Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší notebook pro studenta

Novinky, mif

Školní rok se nezadržitelně blíží. Vhodným společníkem při učení může být notebook. Poradíme, podle jakých kritérií jej vybírat a na co si dát pozor.

Článek

Většina domácích uživatelů používá notebook pouze jako náhradu stolního PC. Studenti ale mají jiné nároky. Důvod je jednoduchý, s laptopem neustále cestují, proto je při výběru vhodné myslet na odolnost.

Plasty přenosného počítače by měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají dokonce kovové tělo.

V otázce mobility je také velice podstatná výdrž baterie, kterou ovlivňují především použité komponenty. Notebook s výkonnou grafickou kartou se bez elektrické energie obejde kratší dobu než model s integrovaným čipem.

Výdrž vs. výkon

Stejnou roli ve výdrži hraje také použitý procesor. Navrch mají moderní procesory, které se dokážou sami podle potřeby přetaktovat, a tím šetřit kapacitu baterie. Díky tomu může notebook pracovat na baterii bez elektrické zásuvky klidně až deset hodin, tedy celý školní den.

Důležitým kritériem při výběru notebooku pro studijní účely je také jeho hmotnost. Každý gram v aktovce navíc je při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží o moc více než kilogram.

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku přímo ovlivňuje rozměry klávesnice. Ty nejmenší modely tak zpravidla mají doslova titěrné klávesy, na kterých se nedá pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou, a to i v případě, že uživatel bude chtít psát všemi deseti prsty.

Dell Inspiron 15R: výkon hraje prim

Nabídnout především co nejvyšší výkon se snaží notebook Dell Inspiron 15R, který je vybaven platformou Ivy Bridge s čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7 taktovaným na frekvenci 2 GHz. Ten se v případě potřeby automaticky přetaktuje až na 3,1 GHz. Laptop má dále k dispozici 8 GB operační paměti typu DDR3.

Foto: Dell

Dell Inspiron 15R

O grafický výkon se stará dedikovaná karta AMD Radeon HD8730M, která má 2 GB vlastní paměti. Bohatě tedy stačí i pro hraní většiny nových titulů. Dell Inspiron 15R je vybaven 15,6palcovým displejem s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů.

Pro uložení dat je určen 1000GB pevný disk, který je bohužel nepatrně pomalejší. Pracuje totiž rychlostí 5400 otáček za minutu. Samozřejmostí je také integrovaná webkamera, vestavěná čtečka paměťových karet i podpora bezdrátových sítí wi-fi a Bluetooth.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: pomalejší pevný disk
  • Cena: 20 000 Kč  

Asus VivoBook X202E: nejlevnější na trhu

Nejlevnějším notebookem s dotykovým displejem na trhu je VivoBook X202E od společnosti Asus. Tento model vyniká především kompaktními rozměry, je totiž vybaven 11,6palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů, zatímco většina konkurenčních laptopů má 13,3palcový monitor.

Foto: Asus

Asus VivoBook X202E

Hmotnost dosahuje hodnoty 1,3 kg. Snadno si přístroj tedy spletete s netbookem nebo ultrabookem. Proti první zmíněné kategorii přenosných počítačů je ale citelně výkonnější, i když na druhou ani zdaleka nestačí. Srdcem novinky je procesor Intel Celeron 847 s frekvencí 1,1 GHz. Tato hodnota se může zdát na dnešní dobu již příliš nízká, ale díky dostatku operační paměti (4 GB) je práce s operačním systémem Windows 8 poměrně svižná.

Pod „kapotou“ laptopu se ukrývají integrovaný grafický čip Intel HD a pevný disk s kapacitou 320 GB. Ten nabízí pouze nižší rychlost 5400 ot./min., to ale není v dané cenové kategorii nijak výjimečné. Samozřejmě nechybějí ani adaptéry wi-fi a Bluetooth.

  • Klady: atraktivní cena
  • Zápory: u výkonnostně náročných aplikací je znát nižší výkon procesoru
  • Cena: 10 500 Kč

Lenovo Yoga 11S: šikovný hybrid

Na první pohled se Lenovo Yoga 11S nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů, novince nechybí plnohodnotná klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a tradiční touchpad nahrazující funkce myši.

Foto: Lenovo

Yoga 11S

V tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec monitoru. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykového IPS panelu s rozlišením 1366 x 768 bodů. Loňský 13palcový model přitom nabídl větší pracovní plochu (1600 x 900 pixelů).

V ostatních parametrech se novinka nijak výrazně neliší od loňského předchůdce. Volit je možné mezi procesory Intel Core i3, i5 nebo i7. Dále je k dispozici integrovaný grafický čip Intel HD a až 512GB SSD jednotka. Vše běží pod operačním systémem Windows 8.

  • Klady: velice praktický koncept
  • Zápory: vyšší cena proti běžným laptopům
  • Cena: od 21 000 Kč (podle konfigurace)  

Acer Iconia Tab W3: tablet a notebook v jednom

Iconia Tab W3 od Aceru sází na vzrůstající popularitu počítačových tabletů, kterou rozpoutal iPad od Applu. V podstatě se totiž jedná o tablet, který ale díky bezdrátové klávesnici a plnohodnotnému operačnímu systému Windows 8 snadno proměníte na notebook. QWERTY klávesnice však není součástí balení, originální Acer prodává za tisícovku.

Foto: Acer

Acer Iconia Tab W3

Novinka je postavena na podobných součástkách jako miniaturní netbooky. Je tedy vybavena dvoujádrovým procesorem Intel Atom Z2760 s frekvencí 1,5 GHz a 2 GB operační paměti. Pro uložení dat pak slouží rychlá flashová paměť s kapacitou 64 GB.

Displej hybridu Iconia Tab W3 má úhlopříčku 8,1 palce a rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Tím se dostáváme i k jeho dalším dvěma přednostem – kompaktní rozměry (134,9 x 219 x 11,4 mm) a nízká hmotnost (500 g). Výdrž baterie by se měla pohybovat okolo osmi hodin.

  • Klady: kompaktní rozměry, nízká hmotnost
  • Zápory: bezdrátová klávesnice není součástí balení
  • Cena: 7600 Kč

Toshiba Satellite L830: zlatá střední cesta

Vyvážený výkon a rozumnou cenu nabízí notebook Toshiba Satellite L830-15N. Je vybaven 13,3palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. O dostatečný výkon se stará dvoujádrový procesor Intel Core i3 s taktem 1,9 GHz, 4 GB operační paměti, kterou je možné rozšířit až na 16 GB a grafický čip Intel HD Graphics 4000.

Foto: Toshiba

Toshiba Satellite L830

Data se ukládají na 750GB disk, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 ot./min. I přes poměrně kompaktní rozměry se do útrob zařízení vešla DVD vypalovačka. Váha notebooku je 1,86 kg. Notebook je poháněn operačním systémem Windows 8 Home Premium.

Třešničkou na dortu je takzvaná Záruka bez hranic, kterou kromě tohoto modelu nabízí výrobce bezplatně i k dalším notebookům. Ve chvíli, kdy přístroj jakkoli poškodíte, Toshiba vám klidně i zcela nefunkční kus vymění bezplatně za nový.

  • Klady: nadstandardní záruka
  • Zápory: v dané konfiguraci se notebook nabízí pouze v bílém provedení
  • Cena: 13 200 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám