Hlavní obsah

Levné a miniaturní netbooky vymírají, zajímavé modely se ale stále dají koupit

Novinky, mif, zgl

Společnosti Samsung, Toshiba či Dell již ukončily především z ekonomických důvodů výrobu malých a levných netbooků. Kvůli nízkým maržím je plánuje pohřbít také Asus i Acer a jeho dceřiná společnost Packard Bell. Na trhu je naštěstí ještě několik zajímavých přístrojů, které stojí za pozornost.

Foto: Novinky

Netbooky si lidé oblíbili především díky kompaktním rozměrům a přívětivé ceně.

Článek

Packard Bell 261G32: cena hraje prim

Packard Bell 261G32 patří k nejlevnějším netbookům na našem trhu. Ceně šest a půl tisíce ale také odpovídá jeho výbava. Displej tohoto modelu má úhlopříčku 10,1 palce a rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů. I přes nízkou cenu nabídne Packard Bell dvoujádrový procesor Intel Atom N2600 s frekvencí 1,6 GHz, který ale díky technologii Hyper-threading pracuje jako čtyřjádrový.

Foto: Packard Bell

Packard Bell 261G32

Integrovanou grafickou kartu Intel Graphics Media Accelerator 3600 doplňuje 1GB operační paměť typu DDR3. Největší brzdou netbooku je použitý 320GB pevný disk, jeho plotny se totiž otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Přístroj je dodáván s operačním systémem Windows 7 Starter Edition. Počítejte ale s tím, že bez dokoupení další operační paměti nebude práce pod systémem od Microsoftu příliš komfortní.

  • Klady: přívětivá cena
  • Zápory: kapacita operační paměti, pomalý pevný disk
  • Cena: 6500 Kč

Lenovo IdeaPad S205: pro něžnější pohlaví

Společnost Lenovo se na svůj miniaturní notebook IdeaPad S205 snaží nalákat především něžnější pohlaví. Kromě tradiční černé barvy se totiž vyrábí také v atraktivní barevné kombinaci růžové a stříbrné. Novinka je postavena na platformě AMD Zacate a operačním systému Windows 7 Home Premium. Srdcem novinky je dvoujádrový procesor AMD Dual-Core E450 s frekvencí 1,65 GHz.

Foto: Lenovo

Lenovo IdeaPad S205

Ve výbavě nechybí ani 4 GB operační paměti, 500GB pevný disk a grafická karta AMD Radeon HD6320. Netbook od společnosti Lenovo má 11,6palcový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Slabší stránkou novinky je výdrž baterie. Zatímco většina netbooků se bez elektrické zásuvky obejde často i více než osm hodin, Lenovo IdeaPad S205 potřebuje nabít už po pěti hodinách.

  • Klady: stylový vzhled
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 10 000 Kč

Asus Lamborghini VX6S: výkon na prvním místě

Asus Lamborghini VX6S patří k těm nejvýkonnějším netbookům, které se v současnosti vyrábějí. Přitom si ale zachovává kompaktní rozměry a nízkou hmotnost. Je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Atom D2700 s frekvencí 2,13 GHz, který díky technologii Hyper-Threading pracuje jako čtyřjádrový.

Foto: Novinky

Asus Lamborghini VX6S

Dedikovanou grafickou kartu AMD Radeon HD6470 doplňují dva paměťové moduly DDR3 pamětí s kapacitou 4 GB. Díky této konfiguraci nemá stroj problémy s novými hrami ani s videem ve vysokém rozlišení. Ve výbavě netbooku nechybí ani bezdrátová rozhraní WiFi a Bluetooth či rychlé rozhraní USB 3.0. Dodáván bude s operačním systémem Windows 7 od Microsoftu.

  • Klady: atraktivní vzhled ve stylu Lamborghini
  • Zápory: cena proti klasickému notebooku
  • Cena: 13 500 Kč

Acer Iconia TAB: nahradí i tablet

Mini notebook od Aceru sází na vzrůstající popularitu počítačových tabletů, kterou rozpoutal iPad od Applu. V podstatě se totiž jedná o tablet s 10palcovým displejem a s rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů, který ale jednoduchým zacvaknutím do takzvané dokovací stanice proměníte v plnohodnotný přenosný počítač s QWERTY klávesnicí. Tu je ale nutné dokoupit zvlášť.

Foto: Novinky

Acer Iconia TAB

Přístroj je vybaven dvoujádrovým procesorem AMD C-60 s frekvencí 1 GHz. K dispozici má 2 GB operační paměti a grafickou kartu AMD Radeon HD 6290. Pro uložení dat je tablet vybaven rychlým SSD diskem. Ten má ale kapacitu 32 GB, což může být pro některé uživatele opravdu málo.

  • Klady: nahradí netbook i tablet
  • Zápory: SSD disk je sice rychlý, ale má malou kapacitu
  • Cena: 13 500 Kč (tablet); 3400 Kč (klávesnice)

Dell XPS 13: ultrabook ukrytý v těle netbooku

První ultrabook společnosti Dell nese označení XPS 13 a je vybaven 13,3palcovým displejem a rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Svými rozměry ale spíše připomíná kompaktní 11palcový netbook. Podle informací výrobce je ve srovnání s konkurenčními 13palcovými notebooky Dell XPS o 13 až 15 procent menší.

Foto: Dell

Dell XPS 13

Proti netbookům je novinka ale daleko výkonnější. Počítá se s využitím procesorů Intel Core i3 (1,4 GHz), Core i5 (1,6 GHz) a Core i7 (1,7 GHz). V posledních dvou uvedených případech se navíc procesory dokážou v případě potřeby samy přetaktovat na 2,3 GHz, respektive až na 2,8 GHz u modelu Core i7. Nechybí ani 4 GB operační paměti, integrovaná grafika Intel HD 3000 či SSD jednotka s kapacitou 128 nebo 256 GB.

  • Klady: výkon dostačující i pro nejnovější hry
  • Zápory: vyšší cena proti obyčejným netbookům
  • Cena: 30 000 Kč

Notebooky, netbooky a ultrabooky

Notebooky v dnešní době směle konkurují stolním počítačům. Mají výkonné procesory i grafické karty, tunery pro příjem televizního vysílání a pevné disky s vysokou kapacitou. Většinou se ale jedná o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem. 

Proti tomu netbooky jsou velice kompaktní. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců a váží skoro třikrát méně než velké notebooky. Drobné rozměry ale nejsou jen ku prospěchu. Titěrné klávesy nemusí při psaní vyhovovat každému, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který je při brouzdání po internetu nepohodlný. Tragický je i jejich výkon. 

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které data chrání při ztrátě nebo odcizení ultrabooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám