Hlavní obsah

Co umí Windows 10

Novinky, mif

Společnost Microsoft minulý týden odhalila nový operační systém Windows 10. Tím se bude snažit americký softwarový gigant vytvořit uzavřený ekosystém, čímž by mohl pěkně zavařit konkurenci.

Foto: archív tvůrců

Metro aplikace se budou spouštět v oknech.

Článek

Desítky totiž nejsou určeny pouze pro klasické stolní počítače a notebooky, pracovat budou také na chytrých telefonech a tabletech.

„Windows 10 budou kompatibilní se všemi tradičními systémy, které dnes používáme. Přineseme nejkomplexnější platformu vůbec,“ podotkl na tiskové konferenci šéf divize Windows Terry Myerson.

Tím současně potvrdil, že aktuálně nabízený systém Windows Phone, který je určen pro chytré telefony, Microsoft pohřbí. [celá zpráva]

Uzavřený ekosystém potrápí konkurenci

Spojit všechny své operační systémy do jediného uzavřeného ekosystému dává smysl, Microsoft tak má velkou šanci získat zcela nové zákazníky, kteří zatím upřednostňovali iOS od Applu či zařízení s Androidem.

Foto: archív tvůrců

Desítky poběží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple. Uživatelé, kteří si zvyknou na používání chytrých telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad, se totiž snáze přesvědčují, aby si pořídili počítače s Mac OS X místo Windows.

Vzhledem k tomu, že v segmentu operačních systémů pro stolní PC a notebooky je Microsoft s drtivým náskokem leaderem, má tímto krokem velkou šanci ukrojit také významný podíl mobilního trhu.

V prodeji se objeví už příští rok

Finální verze Windows 10 se ke koncovým zákazníkům dostane až na konci příštího roku, přesné datum však americký softwarový gigant zatím neuvedl. Tehdy se na trhu objeví i první chytré telefony a počítačové tablety s desítkami.

Lze předpokládat, že řada z nich bude z portfolia Nokie -mobilní divizi finského výrobce totiž Microsoft koupil za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč).

Americký softwarový gigant doufá, že bude mít s desítkami stejný úspěch, jako slavil kdysi s Windows XP, a že se mu podaří přesvědčit k upgradu také uživatele, kteří zatím ještě nepřešli na osmičky. Jde tedy především o majitele strojů s Windows 7, kterých je zatím stále více než v případě Windows 8.

Zda budou desítky pro majitele osmiček k dispozici zadarmo jako upgrade, jak se dříve spekulovalo, americký softwarový gigant zatím neprozradil.

Virtuální plochy usnadní práci

Naprostou novinkou jsou ve Windows 10 virtuální plochy, které by měly uživateli především usnadnit práci s více aplikacemi najednou. Místo toho, aby hledali spuštěné programy dole na liště, jednoduše přepnou na další obrazovku, jak to již znají uživatelé linuxových systémů.

Foto: archív tvůrců

Virtuální plochy ve Windows 10

Práci s virtuálními plochami výrazně usnadňují náhledy, které se zobrazují v pásu ve spodní části obrazovky. Díky nim přesně vidíte, jaké aplikace jsou spuštěné na dalších plochách. Prostřednictvím tohoto pásu je navíc možné přidávat další virtuální plochy a samozřejmě je také ubírat.

Chytřejší je také práce s otevřenými okny. Na jednom monitoru je půjde snadno uchytit do všech čtyř rohů, obrazovka se tedy rozdělí na čtyři rovnoměrné čtvrtiny. Stejně tak je ale obrazovku možné automaticky rozdělit na dvě rovnoměrné části, nebo jednu větší a tři menší.

Foto: archív tvůrců

Práce s otevřenými okny je chytřejší.

Nabídka Start se konečně vrací

Vzhledem se desítky příliš neliší od aktuálně prodávaných osmiček. Do levého spodního rohu se však vrátila opět nabídka Start, po které celá řada uživatelů volala už od uvedení Windows 8. Ve startovacím menu lidé naleznou spouštěcí ikony oblíbených aplikací, stejně jako utility pro rozhraní Metro. Nechybí zde ani tlačítko pro vypnutí/restartování počítače.

Zcela přepracováno bylo v systému vyhledávání, které uživatelé naleznou také v nabídce Start. Vyhledávání nově pracuje nejen s nainstalovanými aplikacemi a daty uloženými na pevném disku, ale také s webem - uživateli tak dovede zodpovědět dotazy s použitím internetu, aniž by museli spouštět webový prohlížeč.

Foto: archív tvůrců

Do Windows 10 se vrátila nabídka Start.

Pokud některým uživatelům více vyhovuje rozhraní Metro, kterým jsou vybaveny aktuálně prodávané osmičky, je možné nabídku Start do tohoto režimu přepnout nastálo. V opačném případě se Metro aplikace budou spouštět v oknech, nezakryjí tak celou plochu jako doposud.

Pomalejší stroje nejsou problém

Téměř každá generace Windows zvyšovala nároky na hardware počítače. Pokud jste tedy chtěli používat všechny grafické prvky a další vymoženosti nové generace operačního systému od Microsoftu, zpravidla jste se nevyhnuli koupi výkonnějších komponent, nebo v některých případech dokonce i celého nového počítače.

Desítky ale k žádným dalším investicím uživatele nutit nebudou, poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval aktuálně prodávaný systém Windows 8.1. Samozřejmě čím výkonnější komponenty budou, tím bude práce s novinkou plynulejší.

Procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což v dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. 32bitová verze systému si vyžádá alespoň 1 GB operační paměti, 64bitová už 2 GB. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

Foto: archív tvůrců

Metro aplikace se budou spouštět v oknech.

Zkoušet zadarmo je možné až do dubna

Microsoft aktuálně nabízí Windows 10 ke stažení zadarmo. Jedná se však o tzv. Technical Preview, tedy prvotní ukázku toho, co bude umět nový operační systém. Nejedná se tedy o klasickou testovací verzi, kterou Microsoft nejspíše vypustí do světa až příští rok. Ta bude nejspíše spolehlivější, rychlejší a kompatibilnější. Koneckonců i sám Microsoft před riziky desítek ve verzi Technical Preview varuje: „Neinstalujte tuto verzi na počítač, který každodenně používáte.“

Do aktualizace na Windows 10 by se tak měli pouštět spíše jen „počítačoví nadšenci, kteří se při řešení problémů cítí jako ryba ve vodě“. Zástupci amerického softwarového giganta totiž podotýkají, že při testování Technical Preview může docházet k nečekaným haváriím počítače a ztrátám souborů, nemusí fungovat tiskárny, grafické karty nebo jiný hardware a nainstalovaný software nemusí fungovat správně, a to včetně antivirových programů.

Stahovat Windows 10 Technical Preview je možné až do dubna 2015 ze stránek Microsoftu.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft pohřbí Windows Phone

V úterý odhalený systém Windows 10 nebude určen pouze pro počítače a notebooky, společnost Microsoft se jej chystá využít také na chytrých telefonech...

Microsoft vypustil do světa Windows 10

V noci ze středy na čtvrtek uvolnila společnost Microsoft ke stažení testovací verzi operačního systému Windows 10. Stahovat ji je možné přímo z internetových...

Výběr článků

Načítám