Hlavní obsah

Špičkové mobily si brousí zuby na digitální fotoaparáty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotoaparáty v mobilních telefonech jsou rok od roku vyspělejší. Letošní modely dokonce dokážou kvalitou směle konkurovat i klasickým kompaktům a díky některým vychytávkám je dokonce i předčí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Fotoaparáty chytrých telefonů dnes již většinou nabízejí totožný počet megapixelů jako kompakty. Některé modely mají dokonce rozlišení ještě výrazně vyšší. Většina mobilů ale zatím na rozdíl od digitálů nenabízí optický zoom, tedy možnost přiblížení snímaného objektu.

Velkou předností smartphonů jsou ale dotykové displeje, vhod přijdou především při ostření. Zatímco většina kompaktů má pevně dané ostřicí body, ostřit na většině mobilů můžete kdekoliv na ploše dotykového displeje.

Pokročilé funkce

Stejně jako kompakty už i telefony v dnešní době dokážou na snímku automaticky zachytit úsměv. Problém jim nedělá ani práce s obrazovými filtry a efekty. Jejich pomocí je možné imitovat kolorovací procesy ze 70. let nebo vytvořit medailonek.

Celkem obstojně je možné vytvářet na smartphonech i panoramata. Po prvním snímku stačí s telefonem posouvat vybraným vodorovným směrem. Fotoaparát automaticky vyfotí zbývající momentky. Jako pomůcku má uživatel na displeji vodováhu, která zaručuje, že panorama bude bez sklonu.

Nastavení většiny telefonů ukrývá možnosti také pro zkušenější uživatele. Pracovat je například možné s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně tak je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Většina smartphonů samozřejmě dokáže natáčet i videa, a to i ve vysokém rozlišení. Jediné, na co je nutné si dávat pozor, je kapacita paměti – čím kvalitnější rozlišení, tím větší bude náročnost na úložný prostor.

Apple iPhone 5: nejoblíbenější na světě

Chytré telefony od společnosti Apple se těší neskutečné popularitě, a to nejen co se prodejních výsledků týče. Na jedné z největších fotografických sítí, Flicker, jsou poslední tři generace nejpoužívanějším přístrojem k pořizování momentek.

Foto: Apple

iPhone 5

Fotoaparát iPhonu 5 má stejné rozlišení jako předchozí model – osm megapixelů. Apple u něj přesto několik věcí vylepšil. Je rychlejší a zároveň dokáže pořizovat kvalitnější snímky i ve špatných světelných podmínkách. Nabídne také speciální panoramatický režim, ve kterém budou mít pořízené momentky úctyhodné rozlišení 28 megapixelů.

Pětka je zároveň tenčí než předchozí verze a zároveň má větší displej (čtyři palce) a vyšší rozlišení (1136 x 640 pixelů). Vylepšení zaznamenal také výkon telefonu. Ve srovnání s loňským modelem by měl být dvakrát výkonnější. Přitom už verze 4S patřila k nejvýkonnějším smartphonům na trhu.

  • Klady: stylový vzhled
  • Zápory: na přelomu září a října by se měl objevit nový model
  • Cena: od 11 500 Kč (v závislosti na kapacitě)

Samsung Galaxy S4 zoom: cílí na náročné

Společnost Samsung proměnila svou vlajkovou loď Galaxy S4 na plnokrevný fotomobil. Jako první na trhu nabízí 16MPx snímač typu CMOS spolupracující s desetinásobným optickým zoomem. Nechybí ani optická stabilizace obrazu či zabudovaný xenonový blesk.

Foto: Samsung

Galaxy S4 zoom

Nechybějí ani pokročilé funkce, jako je například Dual Camera. Díky ní jsou oba fotoaparáty používány současně, a to i při natáčení videa. Podle jihokorejského elektronického giganta se tak už nebude stávat, že z momentek bude vynechána osoba, která je pořizuje. Co nejvyšší kvalitu fotografií pak zajišťuje technologie Drama Shot. Ta je schopna vytvořit kontinuální časosběrný záznam – během čtyř sekund dokáže zachytit až sto snímků. Uživatel si pak vybere ty nejlepší.

Telefon pracuje s 1,5GHz dvoujádrovým procesorem, 1,5 GB operační paměti a 4,3palcovým displejem s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů. K dispozici je dále 8GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: špičkový fotoaparát
  • Zápory: tělo je baculatější kvůli lepšímu fotoaparátu
  • Cena: zatím nestanovena

Nokia Lumia 925: pod taktovkou Windows

Srdcem nového chytrého telefonu Lumia 520 je dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz. K dispozici je 1 GB operační paměti a 4,5palcový displej s rozlišením 1280 x 768 obrazových bodů. Vše ovládá operační systém Windows Phone.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 925

Vestavěný fotoaparát disponuje rozlišením 8,7 Mpx a k dispozici u něj je několik pokročilých funkcí. Například pro co nejlepší výsledky při zachycování objektu v pohybu je přístroj schopen pořídit v jeden okamžik sérii deseti momentek. Uživatel si pak jednoduše vybere tu nejostřejší.

Fotoaparát je vybaven systémem PureView, který využívá technologii plovoucí čočky. Díky tomu je schopný pojmout bez použití blesku až pětkrát více světla než ostatní chytré telefony. Novinka by tak měla nad konkurencí vynikat při focení v šeru i ve tmě.

  • Klady: slušné výsledky i v noci
  • Zápory: Windows Phone zatím nenabízí tolik aplikací jako konkurenční platformy
  • Cena: 15 900 Kč

Huawei Ascend P2: míří mezi elitu

Čínská společnost Huawei Technologies byla doposud známá spíše jako výrobce cenově příznivých chytrých telefonů. Nyní by ale tato značka chtěla uspět i v kategorii těch nejvýkonnějších přístrojů, dopomoci by k tomu měl smartphone Ascend P2 s cenou okolo 13 000 Kč.

Foto: Huawei

Huawei Ascend P2

I přes tuto cenu má novinka výbavu, kterou disponují o několik tisíc dražší přístroje. Základem je čtyřjádrový procesor přímo z produkce společnosti Huawei, který pracuje při taktu 1,5 GHz. Telefon má dále k dispozici 1 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. Dotykový IPS displej novinky má úhlopříčku 4,7 palce a rozlišení 720 x 1280 obrazových bodů.

Předností druhé generace Ascendu je i vestavěný fotoaparát. Ten hlavní na zadní straně má totiž slušné rozlišení 13 MPx a dokáže natáčet 720p video. Samozřejmostí je u něj autofokus i blesk. Nechybí ani druhý fotoaparát na čelní straně sloužící pro videokonference.

  • Klady: líbivý vzhled
  • Zápory: telefonu by slušelo vyšší rozlišení displeje
  • Cena: 12 900 Kč

Sony Xperia Z: nevadí ani voda

Sony se již několik let věnuje výrobě digitálních fotoaparátů. Své zkušenosti se výrobce snažil zúročit také u chytrého telefonu Xperia Z, který je vybaven fotoaparátem s rozlišením 13 megapixelů. Sony u tohoto smartphonu nabízí podobně jako u ostatních chytrých telefonů vyšších řad pokročilé funkce. Řeč je například o možnosti pořizovat trojrozměrné snímky díky funkci 3D sweep panorama.

Foto: Sony

Sony Xperia Z

I když Xperia Z vypadá velmi stylově, je zároveň poměrně odolná. Nevadí jí prach ani menší pády, a dokonce ani voda. V ní může například natáčet videa nebo fotografovat. Ponořená může být až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

Xperia Z je vybavena prostorným pětipalcovým dotykovým displejem s rozlišením 1080 x 1920 pixelů. K dispozici má 1,5GHz čtyřjádrový procesor Qualcomm APQ8064, 2GB operační paměť a úložný prostor s kapacitou 16 GB.

  • Klady: příznivá cena, dokáže fotit i pod vodou
  • Zápory: všechny konektory zakryté krytkami, což může obtěžovat například při nabíjení
  • Cena: 12 000 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám