Hlavní obsah

Špičkové tablety zlevnily o tisíce

Novinky, mif

Některé tablety po zimních výprodejích mírně zdražily, celá řada jich ale naopak ještě více zlevnila. Zákazníci tak mohou nyní při nákupu ušetřit klidně i tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Výraznějších slev ale dosahují propracovanější a výkonnější modely s cenovkou přesahující 10 000 korun.

Článek

Důvod je nasnadě. Na trh se chystají v nadcházejících týdnech nové modely, které byly minulý měsíc odhaleny na největším veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress ve španělské Barceloně. A tak prodejci už nyní lákají na slevové akce skladových zásob.

Nabídka tabletů je na tuzemském trhu velmi rozmanitá, vybírat je možné z více než pěti stovek nejrůznějších modelů a konfigurací. Ty nejlevnější přístroje se prodávají už za cenu okolo 1000 Kč.

Výraznějších slev ale dosahují propracovanější a výkonnější modely s cenovkou přesahující 10 000 korun. Naopak u levnějších přístrojů je snižování spíše symbolické, maximálně v řádech stokorun.

Zorientovat se v nabídce a najít nejlevnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na těchto stránkách stačí do vyhledávače zadat název požadovaného tabletu nebo jiného zařízení, výsledky je pak možné seřadit podle ceny či oblíbenosti obchodu nebo zboží vyfiltrovat podle jednotlivých krajů.

Kvalita vs. cena

Od nejlevnějších tabletů samozřejmě nemůžeme očekávat to samé co od dražších modelů. Základní přístroje se zpravidla vyznačují horším dílenským zpracováním a použité materiály nejsou tolik odolné proti poškození. Šetří se také na displejích.

Levnější panel lidé kromě nižšího rozlišení poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání. Prakticky bez výjimky jsou tyto stroje vybaveny operačním systémem Android.

U dražších přístrojů se již prosazuje kromě oblíbené platformy iOS od Applu také systém Windows. Tyto stroje nabídnou další pokročilé funkce, například dokážou nahradit při práci i notebook. Kromě dotykové obrazovky jsou totiž vybaveny plnohodnotnou klávesnicí.

Samsung Galaxy Note 10.1 LTE: sází na elegantní vzhled

Jak již samotný název napovídá, tablet Samsung Galaxy Note 10.1 LTE je vybaven 10,1palcovým displejem. Ten se pochlubí vysokým rozlišením 2560 x 1600 obrazových bodů. Proti poškození je dotykový panel chráněn odolnou vrstvou Corning Gorilla Glass 3.

Foto: Samsung

Tablet Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Srdcem přístroje, jehož tloušťka je pouhých 7,9 mm, je osmijádrový procesor taktovaný na 1,9 GHz. Ten má k dispozici 3 GB operační paměti. Jak je z hardwarové výbavy patrné, novinka bude cílit především na ty náročnější uživatele.

Galaxy Note 10.1 je přímou odpovědí na iPad Air, který společnost Apple odhalila v loňském roce. Nakolik se mu daří v prodejích, však zatím jihokorejský elektronický gigant neprozradil.

  • Cena v lednu: 18 200 Kč
  • Cena v březnu: 16 500 Kč

Lenovo Yoga 11S: šikovný hybrid

Na první pohled se Lenovo Yoga 11S nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů, novince nechybí plnohodnotná klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a tradiční touchpad nahrazující funkce myši.

Foto: Lenovo

Yoga 11S

V tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec monitoru. Zařízení se v takovémto stavu ovládá pouze prostřednictvím dotykového IPS panelu s rozlišením 1366 x 768 bodů.

Předchozí 13palcový model přitom nabídl větší pracovní plochu (1600 x 900 pixelů). V ostatních parametrech se novější verze nijak výrazně neliší od svého předchůdce. Volit je možné mezi procesory Intel Core i3, i5 nebo i7. Dále je k dispozici integrovaný grafický čip Intel HD a až 512GB SSD jednotka. Vše běží pod operačním systémem Windows 8.

  • Cena v lednu: 17 500 Kč
  • Cena v březnu: 15 000 Kč

Toshiba Encore WT8: pod taktovkou Windows

Toshiba Encore WT8 patří aktuálně k těm nejlevnějším tabletům s plnohodnotným operačním systémem Windows 8 na trhu. S trochou nadsázky se dá tedy říci, že zvládne i přes své kompaktní rozměry a nízkou hmotnost prakticky vše co klasické počítače.

Foto: archív výrobce

Toshiba Encore WT8

Samozřejmě výkon je proti stolním počítačům nebo notebookům nižší, v kategorii tabletů je ale poměrně slušný. To je zásluha především čtyřjádrového procesoru Intel Atom Z3740D a dostatku operační paměti – 2 GB totiž v dnešní době nenabízí ani řada výrazně dražších přístrojů.

Flashové úložiště s kapacitou 32 GB nahradilo klasický pevný disk. Úložný prostor je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Displej tabletu má úhlopříčku osm palců a rozlišení 1280 x 800 pixelů. Ve výbavě nechybějí ani dvě webkamery (8 Mpx + 2 Mpx) či bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth. Samozřejmostí je i vestavěný GPS senzor.

  • Cena v lednu: 9000 Kč
  • Cena v březnu: 8000 Kč

Asus Transformer Pad TF701T: pohodlí především

Transformer Pad TF701T spadá do kategorie takzvaných hybridů. O jeho výkon se stará čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 4, který má dostatek výpočetní síly i pro zprostředkování 4K Ultra HD obrazu přes rozhraní HDMI na externím monitoru.

Foto: Asus

Asus Transformer Pad

Nejzajímavějším prvkem je však mobilní dokovací stanice s klávesnicí a s vestavěnou baterií. Ta dokáže prodloužit výdrž tabletu až na dvojnásobek. Zároveň obyčejný tablet promění na jednoduchý notebook.

Displej tabletu nabídne jemné rozlišení 2560 x 1600 bodů při úhlopříčce 10,1 palce. Navíc se pochlubí velice dobrými pozorovacími úhly. Obraz se tedy nijak nedeformuje, ať se na něj díváte z libovolné strany.

  • Cena v lednu: 13 500 Kč
  • Cena v březnu: 12 900 Kč

Apple iPad Air: jablečný král

Tablet iPad Air je v současné době vrcholem nabídky amerického počítačového gigantu. Společnost Apple chystá ale v letošním roce uvést na trh jeho nástupce. Na to se pomalu připravují i tuzemští prodejci, kteří kontinuálně již několik týdnů současný model zlevňují.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

Velký Air s 9,7palcovým displejem je jedním z nejlehčích a nejtenčích (7,5 mm) tabletů na trhu. Přitom ale díky 64bitovému procesoru Apple A7 nabízí citelně vyšší výkon než předchůdce. Například při otevírání nejrůznějších souborů by měl být přístroj až dvakrát rychlejší.

Níže uvedená cena se týká pouze 16GB verze s wifi připojením. V závislosti na kapacitě přístroje a integraci 3G modemu se výsledná suma může vyšplhat klidně i na více než 20 000 korun.

  • Cena v lednu: 12 300 Kč
  • Cena v březnu: 11 300 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám