Hlavní obsah

Počítačové tablety zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Desítky nových počítačových tabletů se chystají na trh. Díky tomu aktuálně nabízené modely citelně zlevňují. Ušetřit je možné při nákupu klidně i několik tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Největší propad cen zaznamenaly dražší přístroje s cenou nad 10 000 Kč.

Článek

Na konci příštího týdne vypukne v německém Berlíně největší evropský veletrh zábavní a spotřební elektroniky IFA. Na něj se sjedou výrobci z celého světa, aby zde ukázali chystané novinky pro předvánoční trh.

Jedním z lákadel veletrhu budou počítačové tablety. A tak prodejci už nyní lákají na slevové akce skladových zásob.

V nabídce tuzemských obchodů je možné dohledat více než šest stovek různých modelů a konfigurací. Zorientovat se v nabídce a najít nejlevnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz.

Na těchto stránkách stačí do vyhledávače zadat název požadovaného tabletu nebo jiného zařízení, výsledky je pak možné seřadit podle ceny či oblíbenosti obchodu nebo zboží vyfiltrovat podle jednotlivých krajů.

Ceny startují na tisícovce

Ty nejlevnější přístroje se prodávají už za cenu okolo 1000 Kč. Největší propad cen zaznamenaly dražší přístroje s cenou nad 10 000 Kč, u těch je možné ušetřit klidně i několik tisíc korun. Naopak u levnějších modelů je snižování spíše symbolické, v řádech stokorun.

Dražší stroje samozřejmě nabídnou citelně vyšší výkon i lepší kvalitu použitých materiálů. Rozdíly je možné pozorovat také u displejů. Levnější panel lidé kromě nižšího rozlišení poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání.

Širší je také u nich nabídka operačních systémů, zatímco nejlevnějším strojům dominuje platforma Android, u dražších narazíte častěji také na iOS od Applu či Windows. Není výjimkou, že tyto stroje nabídnou další pokročilé funkce, například dokážou nahradit při práci i notebook. Kromě dotykové obrazovky jsou totiž vybaveny plnohodnotnou klávesnicí.

Samsung Galaxy Note 10.1: sází na elegantní vzhled

Počítačový tablet Galaxy Note 10.1 není na trhu žádný nováček. Cenový propad z něj však aktuálně dělá jeden z nejzajímavějších modelů ke koupi. Za cenu lehce převyšující 11 tisíc korun totiž nabízí velmi slušnou výbavu.

Foto: Samsung

Tablet Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Srdcem přístroje, jehož tloušťka je pouhých 7,9 mm, je osmijádrový procesor taktovaný na 1,9 GHz. Ten má k dispozici 3 GB operační paměti. Jak je z hardwarové výbavy patrné, novinka bude cílit především na ty náročnější uživatele.

Jak již samotný název napovídá, tablet Samsung Galaxy Note 10.1 je vybaven 10,1palcovým displejem. Ten se pochlubí vysokým rozlišením 2560 x 1600 obrazových bodů. Proti poškození je dotykový panel chráněn odolnou vrstvou Corning Gorilla Glass 3. V prodeji je také verze s LTE připojením, ta však už vyjde na 14 000 Kč.

  • Cena v červnu: 13 500 Kč
  • Cena v srpnu: 11 400 Kč

Acer Aspire Switch 10: na práci i legraci

Aspire Switch 10 od společnosti Acer spadá do kategorie tzv. hybridů. Skládá se totiž ze dvou částí – počítačového tabletu s úhlopříčkou 10,1 palce, jehož dotykový displej má rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů, a základové stanice s klávesnicí. Právě díky této dokovací části dokáže Aspire Switch 10 pracovat také jako klasický notebook.

Foto: archív výrobce

Acer Aspire Switch 10

Magnetický úchytný mechanismus je symetrický, což znamená, že displej je možné ke klávesnici připojit klidně i zcela obráceně. V takovém režimu slouží základová stanice jako podstavec pro tablet, tento režim se hodí například pro sledování filmů.

Pracovní tempo modelu Aspire Switch 10 udává čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3745 při frekvenci 1,33 GHz, díky speciálnímu režimu turbo se však tento čip dokáže automaticky přetaktovat v případě potřeby až na 1,86 GHz. Dále je k dispozici integrovaný grafický čip Intel HD a 2 GB operační paměti. Vše běží pod operačním systémem Windows 8.1.

  • Cena v červnu: 9700 Kč
  • Cena v srpnu: 8500 Kč

Apple iPad Air: čekání na nového krále

Už příští měsíc by podle neoficiálních informací měla společnost Apple odhalit novou generaci počítačového tabletu iPad. Na to již nyní reagují i tuzemští obchodníci a aktuální vlajková loď citelně zlevňuje, ceny dokonce spadly pod pomyslnou hranici 11 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

Velký Air s 9,7palcovým displejem je jedním z nejlehčích a nejtenčích (7,5 mm) tabletů na trhu. Přitom ale díky 64bitovému procesoru Apple A7 nabízí citelně vyšší výkon než předchůdce. Například při otevírání nejrůznějších souborů by měl být přístroj až dvakrát rychlejší.

Níže uvedená cena se týká pouze 16GB verze s wi-fi připojením. V závislosti na kapacitě přístroje a integraci 3G modemu se výsledná suma může vyšplhat klidně i na více než 20 000 korun.

  • Cena v červnu: 12 200 Kč
  • Cena v srpnu: 10 800 Kč

Lenovo IdeaPad Flex 10: notebook a tablet v jednom

Do kategorie hybridů spadá také Lenovo IdeaPad Flex 10. Na první pohled tento stroj vypadá jako obyčejný notebook, má ale dotykový displej. Ten je možné díky speciálním pantům vyklopit o více než 180°. V takovém případě pak začne klávesnice sloužit jako podstavec tabletu.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaPad Flex 10

Displej od klávesnice ale na rozdíl od řady konkurentů oddělit nelze. Dotyková plocha modelu IdeaPad Flex nabídne úhlopříčku 10,1 palce a rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů.

Tento notebook pracuje pod operačním systémem Windows 8 a i přes své drobné rozměry nabízí relativně slušný výkon. Procesor Intel Celeron N2810 doplňují 2 GB operační paměti, grafický čip Intel HD Graphics a 500GB datové úložiště.

  • Cena v červnu: 8000 Kč
  • Cena v srpnu: 6900 Kč

Asus Transformer Pad TF701T: šikovný hybrid

Displej tabletu Transformer Pad TF701T nabídne jemné rozlišení 2560 x 1600 bodů při úhlopříčce 10,1 palce. Navíc se pochlubí velice dobrými pozorovacími úhly. Obraz se tedy nijak nedeformuje, ať se na něj díváte z libovolné strany.

Foto: Asus

Asus Transformer Pad

Přístroj navíc nabídne i relativně slušný výkon. Základem je čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 4, který má dostatek výpočetní síly i pro zprostředkování 4K Ultra HD obrazu přes rozhraní HDMI na externím monitoru.

Nejzajímavějším prvkem je však mobilní dokovací stanice s klávesnicí a s vestavěnou baterií. Ta dokáže prodloužit výdrž tabletu až na dvojnásobek. Zároveň obyčejný tablet promění na jednoduchý notebook.

  • Cena v červnu: 11 500 Kč
  • Cena v srpnu: 8000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám