Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší televizor

Novinky, mif

Obchodníci již naplno rozjeli svoje předvánoční akce se zlevněnou elektronikou. V nabídkách nechybějí ani nové televizory. Není ale všechno zlato, co se třpytí.

Foto: Profimedia.cz

Obchody nabízejí aktuálně na 500 různých televizorů.

Článek

Zatímco loni se výrobci soustřeďovali především na propagaci technologie trojrozměrného obrazu, letos po ní neštěkl ani pes. Lákadlem jsou především chytré funkce, které mohou ušetřit i peníze za nákup další elektroniky.

Řada přístrojů je vybavena USB konektory pro připojení externích disků. Ty pak slouží pro přehrávání i jako záznamové médium. Lidé díky tomu nemusí investovat do DVD rekordérů.

Stále častěji také nové televizory disponují internetovými konektory. Kromě brouzdání po webu dokáže pak TV nabídnout nejen program, ale i třeba kuchařku. Některé modely dokonce dovolují instalovat další aplikace, a to včetně her.

Extrémně jemné rozlišení

Většina aktuálně nabízených televizorů nabízí Full HD rozlišení (1920 x 1080 obrazových bodů). Na trh se ale pomalu začínají dostávat také modely se standardem 4K, tedy 3656 x 2664 nebo 4096 x 3112 pixelů. Ceny těchto přístrojů jsou však stále příliš vysoké.

Obchody nabízejí aktuálně na 500 různých televizorů. Zorientovat se v nabídce a najít nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz.

Na těchto stránkách stačí do vyhledávače zadat název požadovaného produktu, výsledky je pak možné seřadit podle ceny či oblíbenosti obchodu nebo zboží vyfiltrovat podle jednotlivých krajů. Samozřejmě je možné hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj prodejně dostupný nebo jakou má barvu.

Sony Bravia KDL-50W685: sází na elegantní vzhled

Především na atraktivní vzhled sází televizor Sony Bravia KDL-50W685, který je vybaven 50palcovou (127cm) obrazovkou s rozlišením Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů). Novinka se vyznačuje velice tenkým rámem monitoru, který doplňuje elegantní stříbrný podstavec.

Foto: archív výrobce

Sony Bravia KDL-50W685

Sony Bravia KDL-50W685 dokáže zobrazovat obraz v trojrozměrném režimu. Podporována je i konverze klasických videí do 3D. K internetu je možné televizor připojit klasickým síťovým kabelem nebo bezdrátově prostřednictvím standardu WiFi.

Samozřejmostí je možnost instalace aplikací. K dispozici jsou nejrůznější hry, ale například i bezplatný komunikační program Skype. S ním je možné po připojení kamery pořádat videohovory podobně jako s klasickým počítačem.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: stojan TV je náchylný na omaky
  • Cena: 24 000 Kč

Samsung Curved OLED: hudba budoucnosti

Prvním televizorem z nabídky Samsungu, který disponuje prohnutým displejem, je model Curved OLED. Ten nabízí úhlopříčku téměř metr a půl (55 palců). Novinka podporuje i technologii Smart Interaction, která je alternativou k běžnému dálkovému ovladači.

Foto: archív výrobce

Samsung Curved OLED

Zabudovaný systém zvládne rozeznat hlasové povely, uživatelovu tvář a jeho pohyby. Díky zabudované kameře s vysokým rozlišením a dvěma mikrofonům stačí, aby uživatel televizor pozdravil, čímž aktivuje hlasové ovládání.

Povelem „internetový prohlížeč“ zase získá přístup online, dalšími příkazy si může prohlížet výsledky hledání nebo zvýšit hlasitost pouhým pohybem ruky. Vedle 3D obrazu, internetové přípojky a USB vstupů nabídne také tunery pro příjem analogového i digitálního signálu.

  • Klady: moderní prohnutý displej
  • Zápory: oficiální dostupnost v Česku zatím nebyla oznámena
  • Cena: 230 000 Kč

Gogen TVL 32983: láká nízkou cenou

Jedním z nejlevnějších trojrozměrných televizorů na trhu je model Gogen TVL 32983. Prodává se za 7000 Kč, přitom cena většiny konkurenčních přístrojů s trojrozměrným displejem startuje na 12 000 korunách.

Foto: archív výrobce

Gogen TVL 32983

Tento model má úhlopříčku 32 palců (81 cm), avšak nenabízí Full HD rozlišení 1920 x 1080 pixelů, ale pouze HD Ready (1366 x 768 obrazových bodů). Vedle ceny zaujme televizor také velmi dobrými pozorovacími úhly. Obraz se totiž nedeformuje při pohledu prakticky z jakékoliv strany.

Gogen TVL 32983 dokáže vedle tradičního analogového a digitálního pozemního vysílání (DVB-T) přijímat také standard MPEG-4, tedy digitální vysílání ve vysokém rozlišení. Ochuzeni nejsou uživatelé ani o praktický USB konektor.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: plastový rámeček je poměrně tlustý a působí laciným dojmem
  • Cena: 6200 Kč

Toshiba 40L7335DG: zlatá střední cesta

Televizor Toshiba 40L7335DG se snaží zákazníky nalákat na dobrý poměr cena/výkon. Jak již název napovídá, panel dosahuje úhlopříčky 40 palců (102 cm) a disponuje rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Toshiba 40L7335DG

Ve výbavě tohoto modelu nechybí ani podpora trojrozměrného obrazu. Samozřejmostí je možnost konverze 2D do 3D. Ke sledování jsou přibaleny dvoje brýle. Vyzdvihnout si zaslouží i výborné pozorovací úhly televizoru, díky čemuž je na něj možné koukat prakticky odkudkoliv, aniž by byl obraz výrazně deformován.

Nechybí ani možnost instalace aplikací, již předinstalovány jsou například programy pro přístup k webovým službám YouTube a Flicker. Vhod jistě přijde také USB port. Díky systému od Toshiby můžou být totiž připojené externí disk nebo flashka použity podobně jako videorekordér k nahrávání vysílání.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: televizoru by více slušel WiFi adaptér již v základu
  • Cena: 14 900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám