Hlavní obsah

Není videokamera jako videokamera. Na co si dát pozor při výběru?

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních týdnech se na trhu objevila celá řada nových digitálních videokamer. Poradíme, na co si při výběru dávat pozor a jak se v nabídce obchodníků neztratit.

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako u fotoaparátů, tak i u videokamer se snaží výrobce nalákat na prémiové funkce. Řeč je například o podpoře wi-fi sítí a vestavěných 3G modulů, které umožňují připojení na internet.

Článek

Ještě před pár lety se ty nejlevnější videokamery prodávaly okolo pěti tisíc korun. V dnešní době je ale možné přístroje schopné pořizovat pohyblivé momentky pořídit už za méně než dva tisíce korun.

O ceně zpravidla rozhoduje použitý typ snímače, jehož pomocí je obraz zachycován. Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Především díky nízkým výrobním nákladům se tento typ snímače stále častěji objevuje i ve střední třídě.

Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem. Ten proti technologii CMOS nabízí věrnější podání barev, díky čemuž natočené video více odpovídá realitě. Stejnou kvalitu obrazu slibují MOS snímače.

Nejlepší obraz nabízejí poloprofesionální přístroje vybavené hned několika CCD nebo MOS senzory. Jejich cena se pohybuje v řádech několika desítek tisíc.

Odolná konstrukce

Stejně jako u fotoaparátů, tak i u videokamer se snaží výrobce nalákat na prémiové funkce. Řeč je například o podpoře wi-fi sítí a vestavěných 3G modulů, které umožňují připojení na internet. Kamera s těmito technologiemi dokáže archivovat záznamy na internet.

Vyzdvihnout zaslouží také kamery, které se chlubí zvýšenou odolností. Takovým modelům nevadí písek, prach ani voda. Aniž by se poškodily, je s nimi možné točit za prudkého deště, pod vodou, na horách i na plážích a v poušti.

Zakoupit je možné přístroje, které dokážou zachytávat 3D obraz, i když je jich zatím na trhu poskrovnu. Ty jsou proti klasickým kamerám vybaveny dvěma objektivy a trojrozměrnými displeji. I tyto přístroje ale dokážou natáčet klasický 2D obraz.

Genius HD530: nejlevnější na trhu

Videokamera Genius HD530 je aktuálně nejlevnějším modelem na tuzemském trhu. Pořídit ji je možné už za necelých 1600 korun. Je schopna natáčet videa v rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů, a to až při 30 snímcích za sekundu. Fotografie pak přístroj dokáže pořizovat v rozlišení až 12 MPx.

Foto: Genius

Genius HD530

Uvnitř přístroje je CMOS snímač. Přístroj má problémy se zachytáváním obrazu při horších světelných podmínkách, kdy je video kostičkované a má plno obrazových chyb. Na to je naštěstí možné snadno vyzrát díky vestavěné přisvětlovací LED diodě. Ostření videokamery Genius HD530 má však proti klasickým kamerám mírně větší prodlevu, což se při rychlejších přechodech projevuje rozmazaným obrazem.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: prodleva při ostření kamery
  • Cena: 1600 Kč

Panasonic HX-A100E: pro nadšené sportovce

Panasonic HX-A100E patří k těm nejkompaktnějším videokamerám na trhu. To kvůli tomu, aby se snadno dala připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Rozměry kamery jsou 59,5 x 94 x 25 mm a hmotnost činí 167 g.

Foto: Panasonic

Panasonic HX-A100E

Samotný objektiv je pro vyšší variabilitu ke kameře připojen pomocí datového kabelu. Uvnitř kamery je BSI MOS snímač s rozlišením 2,8 MPx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu.

Kompaktním rozměrům ustoupil displej. Místo barevného monitoru, na kterém by bylo možné prohlížet natočená videa, disponuje Panasonic HX-A100E pouze ovládacími tlačítky. K dispozici je několik kreativních filtrů a přístroj si dokáže poradit i s horšími světelnými podmínkami. Praktická je i přítomnost wi-fi adaptéru, díky kterému je možné kameru spárovat s tabletem nebo chytrým telefonem.

  • Klady: odolná konstrukce
  • Zápory: absence displeje
  • Cena: 7000 Kč

JVC GZ E305B: zlatá střední cesta

Především zajímavým poměrem cena/výkon se snaží zaujmout videokamera JVC GZ E305B. Ta je vybavena CMOS senzorem s rozlišením 2,5 megapixelu. Relativně průměrné rozlišení však neubírá kvalitě natočeného videa.

Foto: JVC

JVC GZ E305B

Data přístroj ukládá na paměťové karty typu SD, SDHC nebo SDXC. Podporovány jsou karty s kapacitou až 128 GB. Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou tři palce. Ten je možné ovládat pohodlně dotykem a je navíc poměrně dobře čitelný i na slunci.

  • Klady: dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: slabší výdrž baterie
  • Cena: 6000 Kč

Sony HDR-TD30VE: s dimenzí navíc

Pro fajnšmekry, kteří fandí trojrozměrnému obrazu, je připravena videokamera Sony HDR-TD30VE. Ta je vybavena dvěma snímači CMOS Exmor R typu, které umožňují natáčení videí ve Full HD. Vzhledem k tomu, že se jedná o přístroj vyšší kategorie, příliš nepřekvapí přítomnost optické stabilizace SteadyShot.

Foto: Sony

Sony HDR-TD30VE

Prostorový není pouze obraz, ale také zvuk. Kamera totiž dokáže zachytit 5.1kanálové audio. Displej má úhlopříčku 3,5 palce a natočená videa ve 3D dokáže i promítat, potřeba přitom k tomu nejsou žádné speciální brýle. Přístroj však nepodporuje trojrozměrné fotografie. Klasické 2D snímky je možné pořizovat v rozlišení až 20,4 MPx.

  • Klady: možnost natáčení 3D videí
  • Zápory: fotografie je možné pořizovat pouze ve 2D
  • Cena: 25 500 Kč

Samsung Galaxy S4 zoom: kvalitní videa i z mobilu

Společnost Samsung proměnila svou vlajkovou loď Galaxy S4 na plnokrevný fotomobil, který samozřejmě dokáže natáčet i videa. Jako první na trhu nabízí 16MPx snímač typu CMOS spolupracující s desetinásobným optickým zoomem. Nechybí ani optická stabilizace obrazu či zabudovaný xenonový blesk.

Foto: Samsung

Galaxy S4 zoom

Telefon pracuje s 1,5GHz dvoujádrovým procesorem, 1,5 GB operační paměti a 4,3palcovým displejem s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů. K dispozici je dále 8GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: kvalita videa
  • Zápory: cena proti obyčejným videokamerám
  • Cena: 11 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám