Hlavní obsah

Ceny startují pod hranicí 2000 Kč. Co umí nejlevnější počítače na trhu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu je aktuálně několik desítek různých miniaturních počítačů, které se dají sehnat za pár tisíc korun. Ne všechny modely se ale hodí pro každého. Poradíme, co od jednotlivých strojů čekat a jak při výběru neudělat chybu.

Foto: Achív výrobců

Miniaturní počítače

Článek

Většina minipočítačů je postavena na stejných součástkách, jakými jsou vyzbrojeny také chytré telefony a počítačové tablety. Jejich výkon se tedy zpravidla nemůže měřit s klasickými sestavami, přesto stačí na přehrávání videa ve vysokém rozlišení i na procházení webových stránek.

Při těchto činnostech je odezva systému o něco pomalejší. I přesto si levné stroje cestu k zákazníkům našly. Je totiž možné používat je nejen jako jednoduché PC, daleko zajímavější je jejich uplatnění u TV, kde mohou sloužit jako HTPC, tedy domácí počítačové kino.

Díky nižšímu výkonu jsou totiž při svém provozu prakticky neslyšitelné, a tak neruší ani při sledování filmů.

Výkon za příplatek

Ty nejlevnější minipočítače se nabízejí už mezi 1000 a 2000 Kč. Najdou se ale samozřejmě i miniaturní sestavy, které cílí na náročnější uživatele. Pořídit se dají za cirka čtyři tisíce korun, jejich cena se ale klidně může vyšplhat i na více než 20 000 Kč.

Takové stroje jsou již plnohodnotnými počítači a místo systému Android používají Windows. Standardně jsou vybaveny čtyřjádrovým procesorem z nabídky společností AMD nebo Intel.

Nechybějí ani samostatné grafické karty, které kromě hraní her dovedou také připojit k počítači najednou několik monitorů s Full HD rozlišením. Vedle televizoru tak k takovému stroji můžete připojit například i projektor.

S výkonnou kompaktní sestavou u televizoru můžete samozřejmě pracovat jako s klasickým počítačem. Tedy přehrávat filmy, pouštět hudbu, brouzdat po internetu, hrát hry nebo číst e-maily.

Kano Kit: Počítačová skládačka

Samotný počítač Raspberry Pi, který se prodává za necelou tisícovku, je určen spíše pro technicky zručnější jedince než pro masovou distribuci. I proto se prodává bez počítačové skříně. To se však rozhodli tvůrci ze společnosti Kano změnit. Miniaturní a levné PC proto vybavili kompletním potřebným příslušenstvím, díky čemuž si může kdokoli postavit počítač i doma.

Foto: archív výrobce

Kano

Skládačka obsahuje jednak samotný počítač Raspberry Pi a jednak všechny potřebné kabely, napájecí adaptér, wi-fi přijímač do USB portu a v neposlední řadě i počítačovou skříň. V balíčku nechybí ani praktická klávesnice, kterou místo počítačové myši doplňuje prostorný touchpad. Podobným je v dnešní době vybavena i většina notebooků.

Počítač se samozřejmě neobejde bez operačního systému. Tradiční Windows na Raspberry Pi spustit v plnohodnotné podobě nelze, a proto se tvůrci rozhodli vytvořit vlastní systém Kano, postavený na Linuxu. U něj se soustředili především na výukovou část – naučí uživatele základy programování.

  • Klady: vhodné i pro malé děti
  • Zápory: prodávat se začne až v druhé polovině roku
  • Cena: 2300 Kč

Rikomagic MK802: Velký jako flash disk

S obyčejným USB flash diskem si snadno spletete počítačovou sestavu nazývanou MK802 od společnosti Rikomagic. Kromě kompaktních rozměrů (90 x 40 x 13 mm) novinka láká také na přívětivou cenu. Díky cenovce pod hranicí dvou tisíc korun patří aktuálně mezi nejlevnější miniaturní PC na trhu.

Foto: archív výrobce

Rikomagic MK802

Základem je čtyřjádrový procesor Cortex-A9 s taktem 1,6 GHz a čtyřjádrová grafika Mali400MP4. Podobné čipy se montují i do počítačových tabletů a chytrých telefonů. Problém jim nedělá ani přehrávání Full HD videa při rychlosti 60 snímků za sekundu. Dále je k dispozici 1GB operační paměť a 8GB úložný prostor. Ten je možné jednoduše rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD až o dalších 64 GB.

Samozřejmostí je podpora bezdrátového standardu wi-fi, díky kterému je možné počítač připojit k internetu i domácí síti. S TV Rikomagic MK802 komunikuje prostřednictvím HDMI konektoru, přičemž napájení obstarává USB port.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: na TV zabere jeden USB port
  • Cena: 1400 Kč

Intel Nuc: Cílí na náročnější uživatele

Pokud vám připadá výkon miniaturních počítačů ve tvaru flash disku příliš nízký a zároveň nechcete utrácet za dražší sestavy, řešením by mohl být počítač Intel Nuc. Za necelé čtyři tisíce totiž nabízí slušný poměr cena/výkon.

Foto: archív výrobce

Intel Nuc

Základem je plnohodnotný dvoujádrový procesor Intel Core i3 taktovaný na 1,8 GHz. Ve výbavě dále nechybí integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 4000.

Intel Nuc je dodáván bez pevného disku i operační paměti. Tyto komponenty je nutné dokoupit zvlášť. Na druhou stranu díky tomu uživatel může přesně zvolit, jakou chce kapacitu nebo rychlost. Osadit sestavu je možné až 16 GB operační paměti a místo se najde i pro SSD disk.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: pevný disk a operační paměť se dokupují zvlášť
  • Cena: 3500 Kč

Zotac Zbox Barebone: Zlatá střední cena

Zotac Zbox Barebone cílí stejně jako Intel Nuc na náročnější uživatele, kteří však místo velkého počítače chtějí malou krabičku. Na rozdíl od svého konkurenta sází na komponenty o něco pomalejší. Díky tomu nabídne příznivější cenu.

Foto: archív výrobce

Zotac Zbox Barebone

Hardwarová výbava se velice podobá populárním mininotebookům. Dvoujádrový procesor Intel Celeron taktovaný na 1,5 GHz doplňuje vestavěný grafický čip Intel HD. Disk i operační paměť se opět dokupují zvlášť.

Konektorová výbava čítá šest USB portů, eSATA, HDMI a samozřejmě nechybějí ani porty pro připojení sluchátek a mikrofonu. Potěší i přítomnost čtečky paměťových karet. Sestavu Zotac Zbox Barebone je možné provozovat na výšku i naležato.

  • Klady: sestavu je možné používat na výšku i naležato
  • Zápory: na lesklých plastech ulpívají omaky
  • Cena: 2900 Kč

Evolveo Smart TV box Q4: Obyčejný televizor promění na chytrý

Především pro obyčejné televizory je určen mini počítač Evolveo Smart TV box Q4, po připojení je pak na nich možné brouzdat na internetu, instalovat nejrůznější aplikace, a dokonce i nahrávat pořady podobně jako s plnohodnotným DVD rekordérem.

Foto: archív výrobce

Evolveo Smart TV box Q4

Výkon přístroje není nijak oslnivý, přesto pro uvedené činnosti stačí. Základem je čtyřjádrový procesor ARM Cortex A9 s taktem 1,6 GHz, který má k dispozici grafické jádro Mali400 podporující 3D akceleraci. 2GB operační paměť doplňuje 8GB datové úložiště. Pro nahrávání je vhodné dokoupit ještě paměťovou kartu s vyšší kapacitou.

Kromě samotného počítače v balení naleznete také ještě praktickou bezdrátovou klávesnici. Byť je velice drobná, má stejný počet tlačítek jako plnohodnotná QWERTY klávesnice u počítače. Navíc dokáže zastat i funkce myši díky pohybovému senzoru FlyMotion.

  • Klady: součástí balení je i šikovná klávesnice
  • Zápory: průměrný výkon
  • Cena: 3200 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám