Hlavní obsah

DVD přehrávačům a rekordérům zvoní umíráček

Novinky, mif

Nabídka DVD přehrávačů a rekordérů se za poslední rok zmenšila téměř na polovinu. Z trhu tyto přístroje pomalu vytlačují chytřejší zařízení. S trochou nadsázky by se dalo říci, že za všechno může internet.

Foto: Philips

DVD přehrávače jsou vytlačovány chytrými televizory a multimediálními centry. Ilustrační foto

Článek

Lidé si zkrátka oblíbili možnost sledovat, ať už za poplatek, nebo zadarmo, filmy a seriály on-line místo na DVD. To je přitom dnes možné nejen z počítačů, ale i přímo z televizorů.

Tuto funkci nabízí většina nových přístrojů s cenou od šesti tisíc korun. Pro připojení k internetu stačí, aby byla TV vybavena síťovým konektorem nebo bezdrátovým adaptérem Wi-Fi. Kromě sledování videí je pak možné i prohlížet webové stránky.

Dražší přístroje nabízejí díky síťovému připojení dokonce možnost instalovat aplikace. Zadarmo je tak možné získat televizní program, kuchařku nebo i hry.

Kupovat novou TV není potřeba

Samozřejmě kupovat kvůli těmto výhodám hned novou TV není potřeba. Všechny dovednosti se totiž mohou snadno naučit i deset let staré přístroje. Stačí k nim přikoupit takzvané multimediální centrum, které je možné sehnat už za 1500 Kč.

V podstatě se jedná o malou krabičku, která se připojí k TV prostřednictvím HDMI, cinch konektorů nebo SCART kabelu stejně jako DVD přehrávač. Multimediální centra mají navíc proti chytrým televizorům jednu výhodu, zakoupit je totiž možné i modely vybavené optickou mechanikou, která dovoluje přehrávat DVD i Blu-ray média.

Výrobci myslí i na možnost nahrávání. Televizory a multimediální centra proto zpravidla disponují USB konektory, ke kterým je možné připojit externí pevný disk. Ten pak slouží jako záznamové médium. Přenášet uložené pořady do počítače je možné prostřednictvím flash disků, vypalovat DVD totiž umí jen pár modelů na trhu.

Apple TV: ve stylu iPadu a iPhonu

Chytré telefony a počítačové tablety s logem nakousnutého jablka patří k těm nejvyhledávanějším produktům na trhu. Jinak tomu není podle údajů prodejců ani v případě multimediálního centra Apple TV, které pracuje pod stejným operačním systémem jako zmíněné iPhony a iPady.

Foto: Novinky

Apple TV

Apple TV je v podstatě taková malá krabička, která disponuje Wi-Fi modulem, ethernetovým portem a HDMI výstupem. U televizoru nahrazuje funkce multimediálního přehrávače, navíc si díky ní mohou lidé půjčovat za poplatek filmové novinky on-line nebo brouzdat po internetu.

Díky systému iOS se také nabízí možnost instalace tisíců různých aplikací a her. Podporována je i technologie AirPlay, která dokáže spojit bezdrátově iPad s Apple TV a přenášet „vzduchem“ video, hudbu nebo fotky přímo do televize. Videa přístroj přitom dokáže přenášet i ve vysokém rozlišení (Full HD).

  • Klady: kompaktní rozměry, platforma iOS od Applu
  • Zápory: nenabízí možnost připojení DVD mechaniky
  • Cena: 2500 Kč

Zotac ZBOX Blu-ray: filmový profík

Počítačová sestava Zotac ZBOX Blu-ray spadá do kategorie takzvaných nettopů, které se vyznačují kompaktními rozměry, přívětivou spotřebou a atraktivní cenou. Tento konkrétní model cílí především na milovníky filmů, neboť je vybaven Blu-ray mechanikou.

Srdcem počítače je procesor Intel Atom D525, který je taktován na frekvenci 1,8 GHz. Grafické operace obstarává relativně výkonný čip nVidia ION 2 s 512 MB vlastní paměti DDR3, který stačí i na videa ve vysokém rozlišení.

V základu je sestava dodávána bez pevného disku a operační paměti. Ve výbavě nechybí ani vestavěná čtečka paměťových karet, USB 3.0 a integrovaný Wi-Fi adaptér. Televizor se k sestavě připojuje prostřednictvím konektorů DVI a HDMI.

  • Klady: Blu-ray mechanika
  • Zápory: operační paměť a pevný disk je nutné dokoupit zvlášť
  • Cena: 2500 Kč

Evolve Solaris: láká nízkou cenou

Jedním z nejlevnějších multimediálních center na trhu je Evolve Solaris, pořídit jej je možné už za 1500 Kč. I přes nízkou cenu ale tento přístroj nabídne řadu zajímavých funkcí. Samozřejmostí je přístup na internet, přičemž díky předinstalované aplikaci je pak možné přistupovat například k archívu České televize.

Foto: Evolve

Evolve Solaris

Vzhledem k tomu, že je centrum vybaveno operačním systémem Android, kterým disponuje většina chytrých telefonů, je do něj možné nainstalovat tisíce různých programů. Zařízení dokonce dokáže posloužit i jako rekordér, ale v základu neobsahuje žádný pevný disk. Ten je nutné dokoupit zvlášť. Optická mechanika pro přehrávání a vypalování DVD disků však již připojit nejde.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: plasty působí laciným dojmem
  • Cena: 1500 Kč

APC Paper: stylová „knížka“

Počítač APC Paper si snadno spletete s knížkou, jeho skříň je totiž vyrobena z recyklované vlnité lepenky, což dodává sestavě punc originality. Pouze hlavní obvodová konstrukce je kvůli ochraně jednotlivých součástek z hliníku.

Foto: VIA

APC Paper

Že by se počítač při maximálním zatížení přehřál a papír začal hořet, se obávat nemusíte. Jeho výkon je totiž nižší než u některých aktuálně prodávaných chytrých telefonů. Základem je procesor ARM Cortex-A9 taktovaný na 800 MHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor.

Celý stroj pak běží na operačním systému Android, kterým jsou zpravidla vybaveny chytré telefony a počítačové tablety. Instalovat je tedy bez problémů možné nejrůznější aplikace. Samozřejmostí jsou dva USB konektory, gigabitový ethernet či grafický výstup HDMI. Počítačová sestava APC Paper od společnosti VIA se začne prodávat na vybraných zahraničních trzích na přelomu února a března za cenu 99 USD (1900 Kč).

  • Klady: stylový vzhled
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: 1900 Kč

Dell Alienware X51: stačí i na hry

Společnost Dell uvedla loni na trh sestavu Alienware X51, která je podle výrobce tím nejmenším herním PC na světě. Proti klasickým stolním počítačům je novinka menší téměř o polovinu.

Foto: Dell

Alienware X51

U televizorů tak dokáže kromě DVD přehrávačů a multimediálních center konkurovat i herním konzolím. Dell Alienware X51 má rozměry 343 x 95 x 318 mm a hmotnost 5,49 kg. I přes kompaktní rozměry v sobě ale novinka ukrývá poměrně výkonný hardware.

V nejvyšší konfiguraci disponuje sestava čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-2600 s frekvencí 3,4 GHz. Grafické operace zajišťuje karta GeForce GTX 555, která by měla svým výkonem dostačovat i náročnějším uživatelům. Díky operačnímu systému Windows je možné celý stroj využít i pro nahrávání programů, které se ukládají na pevný disk s kapacitou 1000 GB.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: vyšší cena nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 35 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám