: zajímavý koncept
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: asi 7000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám