Hlavní obsah

PlayStation TV je derivát velké televizní konzole. Je levnější, ale umí toho dost

Novinky, ryn

PlayStation 4 je na trhu již více než rok. Nyní přichází společnost Sony na trh s PlayStation TV, která je vlastně takovým derivátem klasické velké televizní konzole. Spolupracovat dokáže i s plnohodnotnou čtyřkou. Jak to všechno funguje v praxi?

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation TV v akciVideo: Sony

 
Článek

PlayStation TV je ve zkratce ohlodanou verzí kapesní konzole PS Vita. Obsahuje stejný operační systém a hrají se na ní stejné hry či používají stejné aplikace. Jen místo hraní na cestách se připojí v domácnosti k televizi a ovládá se herním ovladačem DualShock 3/DualShock 4. Tento stroj se v obchodech prodává od 2500 Kč, zatímco za plnohodnotnou čtyřku zájemci zaplatí čtyřikrát více.

Na první pohled se však jedná o designovou vychytávku. Elegantní černá krabička kombinuje drsný povrch na horní a spodní straně společně s lesklými plochami na bocích. V porovnání s velkou konzolí PlayStation 4 doslova zaskočí miniaturní rozměry novinky (66 x 104 x 127 mm).

Foto: Sony

PlayStation TV je vážně prcek

Hraní her

Sony se nechalo slyšet, že s PlayStation TV cílí hlavně na začínající hráče, které by tato mikrokonzole měla časem nalákat na plnohodnotnou konzoli PlayStation 4. Herní portfolio čítá zhruba tisícovku titulů skrze všechny dostupné verze. Ať už jde o hry z prvního PlayStationu, kapesní konzole PSP, či právě nejnovější PS Vity.

Kvůli tomu, že PlayStation TV nemá například dotykové funkce PS Vity, nejsou s novinkou některé tituly kompatibilní. Jiné však mají již upravené ovládání pro DualShock, ale nezdá se úplně ideálním. Většinou hráč musí stisknout páčku na DualShocku a poté napodobit gesto, které by udělal na kapesní konzoli pouhým dotykem. Spárování s ovladačem však funguje dobře, jak by se dalo očekávat. Prvně se však musí ovladač s konzolí propojit USB kabelem pro rozpoznání, ale poté už lze využívat i bezdrátově.

Hry se do mikrokonzole dostávají stejně jako do PS Vita. Buď do vnitřní paměti, která má 1 GB, na speciální paměťovou kartu, kterou je nutno dokoupit, nebo přímo přes čtečku samotných her pro PS Vita. K PlayStation TV je v balení přibalen voucher na tři hry ke stažení (Worms Revolution Extreme, Velocity Ultra a OlliOlli).

Streamování po celé domácnosti

Stejně jako kapesní konzole PS Vita se i PlayStation TV může propojit s herní konzolí PlayStation 4. Toto je užitečná funkce, když se herní konzole nachází například v obývacím pokoji a hráč by chtěl pokračovat v hraní v jiné místnosti. Potřeba je k tomu ale vždy další televizor.

Foto: Sony

Streamování obsahu z konzole PlayStation 4 funguje dobře a patří mezi hlavní důvody proč si PlayStation TV pořídit

Tento vzdálený přístup lze využít přes zabudovanou wi-fi či zapojením zařízení do společné sítě pomocí kabelu. Pokud máte v domácnosti silný bezdrátový přijímač nebo není síť zatížená, tak konzole mezi sebou komunikují bezdrátově bez problémů i ve chvílích, kdy je datový tok vyšší. Pokud je však v daném místě silné rušení bezdrátových sítí (typicky na hustě osídlených sídlištích), může k zasekávání docházet, stejně tak se mohou v obraze objevovat artefakty. V takových případech pomůže připojení prostřednictvím kabelu.

Je stále co vylepšovat

Bohužel PlayStation TV trpí i některými nedostatky. Uživatelské rozhraní je stejné jako na PS Vita a je vidět, že není vhodné pro ovládání DualShockem. Tam, kde stačilo ťuknout prstem na ikonku, se nyní musí krkolomně najet páčkou ovladače. Také zamrzí nemožnost přehrát multimediální soubory přes USB. Snad si to vývojáři v Sony uvědomí a přinesou časem update, který aspoň tu navigaci v hlavní nabídce zpříjemní.

Foto: Sony

Uživatelské rozhraní je bohužel přizpůsobené dotykovému ovládání PS Vita a na televizi pomocí DualShocku je ovládání krkolomné

Další problém je například absence aplikací pro streamování hudby či filmů, které obsahuje PS Vita. Doufáme, že toto Sony rychle napraví.

Pokud hledáte zařízení pro hraní starších či menších her, tak PlayStation TV tento požadavek splňuje na jedničku a rozhodně má zajímavější portfolio her než mikro-konzole se zabudovaným Androidem. Stejně dobře funguje ve chvíli, kdy nechcete přenášet velkou PlayStation 4 z pokoje do pokoje. Bohužel zamrzí některé nedostatky, které by takové zařízení mít nemělo.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám