Hlavní obsah

Ceny tabletů spadly pod 1000 Kč

Novinky, mif

Počítačové tablety jsou rok od roku levnější. Některé modely je tak možné v současnosti zakoupit už za méně než tisíc korun. Není ale všechno zlato, co se třpytí.

Foto: Profimedia.cz

Na trhu se pomalu prosazují také levné tablety renomovaných výrobců, ty jsou ale stále dvakrát až třikrát tak dražší než nejlevnější modely na trhu.

Článek

Mezi nejlevnějšími tablety se zpravidla objevují značky, které nejsou pro tuzemské zákazníky vůbec známé. Jejich cena zpravidla odpovídá i kvalitě. Vykoupena je řadou ústupků.

Výrobci zpravidla šetří na jednotlivých komponentách. Kromě pomalejších součástek jsou to například i dotykové displeje. Levnější panel lidé poznají především podle nižšího rozlišení, horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání.

Cenovku nižší než 1500 korun je aktuálně možné nalézt na tuzemském trhu téměř u tří desítek tabletů. Mezi nejlevnější patří například GoClever Terra 70 L, Point Of View Mobii 720 či Sencor Element 7 V3.

Ceny budou ještě klesat

Lze předpokládat, že s levnými tablety se budeme v průběhu letošního roku setkávat ještě častěji. Ceny s největší pravděpodobností budou dokonce ještě klesat. Například asijská společnost My Epads se nechala již slyšet, že se chystá uvést do prodeje levný tablet za 700 Kč. [celá zpráva]

Foto: mif, Novinky

Zeepad 7

Novinka zvaná Zeepad 7 přitom v některých ohledech překonává ty nejlevnější tablety na současném trhu, především má více operační paměti a větší úložný prostor.

Na trhu se pomalu prosazují také levné tablety renomovaných výrobců, ty jsou ale stále dvakrát až třikrát tak dražší než nejlevnější modely na trhu. U nich jsou také použity levnější součástky, ale kvalita konstrukce je většinou výrazně lepší. Uživatelé se tak nemusejí bát, že se přístroj rozbije hned po prvním pádu.

Energy A4: levněji to nejde

Aktuálně nejlevnějším tabletem na trhu je model Energy A4. Tento zajímavý přístroj je možné v tuzemských obchodech koupit za méně než tisíc korun. Velmi nízké ceně ale také odpovídají jeho parametry.

Foto: archív výrobce

Energy A4

Disponuje pětipalcovým displejem s rozlišením 480 x 272 pixelů. Svými rozměry tak tento přístroj spíše chytrý telefon než tablet. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 4 GB.

Výkon tabletu Energy A4 zajišťuje procesor ARM A13 pracující na frekvenci 1000 MHz společně s jádrem Mali-400. To stačí i pro hraní některých her. S oslnivými detaily ale nepočítejte.

  • Klady: nejlevnější tablet na trhu
  • Zápory: menší displej, nízký výkon
  • Cena: 970 Kč

Acer Iconia Tab A1-830: sází na elegantní vzhled

Elegantní vzhled a kompaktní rozměry. To jsou dvě hlavní přednosti počítačového tabletu Iconia Tab A1, které se společnost Acer snaží podpořit i poměrně zajímavou cenou necelých čtyř tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Acer Iconia Tab A1-830

Stroj vybavený operačním systémem Android má 7,9palcový displej s LED podsvícením a technologií IPS, která nabízí velice věrný obraz a živé barvy. Rozlišení dotykového panelu je však pouze 1024 x 768 obrazových bodů. Srdcem Iconie A1 je dvoujádrový procesor s taktem 1,6 GHz.

Kapacita úložného prostoru činí 16 GB a je ji možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Ve výbavě zaujme jistě také dvojice fotoaparátů, ten na přední straně má rozlišení dva megapixely, na zadní straně se pak pyšní pětimegapixelový čip.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: tabletu by slušelo vyšší rozlišení displeje
  • Cena: 3400 Kč

Tracer Ovo 3.0: lepší, ale ne dokonalý

Tablet Ovo 3.0 od společnosti Tracer patří k těm nejlevnějším tabletům na trhu. Přestože je jen o pár stokorun dražší než Energy A4, lepší je prakticky ve všech ohledech. Zcela prost chyb ale také není. Je vybaven sedmipalcovou obrazovkou s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Tracer Ovo 3.0

Pracovní tempo udává dvoujádrový procesor AllWinner A23 při taktu 1,4 GHz, dále je k dispozici 512 MB operační paměti. Data je možné ukládat na vestavěnou paměť s kapacitou 4 GB, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: reálná výdrž baterie přesahuje sedm hodin
  • Zápory: nižší kapacita operační paměti, horší čitelnost displeje na ostrém slunci
  • Cena: 1100 Kč

HP Slate 7: na značce záleží

V nabídce levných počítačových tabletů nejsou jen cizokrajné značky, zpravidla z asijské produkce. Za pár tisíc korun je ale možné pořídit také přístroje renomovaných výrobců. Příkladem může být model HP Slate 7, který se prodává za cenu lehce přesahující tři tisíce korun.

Foto: Hewlett-Packard

HP Slate 7

Na první pohled se tento stroj nijak výrazně neliší od ostatních levných tabletů. Jeho srdcem je dvoujádrový procesor ARM Cortex-A9 taktovaný na 1,6 GHz. Operační paměť dosahuje hodnoty 1 GB, k dispozici je také 8GB úložný prostor. Nechybí ani slot na paměťové karty. Sedmipalcový displej nabídne rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů.

Všechny tyto komponenty pak pracují pod operačním systémem Android. Práce pod touto platformou je především díky dostatku operační paměti relativně svižná. V čem je tedy rozdíl? Ve zpracování – všechny plasty na sebe korektně doléhají a zařízení se nikde neprohýbá. Dokonce i působí robustnějším dojmem než o pár stovek levnější konkurence.

  • Klady: kvalita zpracování
  • Zápory: reálná výdrž se pohybuje pod hranicí pěti hodin
  • Cena: 3300 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám