Hlavní obsah

Fotky z dovolené jako od profesionála

Novinky, mif

Dovolená je již za námi a nezbývá, než zpracovat fotografie, které jsme během ní pořídili. Ne každý snímek ale musí být tak povedený, jak by se mohlo na první pohled zdát. Naštěstí existuje řada programů, které dokážou nedostatky zamaskovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K vylepšení fotek slouží grafické editory. Dokážou zaostřit rozmazané části snímků, vylepšit expozici a vyvážení bílé, nebo snížit hladinu šumu u momentek, které byly vytvářeny ve špatných světelných podmínkách.

Zároveň je také možné fotku vylepšit různými efekty, jako je proměna na olejomalbu, negativ nebo na starou fotografii. Jedním kliknutím také může snímek vypadat, jako by byl nakreslen tužkou nebo vytesán do kamene.

Jde to i zadarmo

Vedle placených nástrojů, jako je například známý Adobe Photoshop, je možné stahovat také zdarma dostupné aplikace. Jednou z nich je populární Gimp. Řadou funkcí se dokonce může měřit s placeným Photoshopem. Aplikace komunikuje česky, díky tomu je její obsluha velice jednoduchá a intuitivní. Stahovat Gimp je možné z internetových stránek gimp.org.

Foto: gimp.org

Gimp

Další bezplatnou aplikací je PhotoFiltre Studio. S jeho pomocí je možné vkládat do snímků texty, rozmazávat, ostřit nebo slepovat snímky dohromady. Aplikace nabízí další zajímavé efekty, jako jsou nejrůznější rámečky a prořezy obrazu. K programu je možné stáhnout také češtinu, díky čemuž se ovládá jednodušeji. Stahovat aplikaci je možné z internetových stránek photofiltre.com.

Oslňující efekty

Kromě klasických grafických editorů existuje také řada propracovaných programů, které se soustředí pouze na jeden vizuální efekt. Ty dokážou proměnit sérii fotografií v krátký film, obrovský panoramatický snímek nebo koláž.

Z několika podobných snímků je také možné vytvořit reálnou 3D fotografii, kterou lze prohlížet z několika různých úhlů. To se vyplatí například při fotografování věží, muzeí nebo přírody. Jednoduše si tak můžete prohlédnout vnitřky chrámů nebo zajímavé vyhlídky z míst, na která byste se jinak nepodívali.

Photosynth: fascinující 3D pohledy

On-line nástroj Photosynth je hojně využívaný fotografy ze všech koutů světa. Umožňuje prohlížet nasnímaný obraz v okruhu 360° ve všech směrech. Programu k tomu stačí pouze několik snímků, jež byly pořízeny z různých úhlů z jednoho místa.

Foto: photosynth.net

Photosynth

Nahrané fotografie aplikace analyzuje a vytvoří z nich virtuální 3D prostředí, které je navíc možné sdílet s přáteli na internetu. Photosynth využívá při své práci také NASA a National Geographic.

  • Klady: velice věrohodný převod z 2D do 3D
  • Zápory: aplikace funguje pouze on-line
  • Kde stahovat: photosynth.net

Zoner Photo Studio: editor s českým rodokmenem

Program Photo Studio od společnosti Zoner je aktuálně na trhu již v 16. verzi. Oblíbený grafický editor s českými kořeny se těší popularitě pro své široké možnosti a také proto, že je v omezené verzi nabízen pro soukromé a nekomerční účely zcela zdarma (starší verze, nová je časově omezena).

Foto: Novinky

Zoner Photo Studio

Program slouží pro správu alb s fotografiemi, ale zároveň dokáže snímky i upravovat. Vedle nejrůznějších ořezů je možné s programem také upravovat úrovně, barvy, expozici, ostrost, stíny, šum, chromatickou vadu, viněty či řádkový proklad. Zajímavé jsou také efekty, které dokážou snímek proměnit na negativ, starou fotografii, olejomalbu nebo plakát.

  • Klady: příjemné uživatelské rozhraní
  • Zápory: bezplatná verze neobsahuje některé potřebné funkce
  • Kde stahovat: zoner.cz/download

XnView: poradí si s každou fotografií

Bezplatná aplikace XnView je určena pro všechny jedince, kterým nevyhovuje prohlížeč obrázků ve Windows. Jeho největší předností je schopnost pracovat prakticky se všemi grafickými formáty, které existují.

Foto: Novinky

XnView

V databázi jich má aplikace přes 400. Do dalších pěti desítek různých formátů dokáže program fotografie a obrázky ukládat. Řeč je například o grafických standardech PNG, JPEG, Targa, Alias, Softimage, Tdi, Gif, Rgb, Photo CD či Photoshop. XnView navíc podporuje 44 jazyků, a to včetně češtiny.

  • Klady: podpora široké škály grafických standardů
  • Zápory: zastaralé grafické rozhraní programu
  • Kde stahovat: xnview.com

Movie Maker: film z oblíbených momentek

Uživatelům Windows jistě není program Movie Maker od Microsoftu neznámý. Primárně slouží k tvorbě a úpravě videí, pracovat je v něm možné ale také s fotografiemi, které poslouží jako podklad pro krátký film.

Foto: Microsoft

Movie Maker

Snímky je možné doplnit textem, hudbou i různými efekty, například při přechodech jednotlivých fotek. Zajímavý je také režim Automatický film, který dokáže vytvořit celé dílo za vás stisknutím jediného tlačítka. Aplikace je zdarma ke stažení na stránkách Microsoftu, nebo je možné ji používat v on-line verzi v rámci služeb Windows Live.

  • Klady: široké možnosti nastavení
  • Zápory: nefunguje na jiném operačním systému než Windows
  • Kde stahovat: microsoft.com/moviemaker

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám