Hlavní obsah

Samsung pokořil Nokii, další na mušce je iPhone

Novinky, mif

Na začátku roku ukončila společnost Samsung po 14 letech nadvládu konkurenční Nokie, když prodala o deset miliónů více telefonů. Tím ambice jihokorejského elektronického giganta nekončí, nyní si chce došlápnout na nejprodávanější chytrý mobil současnosti – iPhone od Applu.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III

Článek

Překonat popularitu iPhonu by společnost Samsung chtěla díky chytrému telefonu Galaxy S III, který byl světu odhalen na začátku května. Novinka je vybavena 4,8palcovým displejem s vysokým rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. Použita u něj byla technologie Super AMOLED, díky čemuž nabídne věrnější podání barev, lepší pozorovací úhly a dobrou čitelnost na slunci.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III

Displej ale není to jediné, čím přístroj nadchne, patří totiž k těm nejvýkonnějším chytrým telefonům na trhu. Vybaven je čtyřjádrovým procesorem Exynos 4412, který pracuje na frekvenci 1400 MHz a k dispozici má 1024 MB operační paměti. Samsung Galaxy S III pohání operační systém Android. Data mobil ukládá na vestavěnou paměť s kapacitou 16, 32 nebo 64 GB. Tu je navíc možné rozšířit až o dalších 64 GB díky paměťovým kartám typu microSD.

Fotoaparáty má přístroj hned dva. Na čelní straně je jeden s rozlišením 1,9 megapixelu pro videokonference a na zadní straně druhý osmimegapixelový pro focení, který zvládne i natáčení videí ve vysokém rozlišení.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III

Novinka má navíc zajímavé technologie, jako je například SVoice. „Kromě toho, že funkce SVoice umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem, nabízí také rozsáhlé možnosti, jak telefon ovládat a zadávat mu pokyny. Když se na telefonu Galaxy S III například spustí budík, a vy byste si raději ještě chviličku přispali, stačí říci ztišit,“ vysvětlil funkčnost novinky Zdeněk Paškevič, produktový manažer mobilní divize Samsungu.

S-Voice je možné použít také u přehrávání hudby k zesílení nebo zeslabení hlasitosti, odesílání SMS zpráv a e-mailů, organizování schůzek v kalendáři či k automatickému aktivování fotoaparátu a pořízení fotografie. Anglický hlas dokáže přístroj rozeznat na výbornou, jak to ale bude s češtinou, se ukáže teprve po zahájení prodeje.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy SIII

Za zmínku stojí také technologie Smart stay, která je schopná automaticky rozeznat, jakým způsobem přístroj používáte. „Například zda čtete elektronickou knihu nebo brouzdáte po internetu. Přední kamera telefonu sleduje vaše oči a telefon automaticky ponechá jas displeje neztlumený, abyste mohli pohodlně číst,“ uvedl Paškevič.

Samsung Galaxy S III by se měl oficiálně začít prodávat až v červenci, přičemž v některých obchodech jej je možné přeobjednat už nyní. Ceny startují na 15 490 Kč.  [celá zpráva]

Nokia Lumia 900: vlajková loď z Finska

Lumia 900 je dalším přístrojem z produkce finské Nokie, který je vybaven operačním systémem Windows Phone. Novinka je vybavena 4,3palcovým displejem s rozlišením 800 x 480 obrazových bodů. Srdcem telefonu je výkonný procesor Qualcomm APQ8055 s taktem 1,4 GHz, k dispozici má 512 MB operační paměti. Pro uložení dat je novinka vybavena vestavěnou pamětí s kapacitou 16 GB.

Ve výbavě nokie nechybějí ani bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth či osmimegapixelový fotoaparát, který umožňuje natáčet videa v rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů. Hlavní předností nové vlajkové lodi z Finska je nadstandardní softwarová výbava. Stejně jako k dalším nokiím s operačním systémem i k Lumii 900 zákazník získá bezplatnou automobilovou navigaci s hlasovými povely, pokrytím celého světa a garancí doživotních bezplatných aktualizací.

  • Klady: elegantní design, nadstandardní softwarová výbava
  • Zápory: zatím se neprodává, v obchodech by se však měla Lumia 900 objevit již tento měsíc
  • Cena: cca 15 000 Kč

iPhone 4S: legenda osobně

Jedním z nejvážnějších konkurentů bude pro nový Samsung iPhone 4S od Applu, který se v Česku začal prodávat loni na podzim. Vzhled se proti předchozí generaci prakticky nezměnil, hlavní změny se udály uvnitř přístroje. Ve srovnání se starší čtyřkou má novinka dvakrát rychlejší procesor a sedmkrát výkonnější grafiku.

To je zásluha nového procesoru A5, který používá také iPad 2. Vylepšení se dočkal rovněž vestavěný fotoaparát, jehož rozlišení se zvýšilo z 5 Mpix na 8 Mpix. iPhone 4S dokáže natáčet videa ve full HD rozlišení, přičemž nabízí i stabilizaci obrazu. Displej iPhonu 4S má úhlopříčku 3,5 palce a rozlišení 640 x 960 obrazových bodů. Data přístroj ukládá na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB až 64 GB.

  • Klady: intuitivní a uživatelsky příjemné ovládání
  • Zápory: baterii je možné vyměnit pouze v servisu
  • Cena: 14 000 až 19 000 Kč (v závislosti na kapacitě paměti)

HTC Titan: ve znamení Windows

HTC Titan je nástupcem HTC HD7, který běžel na starší verzi mobilních Windows 7. Titan již nabízí stejně jako konkurenční Nokia Lumia 900 nejnovější verzi s přídomkem Mango a nabídne dotykový displej s úhlopříčkou 4,7 palce, který má rozlišení 800 x 480 bodů. Pohání ho jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon o frekvenci 1,5 GHz, grafický čip Adreno 205 a 512MB operační paměť. Pro chod všech aplikací je výkon více než dostatečný.

Foto: Novinky

HTC Titan

Interní uživatelská paměť je 16 GB, paměťové karty podporovány nejsou. V zadní části telefonu je osazen 8MPix fotoaparát s duální LED diodou. Videa umí HTC Titan nahrávat v HD rozlišení 720p. Ač je telefon plošně velký, jeho šířka je pouhých 9,9 milimetru při váze 160 gramů. Ve vybavení nechybí wi-fi, AGPS ani Bluetooth.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: nepodporuje paměťové karty
  • Cena: 9000 Kč

LG Optimus 3D Max: trojrozměrná evoluce

LG Optimus 3D byl prvním 3D telefonem na světě. Novinka s přídomkem Max posouvá jeho hranice ještě o kousek dál. Je vybavena 4,3palcovým displejem s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů, který dokáže trojrozměrný obraz zobrazit i bez speciálních brýlí – na rozdíl od většiny dnes prodávaných televizorů.

Foto: LG

LG Optimus 3D Max

Kromě zobrazení dokáže novinka 3D obraz také pořizovat. Je totiž vybavena dvěma pětimegapixelovými fotoaparáty a přisvětlovací LED diodou. Snímky je možné pořizovat jak ve 3D, tak i 2D režimu. To samé platí o natáčení videa, které přístroj v trojrozměrném režimu zvládne natáčet v rozlišení až 720p, respektive v rozlišení 1080p v případě 2D režimu.

Proti svému předchůdci je Optimus 3D Max o něco výkonnější. Disponuje dvoujádrovým procesorem TI OMAP 4430 (frekvence 1,2 GHz), grafickým čipem PowerVR SGX540 a operační pamětí s kapacitou 1 GB. Vestavěná uživatelská paměť má kapacitu 8 GB, podporovány jsou i microSD karty. Novinka pracuje s operačním systémem Android.

  • Klady: podpora 3D obrazu
  • Zápory: zatím se v ČR neprodává
  • Cena: cca 12 000 Kč

Asus PadFone: revoluce mezi počítačovými tablety

Na první pohled se PadFone od společnosti Asus nijak výrazně neliší od konkurenčních chytrých telefonů. Přesto je novinka zcela výjimečná, protože ji můžete díky speciální dokovací stanici proměnit v počítačový tablet nebo dokonce i notebook. Dokovací stanice je v podstatě jednoduchý monitor, který vypadá jako počítačový tablet. Bez telefonu fungovat nedokáže.

Foto: Asus

Asus PadFone

Jako klasický notebook můžete novinku využívat ve chvíli, kdy k displeji připojíte prostřednictvím kovového nástavce odnímatelnou klávesnici. V základu má telefon 4,3palcový displej s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů. V případě, že novinku připojíte k dokovací stanici, začne využívat panel s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 pixelů. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, který je taktován na 1,5 GHz. O grafické operace se pak stará čip Adreno 225.

  • Klady: unikátní přístroj
  • Zápory: bez chytrého telefonu není tablet samostatně funkční
  • Cena: cca 11 až 19 000 Kč (ceny se liší podle toho, s jakým příslušenstvím přístroj zakoupíte)

Sony Xperia: elegance hraje prim

Společnost Sony vsadila u chytrých telefonů především na elegantní vzhled. Novinky s označením Xperia U a Xperia P se od sebe liší jen v drobnostech – některých technických parametrech a funkcích. Oba přístroje pohání dvoujádrový procesor ST-Ericsson U8500, který pracuje na frekvenci 1 GHz. Model U má pak menší kapacitu operační paměti (512 MB vs. 1024 MB).

Foto: Sony

Sony Xperia P a U

Přestože mají oba přístroje velice podobný vzhled, odlišit je dokáže i méně zkušený uživatel díky jejich rozměrům. Xperia P má čtyřpalcovou dotykovou obrazovku s rozlišením 540 x 960 pixelů, zatímco verze U má 3,5palcový displej, který nabídne rozlišení 480 x 854 obrazových bodů.

Xperia U je menší nejen v rozměrech, ale také co se kapacity vestavěné paměti týče. Nabídne 8GB úložný prostor, zatímco model P má kapacitu 16 GB. Oba přístroje jsou vybaveny bezdrátovými adaptéry WiFi a Bluetooth, vestavěným GPS čipem, microUSB konektorem a pracují s operačním systémem Android.

  • Klady: luxusní vzhled
  • Zápory: ani jeden model nepodporuje paměťové karty
  • Cena: 6500 Kč (model U); 8000 Kč (model P)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám