Hlavní obsah

Nízká cena nebo slušný výkon? Vybíráme mobilní telefon pro školáka

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobily školákům už dávno neslouží pouze ke kontaktu s rodiči a přáteli. Na moderní telefony jsou kladeny daleko vyšší nároky. Poradíme, jak se v nabídce vyznat a jak vybrat ten nejlepší smartphone.

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako počítače i mobily mají vlastní operační systémy, které dovolují instalovat nejrůznější aplikace.

Článek

Za standard lze v dnešní době považovat u mobilů dotykové displeje. Ty pomalu vytlačily z trhu klasické mobily s klávesnicí. Jejich ovládání je daleko intuitivnější a pohodlnější. Nejlevnější smartphony s dotykovými displeji se dají pořídit už okolo tisícovky.

S rostoucí cenou stoupá množství nabízených funkcí, výkon i velikost a rozlišení obrazovky. Přístroje s cenou nad pět tisíc korun jsou zpravidla vybaveny dvoujádrovými nebo čtyřjádrovými procesory a alespoň 1024 MB operační pamětí.

Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije, opak je ale pravdou. Vyšší výkon je znát u spouštění aplikací i otevírání různých souborů. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Multimédia hrají prim

Prakticky za standard lze dnes považovat dostatečně velkou paměť či slot na paměťové karty, který dovolí telefon používat i jako MP3 přehrávač. Většina telefonů také v dnešní době dokáže pracovat s rychlým 3G internetem i se připojit k wi-fi.

Samozřejmostí jsou také zabudované fotoaparáty. V této otázce mají opět navrch přístroje s vyšší cenovkou. Kvalita jejich čipů se již velmi přibližuje klasickým kompaktům. Ratolestem tak už není potřeba přikupovat žádný další přístroj.

Stejně jako počítače i mobily mají vlastní operační systémy, které dovolují instalovat nejrůznější aplikace. Mezi levnými přístroji kraluje Android, o slovo se ale stále častěji hlásí také Windows Phone, tedy mobilní obdoba platformy od Microsoftu pro stolní PC. Apple pak své přístroje vybavuje systémem iOS, to už jsou však smartphony za deset a více tisíc korun.

Samsung Galaxy S III Neo: návrat legendy

Samsung Galaxy S III byl zřejmě nejúspěšnějším smartphonem tohoto výrobce. Jako jediný top model totiž zaujal v roce 2012 zákazníky více než konkurenční Apple iPhone, a stal se tak králem trhu. To je nejspíše i jeden z důvodů, proč se jihokorejský elektronický gigant rozhodl oprášit jeho zašlou slávu a v upravené verzi jej vrací do prodeje pod názvem Neo.

Foto: archív výrobce

Galaxy S III Neo

Novinka je vybavena 4,8palcovým displejem s vysokým rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. Kromě displeje je u modelu Neo totožný také čtyřjádrový procesor Exynos 4412, který pracuje na frekvenci 1400 MHz. K dispozici má místo 1 GB hned 1,5 GB operační paměti. Novinku pohání operační systém Android 4.4.

Fotoaparáty má přístroj tradičně dva. Na čelní straně je jeden s rozlišením 1,9 megapixelu pro videokonference a na zadní straně druhý osmimegapixelový pro focení, který zvládne i natáčení videí ve vysokém rozlišení.

  • Klady: kvalitní fotoaparát
  • Zápory: zadní plastový kryt působí laciným dojmem
  • Cena: 5800 Kč

Motorola Moto E: závan Ameriky

Americká Motorola se v poslední době prosazuje i na tuzemském trhu s chytrými telefony. Jedním z nových modelů je Moto E. Srdcem přístroje je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz, který je tradičně doplněn grafickým jádrem Adreno 302.

Foto: archív výrobce

Motorola Moto E

Displej modelu Moto E má úhlopříčku 4,3 palce a velice slušné rozlišení 540 x 960 obrazových bodů. K dispozici má éčko 1024 MB operační paměti a 4 GB úložného prostoru. Ten je stejně jako u většiny dalších smartphonů možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Motorola Moto E pracuje pod operačním systémem Android, který bohužel není lokalizován do češtiny. S uživatelem tedy přístroj komunikuje anglicky nebo německy, což na druhou stranu mohou brát studenti zároveň jako nácvik slovíček do školy.

  • Klady: poměr cena / výkon
  • Zápory: nenabízí českou lokalizaci
  • Cena: 3400 Kč

Nokia X2: pod taktovkou Androidu

Chytrý telefon Nokia X2 je vybaven dvoujádrovým procesorem Snapdragon 200 Series, který udává pracovní tempo při frekvenci 1,2 GHz. Ten má k dispozici 1 GB operační paměti, což je dvakrát více než v případě první generace, která si musela vystačit pouze s 512 MB.

Foto: archív výrobce

Nokia X2

Displej novinky má rozlišení 480 x 800 obrazových bodů při úhlopříčce 4,3 palce. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 4 GB a lze ji dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Samozřejmostí jsou adaptéry wi-fi a bluetooth.

Mezi další lákadla novinky patří off-line navigace a mapové podklady celého světa, které výrobce automaticky dává zdarma ke všem svým chytrým mobilům. Zaujmout se přístroj snaží také svým vzhledem. Kromě široké palety barevných kombinací v nabídce je to také bezešvý monobody design.

Nokia X2 je stejně jako předchůdce vybavena Androidem. Nutno podotknout že její pojetí této mobilní platformy nese značnou podobnost se systémem Windows Phone, kterým jsou vybaveny pokročilejší smartphony řady Lumia. Úvodní obrazovka je uspořádaná v jednotlivých barevných panelech, z nichž každý představuje jinou funkci nebo službu smartphonu.

  • Klady: off-line navigace celého světa zadarmo
  • Zápory: s Androidem se u nokií do budoucna nepočítá
  • Cena: 3000 Kč

LG T375: láká nízkou cenou

Na jednu s nejnižších cen na trhu se zákazníky snaží nalákat společnost LG, která nabízí svůj model s označením T375 za necelých 1400 korun. Ten je vybaven dotykovým displejem s úhlopříčkou 3,2 palce a rozlišením 320 x 240 obrazových bodů.

Foto: LG

LG T375

Nad konkurencí přístroj od LG vyniká podporou dvou SIM karet. To přijde vhod především jedincům, kteří jsou zvyklí využít dvě mobilní čísla – zvlášť pro pracovní a osobní účely. Obě SIM karty dokážou pracovat najednou. V případě potřeby je možné nechat zapnutou pouze jednu.

Slabší stránkou přístroje je vestavěný fotoaparát. Má rozlišení dva megapixely a výsledná kvalita snímků je spíše průměrná. Na čelní straně chybí druhý objektiv pro videokonference úplně.

  • Klady: nízká cena, podpora dvou SIM karet
  • Zápory: průměrný fotoaparát
  • Cena: 1380 Kč

Xiaomi Redmi Note: čínský rekordman

Redmi Note od čínské společnosti Xiaomi trhá v posledních měsících prodejní rekordy. A není se čemu divit, za cenu pohybující se pod hranicí šesti tisíc korun nabízí velmi slušnou výbavu.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Redmi Note

Displej modelu Redmi Note má úhlopříčku 5,5 palce a rozlišení 720 x 1280 obrazových bodů. 8GB úložný prostor je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Ve výbavě nechybí ani 13megapixelový fotoaparát, wi-fi či bluetooth.

Srdcem přístroje je osmijádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz. Ten má k dispozici operační paměť s kapacitou 2 GB. Vše běží pod operačním systémem Android 4.2.

V Česku se však objevují čínské přístroje, které nejsou určeny pro tuzemský trh – neobsahují češtinu, případně jim v našich sítích nefunguje rychlý internet. Před nákupem podobných telefonů je vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

  • Klady: slušný výkon, velký displej
  • Zápory: v Česku se objevují přístroje určené pouze pro čínský trh
  • Cena: 5700 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám