Hlavní obsah

Budoucnost počítačů je v dotykových displejích

Novinky, mif

Počítačové tablety jsou fenoménem dnešní doby. A to především díky dotykovým displejům, které výrazně usnadňují obsluhu. Trend ovládání zařízení prstem se začíná pomalu přesouvat i k počítačům a notebookům.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

Článek

Už zakladatel a někdejší šéf softwarové společnosti Microsoft Bill Gates předpověděl při uvedení operačního systému Windows 7, že po více než desetiletí vývoje již vyzrály nové způsoby interakce s počítačem. A ty se nyní mohou stát hlavním proudem.

„Jsme na zajímavé křižovatce – dnes se téměř veškerá interakce děje mezi počítačem a myší, během příštích let se však výrazně zvýší role řeči, obrazu a inkoustu,“ řekl tehdy Gates. Na mysli měl tehdy především dotykové ovládání počítačů a notebooků.

První počítače s dotykovým displejem a operačním systémem Windows se objevovaly už tehdy. Především pro firemní klientelu vytvořil v roce 2009 Microsoft obří počítač Surface, který byl umístěn ve stolku. Vrchní deska ale byla nahrazena 30palcovým dotykovým monitorem, pomocí kterého se ovládal celý počítač. Klávesnice ani myš potřeba nebyly. Na výrobu osobních počítačů pro širokou veřejnost si americký softwarový gigant troufl až letos.

Minulý týden odhalil zařízení, které se také jmenuje Surface a které bude konkurovat jak počítačovým tabletům, tak notebookům. Novinka se bude prodávat ve dvou verzích, které se budou lišit především svým výkonem.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface

Levnější bude postavena na mikroprocesorech ARM, které používají i některé chytré telefony, a dražší na plnohodnotném mobilním procesoru Intel. Právě tato dražší varianta by měla podle současného šéfa Microsoftu Steva Ballmera konkurovat moderním laptopům, jako jsou například ultrabooky.

Obě verze budou vybaveny speciálním krytem, který po jednoduchém nacvaknutí bude sloužit jako klávesnice. Na zadní straně zařízení pak bude umístěn speciální výklopný stojánek, díky kterému půjdou jednoduše sledovat filmy. Surface by se měl začít prodávat letos na podzim, hned po uvedení operačního systému Windows 8.

Microsoft Surface

Dotykové ovládání u elektrospotřebičů
Popularita dotykových displejů je patrná i v nabídce spotřební elektroniky. Místo tlačítek lidé ovládají prstem například zastřihovač vousů Remington MB4550. Pomocí speciálního panelu se ovládá výška nástavce i senzitivita strojku.Dotykovými displeji jsou stále častěji vybavovány také čtečky elektronických knih, které přitom od svého počátku používaly ty nejjednodušší displeje. Speciální vrstvou pro ovládání prstem je vybavena čtečka PocketBook Touch. Šestipalcový displej čtečky má rozlišení 800 x 600 obrazových bodů. Ve výbavě Pocketbooku nechybí ani wi-fi, 2GB vestavěná paměť a slot na karty typu microSD.

Dell Inspiron One 2320: počítač ukrytý v monitoru

Dell Inspiron One 2320 je nabízen ve dvou provedeních, která se od sebe liší výkonem. Základní model disponuje procesorem Intel Core i3 a 4GB operační pamětí, výkonnější pak má dispozici 6 GB RAM a procesor Intel Core i5. V obou případech je sestava vybavena výkonnou dedikovanou grafickou kartou nVidia GeForce GT 525M s 1 GB vlastní paměti.

Foto: Novinky

Dell Inspiron One 2320

Dotykový monitor, ve kterém se ukrývají všechny komponenty sestavy, má úhlopříčku 23 palců a vysoké rozlišení 1920 1080 obrazových bodů. Pro uložení dat je k dispozici pevný disk s kapacitou 1 TB, který disponuje SATA rozhraním a rychlostí 7200 otáček za minutu. Volitelně může být sestava vybavena také vestavěným televizním tunerem s dálkovým ovládáním.

  • Klady: elegantní vzhled, vysoký výkon
  • Zápory: dotyková obrazovka se nedá příliš polohovat
  • Cena: 19 700 Kč

Iiyama T2250MTS: ovládání prstem pro jakýkoliv počítač

Kvůli dotykovému ovládání není potřeba kupovat hned celý nový počítač. Vyměnit stačí jenom jeho monitor. Jedním z modelů, který to umožňuje, je Iiyama ProLite T2250MTS. Monitor má úhlopříčku 22 palců a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Dotyková plocha dokáže rozeznat i více dotyků najednou. Dvěma prsty tak podobně jako na iPhonu nebo iPadu můžeme přibližovat a oddalovat fotky či internetové stránky.

Foto: Novinky

Iiyama ProLite T2250MTS

V ostatních parametrech se Iiyama ProLite T2250MTS výrazně neliší od konkurence. Výrobce slibuje v horizontálním pohledu nezměněnou viditelnost až do 170°, ve vertikálním pak do 160°. Doba odezvy činí pět ms, přičemž hodnota jasu je 260 cd/m2 a kontrastu 1000 : 1. Jedinou výtku si monitor zaslouží za integrované reproduktory, které jsou spíše průměrné.

  • Klady: monitor přináší dotykové ovládání i pro starší počítače
  • Zápory: výkon vestavěných reproduktorů je spíše průměrný
  • Cena: 6200 Kč

Acer Aspire S7: špičkový ultrabook

Dotykové ovládání nabídne také chystaný ultrabook společnosti Acer s označením Aspire S7, který byl odhalen na 32. ročníku počítačového veletrhu Computex na začátku června. Na pultech obchodů by se novinka měla objevit ihned po zahájení prodeje Windows 8, tedy letos na podzim.

Foto: Acer

Acer Aspire S7

„Tělo zařízení je jen 12 milimetrů silné a je vybaveno Full HD dotykovým displejem s velkým pozorovacím úhlem, což vám umožní dívat se na něj odkudkoliv,“ uvedla Christine Čchuová, produktová manažerka společnosti Acer, že většina konkurenčních notebooků má v dnešní době tak špatné pozorovací úhly, že se na displej nemůže koukat více lidí najednou.

Acer Aspire S7 by měl být postaven na platformě výkonné Ivy Bridge od společnosti Intel. Jaký konkrétní procesor u něj bude použit, však zatím není jasné. Podle vyjádření výrobce by ale novinka měla patřit k nejvýkonnějším ultrabookům na trhu.

  • Klady: monitor přináší dotykové ovládání i pro starší počítače
  • Zápory: ultrabook se zatím neprodává
  • Cena: cca 25 000 Kč

Asus PadFone: mobil, tablet i notebook

Na první pohled se PadFone od společnosti Asus nijak výrazně neliší od konkurenčních chytrých telefonů. Přesto je novinka zcela výjimečná, protože ji můžete díky speciální dokovací stanici proměnit v počítačový tablet nebo dokonce i notebook. Dokovací stanice je v podstatě jednoduchý monitor, který vypadá jako počítačový tablet. Bez telefonu fungovat nedokáže.

Foto: Asus

Asus PadFone

Jako klasický notebook můžete novinku využívat ve chvíli, kdy k displeji připojíte prostřednictvím kovového nástavce odnímatelnou klávesnici. V základu má telefon 4,3palcový displej s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů.

V případě, že novinku připojíte k dokovací stanici, začne využívat panel s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 pixelů. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, který je taktován na 1,5 GHz. O grafické operace se pak stará čip Adreno 225.

  • Klady: unikátní přístroj
  • Zápory: bez chytrého telefonu není tablet samostatně funkční
  • Cena: cca 11 až 19 000 Kč (ceny se liší podle toho, s jakým příslušenstvím přístroj zakoupíte)

Lenovo Yoga: unikátní hybrid

Na začátku roku odhalila společnost Lenovo unikátní zařízení Yoga. Jedná se o hybrid mezi ultrabookem a tabletem. Na první pohled se novinka nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů – má 13,3palcový displej s rozlišením 1600 x 900 bodů a tradiční klávesnici s rozlišením QWERTY.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

V počítačový tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec tabletu. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykové obrazovky. Novinka pracuje pod operačním systémem Windows 8.

„Lenovo Yoga, který kombinuje nejlepší vlastnosti ultrabooku s nejlepšími vlastnosti tabletu, ukazuje, že jsme schopni chápat měnící se potřeby našich zákazníků, kteří hledají dokonalou kombinaci konzumace i tvorby obsahu,“ prohlásil Peter Hortensius, prezident divize Product Group společnosti Lenovo.

  • Klady: nahradí i notebook
  • Zápory: prodávat se začne až na podzim, po odhalení Windows
  • Cena: cca 30 000 Kč

Dotykové displeje a notebooky

Leště před pár lety byly notebooky s dotykovým displejem velkou vzácností. To by však měl změnit příchod operačního systému Windows 8, který je pro ovládání prstem přímo uzpůsoben. Podle serveru DigiTimes, který se odvolává na informace výrobců, by tak mělo disponovat dotykovým panelem deset procent laptopů, jenž se vyrobí v průběhu letošního roku.

Podle serveru DigiTimes již masivně na výrobě dotykových displejů pro notebooky pracují největší světoví výrobci počítačů, jako je Acer nebo Asus. Vývoj plánují ale také firmy Hewlett-Packard či Lenovo.

Integrace dotykových panelů bude mít samozřejmě vliv také na cenu notebooku, protože výroba obyčejného displeje je levnější. Podle serveru DigiTimes by přístroje s 13palcovým dotykovým panelem měly být dražší přibližně o 1500 Kč, v případě 15palcových modelů pak o 1650 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám