Hlavní obsah

Nejlepší fotomobil na trhu? Top model od Nokie se pochlubí 41megapixelovým snímačem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nokia Lumia 1020 má ambice stát se nejlepším fotomobilem na trhu. Dosáhnout toho by podle výrobce měla pomocí chytrých funkcí, šikovného příslušenství a v neposlední řadě snímače s doslova monstrózním rozlišením - 41 megapixelů. Jak je na tom ale přístroj v praxi? Dokáže obstát v silné konkurenci?

Foto: Nokia

Nokia Lumia 1020

Článek

Lumia 1020 se na první pohled nijak výrazně neliší od ostatních chytrých telefonů tohoto výrobce. Má velký dotykový displej (4,5 palce) s rozlišením 1280 x 768 obrazových bodů.

Pod taktovkou operačního systému Windows Phone 8 pak pracuje dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz. Ten má k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Ve výbavě nechybějí ani bezdrátové standardy WiFi a Bluetooth.

Rozdíl ale poznáte hned při pohledu na zadní stranu, kde je dominantou optika Carl Zeiss, která je vybavena optickou stabilizací. To vše doplňuje technologie PureView a snímač s rozlišením 41 megapixelů.

Foto: Nokia

Lumia 1020

I méně zkušené uživatele napadne, k čemu je takto obří rozlišení dobré? Vždyť takto vysoké rozlišení nenabízí žádný jiný telefon a dokonce ani kompakty či digitální zrcadlovky. Právě technologie PureView však dokáže se snímačem pracovat velmi obstojně, především v oblasti redukce šumu.

K telefonu je možné přikoupit i šikovné příslušenství. Řeč je například o Camera Gripu, který prodlouží výdrž baterie a zároveň ploché tělo telefonu vytvaruje, aby při focení lépe padlo do ruky. Díky gripu je možné navíc přidělat i stativ.

V praxi...

I za velmi špatných světelných podmínek dokáže Lumia 1020 pořizovat poměrně slušné momentky. A to i bez zapnutého blesku. V podobných situacích mají přitom problémy nejen konkurenční chytré telefony, ale i celá řada kompaktů.

Vysoké rozlišení může nahradit i zoomování. Pořízené momentky totiž mají tak velký formát, že i po výřezu nabídnou stále dostatečnou velikost a kvalitu.

Jak top model od Nokie fotí v praxi, můžete zhodnotit na následujících snímcích.

Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky
Foto: Novinky

Technické parametry Lumie 1020

Displej: 4,5” AMOLED WXGA (1280×768), 2.5 D vyřezávané Corning Gorilla 3 Glass, PureMotion HD+, ClearBlack, mód vysokého jasu, čitelnost na přímém slunci, super sensitive touch, Nokia Glance Screen

Procesor: 1,5 GHz dual-core Snapdragon S4

Paměť: 2 GB RAM, 32 GB interní paměť; 7 GB bezplatné cloudové úložiště SkyDrive

Hlavní fotoaparát: PureView 41 MP s optickou stabilizací obrazu, Rozlišení: 7712 × 5360. Zahrnuje Nokia Pro Camera. Xenon blesk pro statické fotografie, LED pro video

Přední fotoaparát: HD 1.2 MP širokoúhlý

Baterie: 2000 mAh akumulátor, podpora pro bezdrátové nabíjení s využitím speciálního krytu

Operační systém: Windows Phone 8

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám