Hlavní obsah

Microsoft chce zatopit Applu. Dvě novinky jej mají vynést na vrchol

Novinky, mif

Společnost Microsoft minulý týden odhalila dva nové počítačové tablety. Modely Surface 2 a Surface Pro 2 se budou snažit uspět na trhu, kde zatím neochvějně kraluje Apple se svými iPady. Má softwarový gigant šanci na úspěch?

Foto: Reuters

Microsoft Surface 2

Článek

Obě novinky vycházejí z první generace, rozeznat je od sebe na první pohled je téměř nemožné. Liší se totiž především hardwarovou výbavou. Základní Surface 2 je postaven na platformě nVidia Tegra 4. Podle viceprezidenta Microsoftu Panose Panaye jde mezi plnokrevnými tablety o nejvýkonnější stroj na světě.

Jedním dechem ale dodává, že ještě oslnivější výkon podává model Surface Pro 2. Microsoft jej však spíše než mezi tablety počítá mezi hybridy.

Foto: Reuters

Microsoft Surface 2

Sází na chytré příslušenství

Díky šikovnému příslušenství totiž model s přídomkem Pro dokáže pracovat i jako stolní počítač. Dokoupit bude možné dokovací stanici, ke které se připojí externí monitor, klávesnice i myš. Díky dostatku výkonu by pak uživatel mezi tabletem a běžným PC neměl pocítit žádný rozdíl.

Obě novinky navíc dokážou díky chytrému obalu se zabudovanou klávesnicí nahradit i notebook. Kryt stačí jednoduše nacvaknout na hranu tabletu.

Kdy se obě novinky objeví na tuzemském trhu, zatím výrobce neprozradil. V USA se začnou prodávat už příští měsíc za 10 000 Kč, respektive za 17 500 Kč v případě výkonnější verze.

Microsoft Surface Pro 2: nejvýkonnější na světě

Druhá generace Surfacu Pro od Microsoftu má 10,6palcový FullHD displej. To nejdůležitější se ukrývá pod ním, v útrobách zařízení. Řeč je o výkonném procesoru Intel Core i5-4200U, který se ze standardní hodnoty 1,6 GHz dokáže sám přetaktovat až na 2,6 GHz. K dispozici má až 8 GB operační paměti a až 512GB SSD.

Foto: Reuters

Microsoft Surface Pro 2

Výkonnější tablet byste na trhu aktuálně nenašli. Toho chce americký počítačový gigant využít a díky dalšímu příslušenství, jako je dokovací stanice umožňující připojení externího monitoru či chytrý obal se zabudovanou klávesnicí, bude možné novinku využít i jako plnohodnotný notebook a stolní počítač.

Největší slabinou první generace byla výdrž baterie, která se při plném nasazení pohybovala okolo necelých čtyř hodin. Novinka by však měla díky platformě Haswell podávat až o 60 % lepší výsledky.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: zatím není jasné, zda se bude prodávat v Česku
  • Cena: 899 USD (17 500 Kč)

Apple iPad Mini: čekání na nového krále

Už v průběhu příštího měsíce by měla společnost Apple představit nové počítačové tablety. Měla by mezi nimi být i druhá generace populární verze Mini. Ta nabídne proti aktuálně nabízenému loňskému modelu zásadní vylepšení displeje.

Foto: Apple

iPad Mini

Novinka bude mít stejnou úhlopříčku (7,9 palců), ale výrazně lepší rozlišení. Konkrétně 2048 x 1536 pixelů místo původních 1024 x 768 obrazových bodů.

Stejně jako ostatní jablečné tablety také iPad Mini je možné zakoupit buď s wifi připojením, nebo s 3G modulem pro přístup na internet. K dispozici jsou pak verze s pamětí o velikosti 16, 32 a 64 GB. To by se nemělo změnit ani u druhé generace.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: zatím není jasné, zda se novinka bude prodávat na tuzemském trhu
  • Cena: od 8600 Kč (aktuálně nabízený model, novinka by měla být nabízena za podobnou cenu)

Samsung Galaxy Note 10.1: nabídne elegantní vzhled

Před Vánocemi se uživatele bude snažit zaujmout také nový počítačový tablet společnosti Samsung, jehož celé jméno zní Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Jak již samotný název napovídá, novinka je vybavena 10,1palcovým displejem, který se pochlubí vysokým rozlišením 2560 x 1600 obrazových bodů.

Foto: Samsung

Tablet Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Srdcem tabletu, jehož tloušťka je pouhých 7,9 mm, je osmijádrový procesor taktovaný na 1,9 GHz. Ten má k dispozici 3 GB operační paměti. Jak je z hardwarové výbavy patrné, novinka bude cílit především na ty náročnější uživatele.

K dispozici by měly být tři základní varianty, které se od sebe budou lišit kapacitou úložného prostoru (16, 32 a 64 GB). Vybírat navíc bude možné z verzí s WiFi, WiFi a 3G připojením či WiFi a LTE.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: výrobce zatím nepotvrdil, kdy se novinka začne prodávat na tuzemském trhu
  • Cena: 15 000 Kč

Lenovo ThinkPad Yoga: cílí na manažery

Notebooky řady ThinkPad jsou ryze korporátní stroje. Společnost Lenovo se je ale nyní snaží proměnit v praktičtější hybridy. Tak vznikl model ThinkPad Yoga, který byl na začátku měsíce k vidění na veletrhu IFA.

Foto: Lenovo

ThinkPad Yoga

Na první pohled se ThinkPad Yoga nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů, novince nechybí plnohodnotná klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a tradiční touchpad nahrazující funkce myši.

V tablet se ThinkPad Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit jako podstavec monitoru. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykového IPS panelu s úhlopříčkou 12,5 palce. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 8.

  • Klady: odolná konstrukce, variabilita
  • Zápory: notebook má pouze dva USB porty
  • Cena: 25 000 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám