Hlavní obsah

Moderní počítače se ukrývají v monitorech

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje počítačů i notebooků pod tlakem populárních tabletů neustále klesají. Výrobci se proto snaží přijít na trh se zajímavějšími modely, jako jsou například takzvané all-in-one stanice.

Foto: Lenovo

Lenovo IdeaCentre Horizon

Článek

Tyto stroje se na první pohled nijak výrazně neliší od obyčejných monitorů. Jak již samotný název napovídá, ke svému provozu však již nepotřebují připojovat žádnou další krabici, všechny nejdůležitější součástky jsou umístěny pod kryty obrazovky.

Standardně jsou tyto sestavy vybaveny výkonnými procesory. Nechybějí ani dedikované grafické karty, které kromě hraní her dovolí také k počítači připojit další monitor nebo i projektor.

All-in-one stanice fungují v praxi jako klasické počítače. Po připojení klávesnice a myši dovolí přehrávat filmy, pouštět hudbu, brouzdat po internetu, hrát hry nebo číst e-maily. V nejednom případě je navíc můžeme ještě ovládat pomocí dotykových displejů, podobně jako tablety.

Za kvalitu se platí

Kromě úspory místa se tyto sestavy od klasických stolních počítačů liší především v drobnostech, jako je například kvalita chlazení. Většina klasických počítačů je totiž při chodu poměrně hlučná, což si all-in-one systémy nemohou kvůli umístění na stole přímo u uší majitele dovolit.

Používají proto účinnější chladiče, jež se skládají z mohutné pasivní kovové části a minimálního počtu ventilátorů s co nejnižším počtem otáček. Takové chladiče sníží hluk v počítači téměř na neslyšitelnou hranici.

Samozřejmě za vylepšení si nechají výrobci zaplatit. Proti klasické sestavě se stejným výkonem cena může zpravidla stoupnout i o několik tisíc korun. Na druhou stranu za tuto cenu získáte nadstandardní vybavení, jako je televizní tuner či dálkové ovládání, jimiž zpravidla obyčejné sestavy nedisponují.

Acer DA220HQL: láká nízkou cenou

Především výbornou cenou, která je až o polovinu nižší než i u těch nejlevnějších all-in-one sestav, láká model Acer DA220HQL. Srazit pořizovací náklady pod deset tisíc korun se podařilo díky nahrazení tradičních komponent mobilní platformou.

Foto: Acer

Acer DA220HQL

Podobně jako u celé řady chytrých telefonů a počítačových tabletů uvnitř novinky nalezneme dvoujádrový ARM Cortex-A9 procesor s taktem 1 GHz, 1GB operační paměť a 8GB úložný prostor. Dotykový displej má úhlopříčku 21,5 palce a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů.

V rámci úspor byl jako operační systém zvolen Android. Pro ten existují stovky tisíc nejrůznějších programů, ale plnohodnotnou sestavu s Windows 8 zatím stále ještě nahradit nedokáže. Právě proto výrobce stroj vybavil HDMI rozhraním, díky kterému jej lze snadno připojit k libovolné sestavě jako obyčejný monitor.

  • Klady: poměr cena / výkon
  • Zápory: plnohodnotnou sestavu s Windows zatím mobilní platforma Android nenahradí
  • Cena: 9000 Kč  

Toshiba LX830: elegance hraje prim

Šetřit místo na stole díky integraci všech komponent do monitoru se snaží také elegantní PC Toshiba LX830. Panel nabízí prostornou úhlopříčku 23 palců a rozlišení Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů). Ovládat jej je možné dotyky, rozeznat dokáže všech deset prstů najednou.

Foto: Toshiba

Toshiba LX830

Srdcem celé sestavy je pak procesor Intel Core i5 3210M s frekvencí 2,5 GHz, který se díky technologii Turbo Boost 2 dokáže v případě potřeby automaticky přetaktovat až na 3,1 GHz. K dispozici je dále grafická karta nVidia GeForce GT630M se 2 GB vlastní paměti, 4 GB operační paměti a 500GB pevný disk.

Jak je z technických parametrů patrné, Toshiba LX830 není žádné ořezávátko. Zlákat uživatele se výrobce snaží také prostřednictvím značkových vestavěných reproduktorů Onkyo, které nabízejí vylepšený zvuk díky technologii SRS Premium Sound 3D. Přístroj je dodáván se systémem Windows 7, ale je možné jej upgradovat na nové osmičky.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: sestavě by více slušela rychlá SSD jednotka
  • Cena: 23 000 Kč

Asus Transformer AiO: unikátní skládačka

Spojit to nejlepší ze světa stolních počítačů a tabletů se rozhodla společnost Asus. Model Transformer AiO nabídne monitor s úhlopříčkou 18,4 palce a rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Transformer AiO se nijak výrazně neliší od standardních all-in-one počítačů. Rozdíl poznáte teprve ve chvíli, kdy budete chtít s počítačem pracovat i jinde než na stole.

Foto: Asus

Transformer AiO

Stačí dotykový displej vycvaknout ze základové stanice, která slouží zároveň jako polohovatelný podstavec, a obyčejný stolní počítač se rázem promění v tablet. Jen tak do batohu ho ale nedáte, monitor má totiž zhruba dvakrát větší úhlopříčku než iPad od Applu.

V režimu tabletu ale nepočítejte s výkonem, kterým disponoval plnohodnotný Transformer AiO se základovou stanicí. Místo výkonných součástek, jako je procesor Intel Core i7 či grafická karta nVidia GT 730M s 2 GB vlastní paměti, se aktivuje mobilní platforma nVidia Tegra 3 společně s 32GB flashovým uložištěm. Také operační systém Windows 8 není v takovémto stavu možné použít, k dispozici je pouze mobilní platforma Android.

  • Klady: unikátní koncept
  • Zápory: vyšší cena proti standardním all-in-one sestavám
  • Cena: 34 000 Kč

Apple iMac: špičkový výkon, ale bez dotyku

Apple iMac se prodává od loňského podzimu ve čtyřech různých verzích, které se od sebe liší především velikostí displeje. Ceny základního modelu s 21,5palcovým monitorem a rozlišením 1920 x 1080 pixelů startují na necelých 35 tisících korun. Vybavenější verze s 27palcovou obrazovkou (2560 x 1440 pixelů) se pak prodává od 49 000 Kč.

Foto: Apple

Nový iMac připomíná svým vzhledem iPad

Za tuto sumu však nabízí poměrně slušnou výbavu. Ve všech konfiguracích je k dispozici 1TB pevný disk, 8 GB operační paměti a procesor Intel Core i5. Vybírat mohou zákazníci mezi grafickými kartami GeForce GT 640M, GeForce GTX 660M a GeForce GTX 675MX od nVidie.

Na přání je možné sestavu dovybavit výkonnějšími komponenty, jako je například procesor Intel Core i7 (3,4 GHz), který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat díky technologii Turbo Boost na 3,9 GHz, až 32 GB operační sestavy a klidně i 768GB SSD disk. Cena za nejlepší možnou konfiguraci ale velice snadno přehoupne pomyslnou hranici 100 000 korun.

  • Klady: špičkový výkon v nejvyšší konfiguraci
  • Zápory: zatím se nenabízí verze s dotykovým ovládáním
  • Cena: od 35 000 Kč

Lenovo IdeaCentre Horizon: poslouží i jako stůl

Zajímavým hybridem je i Lenovo IdeaCentre Horizon. Novinku, která běží v prostředí operačního systému Windows 8, je možné využívat klasicky ve vzpřímeném stavu na stole. Zároveň ale i coby pracovní desku stolu. K tomuto účelu Lenovo vyvinulo speciální masivní stojan s kolečky, aby se dalo se stolkem dobře manipulovat.

Foto: Lenovo

Lenovo IdeaCentre Horizon

Pokud si ale myslíte, že IdeaCentre Horizon je v takovém stavu vhodný tak maximálně na prezentace, jste na omylu. Lenovo se totiž na veletrhu CES v Las Vegas pochlubilo, že již začalo pracovat s předními herními vydavateli, jako jsou Electronic Arts či Ubisoft, kteří vytvoří speciálně pro tento režim nové tituly.

Již v brzké budoucnosti by se tak měl objevit například sportovní titul ve stylu stolního hokeje, ve kterém si hráči budou pomocí speciálních adaptérů přehazovat virtuální puk. Právě díky spolupráci s herními studii je více než pravděpodobné, že podobné koncepce stolních počítačů přinesou na trh i další výrobci.

Základní sestava s 27palcovým dotykovým monitorem bude vybavena procesorem Intel Core i3, grafickou kartou nVidia Geforce GT 620M a 1TB pevným diskem.

  • Klady: základní model nabídne spíše průměrný výkon
  • Zápory: prodávat se začne až v polovině roku
  • Cena: 33 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám