Hlavní obsah

Miniaturní počítače lákají vysokým výkonem i nízkou cenou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S miniaturními počítači se v poslední době roztrhl pytel. Díky velké poptávce zákazníků je na trhu možné zakoupit levné sestavy v ceně okolo jednoho nebo dvou tisíc korun i výkonné herní mašiny za desítky tisíc.

Foto: Právo

Článek

Popularitě se těší především takzvané nettopy, které jsou postaveny na prakticky stejných součástkách jako miniaturní netbooky. Také mají jejich přednosti, velice kompaktní rozměry a nízkou pořizovací cenu, která startuje na hranici čtyř tisíc korun. Nettop je nejčastěji osazován procesory Intel Atom. Výkon atomových procesorů není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, jež se prodávaly v roce 2000. Atom vyniká nízkou spotřebou, která se příjemně promítne do rodinných a firemních účtů za elektřinu.

I přes nižší výkon si nettopy dokážou poradit s náročnými grafickými 3D efekty moderních operačních systémů, jako je Microsoft Windows 7 a Lion od Applu. Samozřejmostí je u většiny modelů i plynulé přehrávání Full HD videa. A to i s integrovanou grafickou kartou.

Chytré telefony místo počítačů

V posledních týdnech se také na tuzemském trhu začínají objevovat miniaturní počítačové sestavy postavené na součástkách z chytrých telefonů. Ty zpravidla nejsou o moc větší než obyčejný flash disk. Kvůli použitým součástkám jsou ale jejich možnosti značně omezené.

Například nejsou kompatibilní s operačním systémem Windows, nainstalovat je na ně možné pouze Linux nebo mobilní platformy, jako je MeeGo či Android. Jejich výkon se také zatím nemůže měřit s klasickými sestavami ani nettopy, přesto stačí na přehrávání videa ve vysokém rozlišení i na procházení webových stránek. Při všech činnostech je ale odezva systému o něco pomalejší.

Vzhledem k tomu, že se tyto přístroje často prodávají za cenu nižší než dva tisíce korun, poptávka po nich je obrovská a dodavatelé nestačí plnit sklady – příkladem je novinka MiniPC MK802 od společnosti Rikomagic.

„Po mini PC Rikomagic MK802 s 512MB pamětí se jen zaprášilo. Není divu, je to super hračka. Zákazníci se hned ozvali, kdy že prý bude k dispozici výkonnější verze,“ uvedl Jan Bára z distributorské společnosti Agem.

HTPC k televizorům

Mezi miniaturními počítači nemůžeme opomenout ani kategorii HTPC (Home Theater Personal Computer, tzn. domácí počítačové kino). HTPC má podobné součástky jako klasický počítač. Standardně je vybaven čtyřjádrovým procesorem z nabídky společností AMD a Intel.

Nechybí ani samostatné grafické karty, které kromě hraní her dovedou také připojit k počítači najednou několik monitorů s Full HD rozlišením. Vedle televizoru tak k HTPC můžete připojit například i projektor. Se sestavou u televizoru můžete samozřejmě pracovat jako s klasickým počítačem. Tedy přehrávat filmy, pouštět hudbu, brouzdat po internetu, hrát hry nebo číst e-maily.

V čem je tedy rozdíl? Především v drobnostech, jako je například kvalita chlazení. Většina klasických počítačů je totiž při chodu poměrně hlučná, což není u sledování filmů příjemné. V HTPC jsou účinnější chladiče, jež se skládají z mohutné pasivní kovové části a velkého ventilátoru s nižším počtem otáček. Takové chladiče sníží hluk v počítači téměř na neslyšitelnou hranici.

Samozřejmě za tato vylepšení si nechají výrobci zaplatit, a to klidně i několik tisíc korun.

Zotac ZBOX Blu-ray: zlatá střední cesta

Počítačová sestava Zotac ZBOX Blu-ray není o moc větší než obyčejná knížka. Novinka spadá do kategorie takzvaných nettopů, které se vyznačují nižším výkonem, přívětivou spotřebou a atraktivní cenou.

Foto: Novinky

Počítač je vybaven procesorem Intel Atom D525, který je taktován na frekvenci 1,8 GHz. K dispozici má sestava také 2 GB operační paměti a 250GB disk. Nechybí ani Blu-ray mechanika, vestavěná čtečka paměťových karet, USB 3.0 a integrovaný WiFi adaptér pro bezdrátové připojení k počítačovým sítím. Televizor nebo monitor se k sestavě připojuje prostřednictvím konektorů DVI a HDMI.

  • Klady: líbivý vzhled, kompaktní rozměry
  • Zápory: sestavě by více slušel rychlejší SSD disk
  • Cena: 11 000 Kč

MiniPC MK802: velký jako USB flash disk

MiniPC MK802 je vybaven HDMI výstupem a klasickým USB konektorem. Problém tak nebude připojit jej prakticky ke všem novým monitorům, a dokonce i televizorům, u kterých může fungovat jako levné multimediální centrum. Podporováno je i Full HD rozlišení.

Foto: Novinky

Srdcem novinky je jednojádrový procesor Cortex-A8 taktovaný na 1,5 GHz, kterým jsou vybaveny i některé chytré telefony a počítačové tablety. Výkon tedy není nijak oslnivý, na druhou stranu pro základní multimediální využití jistě stačí.

K dispozici je 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor, který je navíc možné rozšířit díky paměťovým kartám typu microSD. Novinka s operačním systémem Android zaujme také kompaktními rozměry 88 x 35 x 12 milimetrů a nízkou hmotností 200 gramů.

  • Klady: poměr cena / výkon
  • Zápory: plnohodnotný počítač MiniPC MK802 nenahradí
  • Cena: 1900 Kč

Raspberry Pi: nejlevnější na trhu

Raspberry Pi je vybaven procesorem ARM1176JZFS o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten prý dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.

Foto: Raspberry Pi

Počítač Raspberry Pi

K dispozici je 256MB operační paměť. Místo pevného disku využívá novinka paměťovou SD kartu, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Rozměry přístroje jsou 85,60 x 53,98 x 17 mm a hmotnost 45 gramů (bez počítačové skříně, ta totiž není součástí balení).

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub. Připojit je možné i externí USB pevný disk. I tak je ale nutné, aby zařízení pro start obsahovalo SD kartu. V rozšířené dražší verzi by pak měly být dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora WiFi je možná taktéž přes USB modul.

  • Klady: kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • Zápory: sestava se prodává bez počítačové skříně
  • Cena: 1100 Kč

Dell Alienware X51: nejmenší herní PC na světě

Dell Alienware X51 má rozměry 343 x 95 x 318 mm a hmotnost 5,49 kg. I přes kompaktní rozměry v sobě ale novinka ukrývá poměrně výkonný hardware. V nejvyšší konfiguraci disponuje sestava čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-2600 s frekvencí 3,4 GHz a 8GB operační pamětí.

Foto: Novinky

O grafický výkon se stará dedikovaná karta GeForce GTX 555. Pro uložení slouží pevný disk s kapacitou 1000 GB a rychlostí 7200 otáček za minutu. Model s moderní SSD jednotkou bohužel k dispozici není. Samozřejmostí je přítomnost DVD vypalovačky.

Ve výbavě sestavy nechybí ani 7,1kanálová zvuková karta, bezdrátový Wi-Fi adaptér standardu n, osm USB portů či HDMI výstup. Dodávána bude s operačním systémem Windows 7 Home Premium.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: proti klasickému PC je Alienware dražší
  • Cena: 24 500 Kč

Apple Mac Mini: jablečná evoluce

Společnost Apple nabízí od loňského roku novou generaci svého nejmenšího počítače Mac Mini. Ten je zhruba o polovinu menší než předchozí generace. Nabízeny jsou celkem tři různé hardwarové konfigurace, z nichž nejlevnější startuje na 16 tisíc a nejdražší vyjde na 26 tisíc korun.

Foto: Novinky

Jako cenově nejvýhodnější se zdá prostřední varianta, která za cenu 19 000 Kč nabídne 2,5GHz procesor Intel Core i5, 4 GB operační paměti a samostatnou grafickou kartu AMD Radeon 6630M. Nechybí ani 500GB pevný disk a podpora bezdrátových standardů WiFi a Bluetooth.

Miniaturní počítač Mac Mini je vybaven novým operačním systémem Lion, který obsahuje přes 250 nových funkcí a vylepšení, jako je například podpora multitouch ovládání, tedy rozeznávání více dotyků najednou prostřednictvím touchpadů a dotykových myší od Applu, či podpora zobrazení aplikací přes celou obrazovku.

  • Klady: operační systém Lion je velice rychlý
  • Zápory: vyšší cena proti konkurenci
  • Cena: od 14 000 do 24 000 Kč (v závislosti na konfiguraci)

Reklama

Související témata:

Související články

Zboží.cz nabízí vylepšené vyhledávání

Internetový cenový srovnávač Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, nabízí od minulého týdne šikovné vylepšení – vyhledávání podle parametrů, jako je...

Výběr článků

Načítám