Hlavní obsah

S novými hybridy se roztrhl pytel

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita tabletů neustále roste. Toho jsou si vědomi i výrobci stolních PC a notebooků, kteří v posledních týdnech přispěchali s novými hybridy. Mají šanci zaujmout zákazníky?

Foto: archív výrobce

Hybridy si berou to nejlepší ze světa notebooků i tabletů. Některé stroje dokonce dovedou pracovat i jako stolní PC.

Článek

Tablety si lidé oblíbili především díky kompaktním rozměrům a dlouhé výdrži. Většina notebooků proti tomu působí jako neohrabané krabice, které se bez elektrické zásuvky neobejdou déle než pár hodin.

Na druhou stranu mají ale laptopy takový výkon, o kterém si mohou nechat tablety zatím jenom zdát. A netřeba mluvit ani o pohodlnější práci díky přítomnosti plnohodnotné klávesnice. Hybridy si berou to nejlepší ze světa notebooků i tabletů.

Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. Jednoduše se odpojí klávesnice.

Vysoký výkon samozřejmostí

Pod plastovými a v některých případech i kovovými kryty hybridů jsou ale zároveň umístěny stejné součástky jako u výkonných strojů.

Díky integraci šetřících technologií přitom výdrž zpravidla přesahuje osm hodin. Možnosti hybridů navíc výrobci posouvají neustále dál. Některé stroje tak dovedou pracovat i jako stolní PC.

Podle některých prognóz budou již brzy obyčejné notebooky mrtvou platformou. „Tradiční notebooky neudržely krok s tablety, a to hned v několika ohledech. Je na čase si přiznat, že tento typ zařízení je již mrtvý. My se soustředíme na budoucnost a tou jsou hybridy,“ prohlásil před časem ředitel mobilní divize společnosti AMD Kevin Lensing.

Sony VAIO Fit 14A multi-flip: praktická skládačka

Několik hybridů nabízí ve své nabídce také společnost Sony. Zajímavý je především model VAIO Fit 14A multi-flip, který funguje jako taková malá skládačka. Místo oddělitelného mechanismu totiž výrobce vsadil na otočný displej.

Foto: archív výrobce

VAIO Fit multi-flip

V podstatě v polovině víka je miniaturní přehyb, díky kterému lze displej otočit na druhou stranu. Ve standardním režimu tak novinka vypadá jako obyčejný notebook, jedním jednoduchým pohybem ji ale proměníte v tablet.

Hybrid se ovládá pomocí 14palcového dotykového IPS displeje s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Dvoujádrový procesor Intel Pentium 3556U (1,7 GHz) spolupracuje se 4 GB operační paměti a integrovaným grafickým čipem Intel HD. Kapacita pevného disku dosahuje hodnoty 500 GB. Praktickým doplňkem je podsvícená klávesnice.

  • Klady: šikovný systém otáčení displeje
  • Zápory: vyšší cena proti stejně výkonné konkurenci
  • Cena: 20 000 Kč

Acer Iconia Tab W700: malý, ale šikovný

Jedním z nejmenších a nejlehčích hybridů na tuzemském trhu je model Acer Iconia Tab W700. Zařízení má rozměry 295 x 191 x 9,5 mm a hmotnost 0,95 kg. Za tyto hodnoty přístroj vděčí především displeji s úhlopříčkou 11,6 palce.

Foto: archív výrobce

Iconia Tab W700

Kdo by si ale myslel, že takto malý hybrid bude jen na parádu, byl by na omylu. Dotykový panel má prvotřídní rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Základem je dvoujádrový procesor Intel Core i3 2375M s taktem 1,4 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti.

Kvůli úspoře místa však Iconia Tab W700 neobsahuje vypalovací mechaniku ani žádný pevný disk. Vybaven je pouze 64GB SSD jednotkou, což v době videí ve vysokém rozlišení a množství ukládaných fotografií nemusí často stačit.

Klávesnice, která funguje zároveň jako pouzdro, je vcelku funkční. Takovou ergonomii jako klasické laptopy ale bohužel nenabízí. Acer však k tomuto modelu nabízí také praktickou dokovací stanici s plnohodnotnou klávesnicí – v takovém stavu Iconia Tab W700 nahradí i stolní PC.

  • Klady: rozlišení displeje, kompaktní rozměry
  • Zápory: ergonomie mobilní klávesnice, malý úložný prostor
  • Cena: 15 900 Kč

Asus Transformer Book trio: nahradí i stolní PC

Základem modelu Transformer Book Trio od společnosti Asus je displej s úhlopříčkou 11,6 palce a rozlišením 1920 x 1080. Samotný tablet je vybaven 1,6GHz procesorem Intel Atom a k dispozici má až 16 GB úložného prostoru.

Foto: Asus

Transformer Book Trio

K monitoru je navíc možné připojit speciální dokovací stanici ve tvaru klávesnice, která je vybavena vlastním procesorem Intel Core i5 čtvrté generace (k dispozici je i výkonnější verze s Core i7) a 500GB pevným diskem. S externím displejem pak tato dokovací stanice dokáže fungovat i jako stolní PC a tablet je stále k dispozici jako další zařízení. Displej je však nutné dokoupit zvlášť.

Transformer Book Trio je schopen pracovat se dvěma operačními systémy. Pokud novinku používáte jako tablet, pracuje s šetrným Androidem. Notebook a stolní PC však využívají Windows 8. Uložená data jsou přitom přístupná z obou systémů.

  • Klady: univerzálnost zařízení
  • Zápory: kvůli integraci dvou baterií (do základové části a tabletu) je zařízení o něco těžší
  • Cena: 23 700 Kč

HP Split x2: láká na elegantní design

Hybrid Split x2 od společnosti Hewlett-Packard působí na první pohled velice subtilním dojmem. Opak je ale pravdou. Hliníková konstrukce je poměrně odolná a snese i méně šetrné zacházení. Stejně dobře je zpracován i mechanismus k uchycení tabletu ke klávesnici.

Foto: archív výrobce

Split x2

Základem je výkonný procesor Intel Core i5-4200U s frekvencí 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže díky technologii Turbo Boost 2 přetaktovat až na 2,6 GHz.

Standardně je přístroj dodáván se 4 GB operační paměti, pomocí dvou slotů je ji však možné rozšířit až na 16 GB. Dotykový displej s úhlopříčkou 13,3 palce a rozlišením 1366 x 768 pixelů obsluhuje integrovaný grafický čip HD Graphics 4000.

Pevný disk má kapacitu 500 GB a doplňuje jej rychlá SSD jednotka s kapacitou 64 GB. Novinka má vcelku líbivý design. Na první pohled zaujmou výrazně zaoblené rohy, které jsou pro laptopy od HP typické.

  • Klady: nabízí elegantní design
  • Zápory: proti konkurenci spíše průměrná výdrž baterie
  • Cena: 23 000 Kč

Lenovo ThinkPad Yoga: na práci i legraci

Notebooky řady ThinkPad jsou ryze korporátní stroje. Společnost Lenovo se je ale nyní snaží proměnit v praktičtější hybridy – výsledkem je ThinkPad Yoga.

Foto: Lenovo

ThinkPad Yoga

Na první pohled se tento stroj nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů, novince nechybí plnohodnotná klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a tradiční touchpad nahrazující funkce myši.

V tablet se ThinkPad Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit jako podstavec monitoru. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykového IPS panelu s úhlopříčkou 12,5 palce. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 8.

  • Klady: kvalitní IPS displej
  • Zápory: kvůli neodpojitelné klávesnici je zařízení v režimu tablet těžší než konkurenční řešení
  • Cena: 24 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám