Hlavní obsah

Prodejci lákají na nové fotoaparáty

Novinky, mif

Většina výrobců digitálních fotoaparátů uvedla na trh s příchodem jara nové modely. Lákají na špičkové parametry i užitečné funkce. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Poradíme, jak vybrat nejlepší přístroj.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Fotoaparáty se často chlubí tím, jak vysoké mají rozlišení, které se udává v jednotkách megapixelů. Obchodníci nám často tvrdí, že čím více jich je, tím lépe.

Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotografovat lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10 x 15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely. Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny.

Místo rozlišení je vhodnější se rozmyslet, která kategorie fotoaparátů bude pro naše použití nejvhodnější. Mezi nejrozšířenější patří takzvané kompakty. Svou oblibu si vysloužily především díky svým rozměrům – snadno se vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží. Pořídit se dají už za tisícovku. Lepší modely ale stojí klidně i deset tisíc korun.

Pro fajnšmekry

Pro náročnější uživatele jsou určeny ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát. Kvůli této přednosti je nutné počítat i s vyšší pořizovací cenou, startující na hranici 3000 Kč.

Nejnáročnější uživatelé upřednostní zrcadlovky, které dokážou ze všech kategorií pořídit nejlepší fotografie – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu. Snímky mají daleko méně obrazových chyb.

Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy. Na fotografování interiéru nebo detailního pohledu se totiž vždy hodí jiný objektiv. Ceny zrcadlovek startují na 9000 Kč, nejlepší modely stojí klidně i sto tisíc.

FujiFilm FinePix JX500: nejlevnější na trhu

Aktuálně nejlevnějším novým digitálním fotoaparátem na trhu je FujiFilm FinePix JX500. Pořídit jej je možné už za necelých tisíc korun. Zákazníky se snaží nalákat i kompaktními rozměry 94 x 56,6 x 21,3 mm a příznivou hmotností 113 g.

Foto: FujiFilm

FujiFilm FinePix JX500

Je vybaven CCD snímačem s rozlišením 14 megapixelů a objektivem Fujinon s pětinásobným optickým zoomem a ohniskovou vzdáleností 4,6–23 mm. Detailní makrofotografie je s tímto kompaktem možné pořizovat už od deseti centimetrů.

I přes příznivou pořizovací cenu nabízí FujiFilm FinePix JX500 několik šikovných vychytávek. Řeč je například o detekci úsměvu a mrknutí. Nechybí ani automatická detekce motivu, která pozná, zda je slunečno, zataženo, nebo zda je snímek pořizován pod zářivkou či žárovkou.

  • Klady: velice atraktivní cena
  • Zápory: nemá HDMI konektor pro připojení k TV
  • Cena: 950 Kč

Nikon D5200: zrcadlovka pro náročné

Pro poloprofesionální fotografy a amatéry je určena digitální zrcadlovka Nikon D5200. Její hlavní předností je velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé. Přitom jí ale nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení.

Foto: Nikon

Nikon D5200

Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 24,1 megapixelu. Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD). Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou tři palce (7,5 cm).

Fotoaparát je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI. Nikon D5200 je možné za 23 tisíc pořídit i se základním objektivem 18–105 mm. Standardně jsou totiž digitální zrcadlovky prodávány bez něj.

  • Klady: kvalita fotek
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení několika sekvencí fotografií
  • Cena: 19 000 Kč (bez objektivu)

Olympus E-M5: retro vzhled a moderní funkce

Fotoaparát E-M5 od společnosti Olympus je postaven na systému OM-D. Novinka hned na první pohled upoutá svým retro designem, který navazuje na legendární kinofilmovou zrcadlovku Olympus Om-1 z roku 1972.

Foto: Olympus

Olympus E-M5

Olympus E-M5 je vybaven 16megapixelovým Live MOS senzorem a pětiosým stabilizátorem obrazu, který eliminuje rozostření snímků i videí. Samozřejmostí je možnost výměny objektivů, podporovány jsou všechny modely s bajonetem Micro Four Thirds. V základním balení se přístroj dodává s objektivem 12–50 mm.

Velkou výhodou novinky je také vysoká odolnost. Její tělo je totiž vyrobeno ze slitiny hořčíku a díky promyšlenému systému těsnění jí nevadí prach ani stříkající voda, bez problémů je tak možné fotit klidně i za deště. Fotoaparát disponuje třípalcovým displejem, který je možné navíc vyklápět až o 80° směrem nahoru nebo směrem dolů o 50°.

  • Klady: kompaktní rozměry, odolné tělo
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 24 000 Kč

Samsung Galaxy Camera: chytré funkce hrají prim

Chytrý fotoaparát Galaxy Camera představila společnost Samsung na přelomu srpna a září, prodávat se však začal až na přelomu roku. Novinka nabízí rozlišení 16 megapixelů a 21násobný zoom.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Camera

Vybavena je 4,8palcovým dotykovým displejem, přes který se ovládá operační systém Android. Díky němu je možné do fotoaparátu instalovat tisíce nejrůznějších programů – od zábavných her pro zkrácení dlouhé chvíle až po profesionální grafické editační programy. Na dotykové obrazovce je pak možné fotky libovolně upravovat.

Tím výhody chytrého fotoaparátu ale rozhodně nekončí. Snímky je totiž možné nechat automaticky zálohovat na web, Galaxy Camera díky podpoře SIM karet nabízí přístup na internet. Podporováno je také připojení prostřednictvím wi-fi.

  • Klady: možnost instalace aplikací
  • Zápory: na dotykovém displeji ulpívají otisky prstů a je nutné jej leštit
  • Cena: 9500 Kč

Sony Xperia Z: fotit umí i mobily

Digitálním fotoaparátům stále častěji konkurují i mobilní fotoaparáty, kvalita jejich snímačů a objektivů se totiž neustále zvyšuje. Příkladem může být model Xperia Z od Sony. Ten je vybaven fotoaparátem s rozlišením 13 megapixelů a nabídne blesk i automatické ostření.

Foto: Sony

Sony Xperia Z

Sony u něj nabízí podobně jako u ostatních chytrých telefonů vyšších řad pokročilé funkce. Řeč je například o možnosti pořizovat trojrozměrné snímky díky funkci 3D sweep panorama. I když Xperia Z vypadá velmi stylově, je zároveň poměrně odolná. Nevadí jí prach ani menší pády, a dokonce ani voda. V ní může například natáčet videa nebo fotografovat. Ponořená může být až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

Xperia Z je vybavena prostorným pětipalcovým dotykovým displejem s rozlišením 1080 x 1920 pixelů. K dispozici má 1,5GHz čtyřjádrový procesor Qualcomm APQ8064, 2GB operační paměť a úložný prostor s kapacitou 16 GB.

  • Klady: obstojná kvalita fotografií, možnost focení pod vodou
  • Zápory: cena proti obyčejným fotoaparátům
  • Cena: 13 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám