Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší televizor a neztratit se v lákadlech prodejců

Novinky, mif

Prodejci v Česku nabízejí více než čtyři stovky televizorů. Zákazníky se snaží nalákat na atraktivní ceny i nové funkce. Poradíme, jaké modely jsou nejzajímavější a jak se v nabídce neztratit.

Článek

Ještě před pár lety byl výběr plochého televizoru pěkný oříšek. Lidé museli důkladně sledovat hodnoty podsvícení, odezvy i jasu a přístroje ještě před nákupem vyzkoušet, aby nekoupili zajíce v pytli. Na některých modelech totiž vinou nerovnoměrného podsvícení byly vidět světlejší fleky, jiné zase zobrazovaly akční scény kvůli pomalé odezvě rozmazaně.

Situace se ale v poslední době změnila. Pokud pomineme úhlopříčku displeje, většina televizorů má v dnešní době parametry velice podobné a i ty nejlevnější modely mají velice vyrovnanou kvalitu obrazu. Rozdíly poznají spíše fajnšmekři u vyšších cenových tříd.

Nadstandardní funkce

Výrobci se tak snaží nalákat zákazníky na nové technologie. Například řada přístrojů je vybavena USB konektory, ke kterým je možné připojit externí pevný disk. Ten pak slouží pro přehrávání filmů i jako záznamové médium. Lidé díky tomu nemusí investovat do DVD rekordérů.

Stále častěji se u nových televizorů také objevují konektory pro připojení internetových kabelů. Přípojky ale neslouží pouze k brouzdání po webových stránkách. Televizor s přístupem ke světové počítačové síti dokáže nabídnout aktuální televizní program pro všechny stanice, ale například i kuchařku. Některé modely dokonce dovolují díky přístupu na internet telefonovat zadarmo prostřednictvím sítě Skype, a to včetně videa. Samozřejmostí je i možnost sledovat videa on-line.

To, jak praktický může přístup k internetu být, ukazuje u svých televizorů společnost Sony. Ta provozuje webovou službu Qriocity, která nabízí neomezený přístup k hudbě, filmům a videu. Díky službě tak už není potřeba chodit do videopůjčovny, ale stačí jednoduše za poplatek film stáhnout doma přímo v TV.

Zážitek jako v kině

V poslední době patří mezi velice oblíbené také technologie třetího obrazu, která dokáže uživatele vtáhnout do děje filmu daleko více. 3D obrazovky rozdělujeme na aktivní a pasivní. Ani jedna technologie nedokáže zobrazovat 3D obraz bez použití speciálních brýlí. Ty jsou většinou součástí balení. V pasivním režimu je trojrozměrný obraz tvořen díky polarizaci. Jedná se o metodu, která je používána hlavně ve 3D kinech. Výhodou je, že obraz nebliká jako u aktivních brýlí a tím šetří náš zrak.

Pro některé uživatele přesto nemusí být trojrozměrný obraz vhodný. Před nežádoucími účinky aktivního 3D obrazu varovala už minulý rok společnost Samsung. Podle ní může dimenze navíc způsobit u některých lidí epileptický záchvat, nebo dokonce mrtvici.

Zajímavé je při výběru televizoru také sledovat, jakou výrobce nabízí záruku. Problém není sehnat přístroje, které ji mají o rok nebo dva delší. Například společnost Toshiba ale nyní uvedla v rámci základní ceny televizoru takzvanou Záruku bez hranic. Díky ní dostane zákazník při poškození přístroje vždy nový kus. Roli přitom nehraje, zda byla TV zničena při dětských hrátkách nebo nešikovné manipulaci. Až do září je Záruka bez hranic nabízena také na notebooky a tablety tohoto výrobce.

Sony Bravia KDL-46HX: pro nejnáročnější uživatele

Především pro nejnáročnější uživatele je určen LED televizor Sony Bravia KDL-46HX (820BAEP). Jeho 116cm úhlopříčka nabídne rozlišení obrazu 1920 x 1080 pixelů (Full HD) a dokáže zobrazovat obraz ve 3D. Jeden z nejlepších modelů tohoto výrobce nabídne řadu praktických nadstandardních vychytávek. Řeč je například o senzoru okolního osvětlení. Ten dokáže automaticky regulovat jas displeje podle světelné situace v místnosti.

Foto: Novinky

Sony Bravia KDL-46HX

Díky tomu televizor neoslňuje v noci uživatele, aniž by musel něco složitě nastavovat. Vedle 3D obrazu dokáže SONY Bravia KDL-60NX725BAEP reprodukovat také zvuk prostorově. A to bez nutnosti připojení externích reproduktorů. Plně si vystačí s vestavěnými. Vyzdvihnout si zaslouží také možnost připojení k internetu pomocí bezdrátového standardu WiFi. K tomu je však nutné dokoupit adaptér.

  • Klady: Televizor nabízí řadu šikovných vychytávek
  • Zápory: Vyšší cena
  • Cena: 40 000 Kč 

LG 42PW450: ve znamení 3D

Jedním z nejlevnějších 3D televizorů na trhu je model LG 42PW450. Prodává se za 10 000 korun, přitom cena konkurenčních TV s trojrozměrným displejem startuje na 13 000 korunách. I přes poměrně nízkou cenu nabídne tento model vysoké rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů, a to při úhlopříčce 42 palců (107 cm).

Foto: Novinky

LG 42PW450

Vedle ceny zaujme televizor také velmi dobrými pozorovacími úhly. Obraz se totiž nedeformuje při pohledu prakticky z jakékoliv strany. Vyzdvihnout si zaslouží také technologie 24p Real Cinema, která zobrazuje originální počet políček filmu pro skutečný filmový zážitek. Filmy jsou tak plynule přehrávány bez chvění.

Výrobce vybavil model VIERA TX-P42U30E, vedle tuneru pro příjem digitálního pozemního vysílání (DVB-T), také přijímačem kabelové televize (DVB-C). Ochuzeni nejsou uživatelé ani o praktický USB konektor.

  • Klady: Příznivá cena
  • Zápory: Televizor nemá internetovou přípojku
  • Cena: 10 000 Kč

Sharp AQUOS: cena hraje prim

Televizor Sharp AQUOS (LC40SH340E) je aktuálně jedním z nejlevnějších televizorů na našem trhu, který nabízí 102centimetrovou úhlopříčku a vysoké rozlišení (1920 x 1080 obrazových bodů). Jeho cena se pohybuje okolo deseti tisíc korun. Přitom konkurence si některé modely s takto velkým displejem cení klidně i na 17 000 Kč.

Foto: Novinky

Sharp AQUOS (LC40SH340E)

I přes příznivou cenu nabídne Sharp AQUOS pokročilé funkce, kterými jsou zpravidla vybaveny až o několik tříd vyšší modely. Řeč je například o funkci Time Shift, díky které je možné nahrávat televizní pořady na připojený USB flash disk. Televizoru nechybí ani vestavěná čtečka paměťových karet. Ta může být kromě prohlížení snímků z fotoaparátu využita také pro nahrávání.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: televizor nemá internetovou přípojku
  • Cena: 9300 Kč

Toshiba VL963: sází na elegantní vzhled

Především na atraktivní vzhled sází televizor Toshiba VL963, který je nabízen ve třech různých velikostech. K dispozici jsou úhlopříčky 107, 119 a 139 cm, a to vždy s vysokým rozlišením. Novinka se vyznačuje velice tenkým rámem monitoru. V praxi to téměř vypadá, jako by displej žádný rámeček ani neměl.

Foto: Novinky

Toshiba VL963

Toshiba VL963 navíc dokáže zobrazovat obraz v trojrozměrném režimu, stejně jako u konkurence se neobejdete bez speciálních brýlí. Podporován je i převod klasických filmů do 3D. „Použití pasivní 3D technologie umožnilo také možnost převodu stávajícího 2D obrazu do trojrozměrné podoby. To dovoluje divákům, aby si vychutnali i starší filmy, nebo vlastní domácí videonahrávky ve 3D,“ uvedl Andy Bass, viceprezident pro prodej a marketing společnosti Toshiba Europe.

Novinka se zatím v Česku neprodává, na pultech obchodů by se však měla objevit ještě během druhého čtvrtletí letošního roku. Jaká bude její pořizovací cena, zatím výrobce neprozradil.

  • Klady: extrémně tenký rámeček monitoru
  • Zápory: přístroj se zatím v Česku neprodává
  • Cena: zatím nestanovena

Dell S500wi: projektor místo televizoru

Sledovat trojrozměrný obraz není doma nutné pouze na televizoru. Již nyní se vyrábějí 3D projektory, které dokážou navodit pocit, jako byste skutečně seděli v kině. Jedním z nich je například model Dell S500wi.

Foto: Novinky

Dell S500wi

Instalace a funkční zapnutí jsou velmi jednoduché. Stačí pouze propojit jeden z obrazových vstupů s počítačem, notebookem či jiným přehrávačem a zapojit projektor do zásuvky. Přístroj dokáže už ze vzdálenosti 40 centimetrů vytvořit obraz v nativním rozlišení 1280 x 800 o šířce přibližně 120 centimetrů. Film s titulky je při takovéto velikosti vhodné sledovat minimálně ze tří metrů.

Maximální velikost obrazu s kvalitním zaostřením může být v úhlopříčce až 100 palců, což je něco přes dva a půl metru. Této velikosti se dosáhne ze vzdálenosti jen 66 centimetrů od zdi. Konkurence přitom pro vytvoření takto velkého obrazu potřebuje i čtyřikrát větší vzdálenost.

  • Klady: Projektor dokáže vytvořit obří obraz
  • Zápory: Proti televizoru je projektor náročnější na údržbu
  • Cena: 35 000 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám