Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší počítač

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový školní rok je tady a řada rodičů se poohlíží po novém počítači, který by jejich ratolestem pomohl při studiu. Na trhu jich je ale celá řada a rozdíly mezi jednotlivými modely jsou propastné. Jaké parametry jsou důležité a na co si při výběru dávat pozor?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většina lidí má domácí počítač zažitý jako černou nebo šedou bednu, která se ukrývá pod stolem. To už dnes ale dávno není pravda.

Popularitě se těší all-in-one stanice. Tyto stroje se na pohled výrazně neliší od monitorů – všechny nejdůležitější součástky jsou umístěny pod kryty obrazovky. Ceny startují na 9000 Kč.

Ty nejlevnější počítače je dnes možné pořídit už za méně než 2000 Kč. Jejich výkon se ale nemůže měřit s klasickými sestavami, protože jsou postaveny na podobných součástkách jako chytré telefony a místo Windows jsou vybaveny Androidem.

Není výkon jako výkon

Klasické sestavy se prodávají od 6000 korun. O ceně víceméně rozhoduje to, k čemu je budeme používat. Základní modely jsou totiž vhodné jen pro kancelářskou práci, sestava za 10 tisíc korun si už dovede poradit i s multimédii.

Takové stroje už v dnešní době mají rychlé čtyřjádrové procesory. V jejich výbavě často nechybí ani samostatné (dedikované) grafické karty.

S rostoucí cenou zpravidla stoupá i výkon sestavy. Ty nejrychlejší stroje se hodí pro hraní her v nejvyšším rozlišení a nejlepších detailech, ale i pro chod náročnějších aplikací – například programů pro střih videa či úpravu fotek.

Apple Mac Mini: malý, ale šikovný

Stylový Mac Mini od Applu je možné zakoupit ve třech různých hardwarových konfiguracích, z nichž nejlevnější startuje na 16 000 a nejdražší vyjde na 27 tisíc korun.

Foto: Apple

Apple Mac Mini

Jako cenově nejvýhodnější se zdá prostřední varianta, která za cenu 21 000 Kč nabídne 2,3GHz procesor Intel Core i7, 4 GB operační paměti a grafický čip Intel HD Graphics 4000. Nechybí ani 1TB pevný disk a podpora bezdrátových standardů wi-fi a Bluetooth.

Miniaturní počítač Mac Mini je vybaven operačním systémem Lion, který obsahuje řadu vychytávek, jako je například podpora multitouch ovládání, tedy rozeznávání více dotyků najednou prostřednictvím touchpadů a dotykových myší od Applu.

  • Klady: operační systém Lion je velice rychlý
  • Zápory: předchozí generace se nabízela i s výkonnější grafikou
  • Cena: od 16 000 Kč

HP Pavilion P6: zacíleno na multimédia

Počítačová sestava HP Pavilion P6 se snaží oslovit především multimediálně založené domácí uživatele, kteří se například při střihu videa nechtějí nechat omezovat výkonem PC.

Foto: Hewlett-Packard

HP Pavilion P6

Srdcem novinky je energeticky šetrný procesor Intel Core i3 3220 s frekvencí 3,3 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3. Obrazové funkce obstarává grafická karta AMD Radeon HD7570 s 2GB vlastní pamětí.

Ve výbavě počítače od Hewlett-Packardu nechybí ani DVD vypalovačka či čtečka paměťových karet. Pevný disk má kapacitu 500 GB. Celá sestava běží pod novým operačním systémem Windows 8.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: sestavě by více slušela rychlá SSD jednotka
  • Cena: 11 000 Kč

Asus Transformer AiO: unikátní skládačka

Spojit to nejlepší ze světa stolních počítačů a tabletů se rozhodla společnost Asus. Model Transformer AiO nabídne monitor s úhlopříčkou 18,4 palce a s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Transformer AiO se nijak výrazně neliší od standardních all-in-one počítačů.

Foto: Asus

Transformer AiO

Rozdíl poznáte teprve ve chvíli, kdy budete chtít s počítačem pracovat i jinde než na stole. Stačí dotykový displej vycvaknout ze základové stanice, která slouží zároveň jako polohovatelný podstavec, a obyčejný stolní počítač se rázem promění v tablet. Jen tak do batohu ho ale nedáte, monitor má totiž zhruba dvakrát větší úhlopříčku než iPad od Applu.

Foto: Asus

Transformer AiO

V režimu tabletu ale nepočítejte s výkonem, kterým disponoval plnohodnotný Transformer AiO se základovou stanicí. Místo výkonných součástek, jako je procesor Intel Core i7 či grafická karta nVidia GT 730M s 2 GB vlastní paměti, se aktivuje mobilní platforma nVidia Tegra 3 společně s 32GB flashovým úložištěm. Také operační systém Windows 8 není v takovémto stavu možné použít, k dispozici je pouze mobilní platforma Android.

  • Klady: unikátní koncept
  • Zápory: vyšší cena proti standardním all-in-one sestavám
  • Cena: 30 000 Kč

Raspberry Pi: nejlevnější na trhu

Raspberry Pi je vybaven procesorem ARM1176JZFS o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

K dispozici je 512MB operační paměť. Místo pevného disku využívá novinka paměťovou SD kartu, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Rozměry přístroje jsou 85,60 x 53,98 x 17 mm a hmotnost 45 gramů (bez počítačové skříně, ta totiž není součástí balení).

Foto: Raspberry Pi

Počítačová skříň není součást balení, je ale možné ji dokoupit zvlášť

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub. Připojit je možné i externí USB pevný disk. I tak je ale nutné, aby zařízení pro start obsahovalo SD kartu. V rozšířené dražší verzi by pak měly být dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora wi-fi je možná taktéž přes USB modul.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: počítačovou skříň je nutné dokoupit zvlášť (cca 300 Kč)
  • Cena: 1100 Kč

Acer Aspire Predator G5920: herní dělo

Jednou z nejvýkonnějších a logicky také nejdražších domácích počítačových sestav na tuzemském trhu, které cílí na počítačové hráče, je model Aspire Predator G5920. Ten zaujme hned na první pohled, protože jeho skříň je vyvedena v atraktivní barevné kombinaci černé a oranžové.

Foto: Acer

Acer Aspire Predator G5920

Není to ale rozhodně jenom vzhled, co uživatele u této vlajkové lodi stolních počítačů od Aceru zaujme. Sestava je totiž vybavena rychlým procesorem Intel Core i7-3770 s frekvencí 3,4 GHz, který může díky technologii Turbo Boost dosahovat taktu až 3,9 GHz.

Hraní i těch nejnovějších her s vysokými detaily a snímkováním pak slibuje dedikovaná grafická karta nVidia GeForce GTX660 s 1,53 GB vlastní paměti. Ve výbavě sestavy nechybí ani 8 GB operační paměti, hybridní disk s kapacitou 2 TB a blu-ray mechanika. Ta ale média pouze čte a neumí blu-ray vypalovat.

  • Klady: jedna z nejlepších sestav na trhu
  • Zápory: absence blu-ray vypalovačky
  • Cena: 39 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám