Hlavní obsah

Co bude umět operační systém Windows 8

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft začne letos na podzim prodávat novou verzi operačního systému Windows s pořadovým číslem osm. Novinka přináší vedle zcela odlišného uživatelského prostředí také řadu zajímavých funkcí.

Článek

Kromě počítačů a notebooků by se měl v průběhu října operační systém Windows 8 objevit také na přístrojích s energeticky úspornými procesory typu ARM. Právě ty jsou kvůli vyšší výdrži baterie často instalovány do většiny počítačových tabletů. Doposud přitom operační systém Windows fungoval především na procesorech od AMD a Intelu.

Kvůli osmičkám přitom lidé nebudou muset kupovat nové počítače, protože bezproblémově pracují na stejném „železe“ jako sedmičky. Dokonce nový systém bude mít nižší nároky na operační paměť, v klidovém stavu spotřebovává o více než 120 MB operační paměti méně než v případě Windows 7 SP1. Tato úspora půjde poznat především u přenosných zařízení jako jsou tablety či netbooky.

Nové uživatelské prostředí

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní Metro, které se podobá již dříve představenému mobilnímu systému Windows Phone 7. Řeč je například o uzamčené obrazovce, na které je kromě fotografie zobrazen datum, čas a naplánované schůzky.

Všechny programy se zobrazují v dlaždicích, což působí velice přehledně a ocení to především majitelé počítačových tabletů. Otázkou však zůstává, jak tuto dramatickou změnu přijmou uživatelé počítačů a notebooků, pro které to bude proti starším Windows velice dramatická změna.

Naštěstí Microsoft se poučil ze svých chyb, které absolvoval už při představení Vist. Připomeňme, že velká část uživatelů tehdy odmítla přejít na nový systém z populárních XP právě kvůli dramatické změně vzhledu a uživatelského prostředí. To by ale v případě Windows 8 nastat nemělo, protože mezi Metrem a tradičním rozhraním Windows je možné jednoduše přepínat.

Z nového rozhraní Metro programátoři odstranili tradiční nabídku Start, která se ukrývala zpravidla v levém dolním rohu obrazovky. Místo ní se zobrazuje pracovní plocha, jež v dlaždicích seskupuje nejpoužívanější programy. Mezi jednotlivými dlaždicemi se přitom může uživatel pohybovat pouhým pohybem prstu ze strany na stranu. Pochopitelně pouze u počítačů s dotykovým displejem.

Vlastní dlaždici by v novém operačním systému měl mít každý program a lidé si budou moci nastavit, jak přesně by měla vypadat. Například hudební složka tak může být zastoupena ikonou přehrávače nebo se na ní mohou zobrazovat poslední přehrávaná alba a interpreti.

Windows 8 zobrazí počasí i kurzy akcií

Na úvodní ploše nahrazující nabídku Start bude možné zobrazovat několik posledních došlých e-mailů, a to i bez spuštění poštovní schránky. Mezi dlaždicemi s programy bude možné umístit i takzvané widgety. Ty nejsou ničím novým pro majitele Windows 7 a starších Vist. Jedná se o buňky, ve kterých se zobrazují například informace o akciích, kurzech, kalendáři či počasí.

Tyto malé prográmky, které budou mít osmičky nejspíše zdarma předinstalované, přitom nabízejí ještě daleko více funkcí. Například u již zmiňovaného počasí se po kliknutí na dlaždici zobrazí předpověď na celý týden, a to včetně mapových podkladů, kde přesně bude pršet a kde bude jasno. Stejné je to u zpravodajské RSS čtečky, která na dlaždici zobrazuje pár nejdůležitějších zpráv a po rozkliknutí nabídne kompletní zpravodajství včetně fotografií.

Šikovná práce s otevřenými okny

Tradiční rozhraní operačního systému Windows je možné aktivovat v nastavení operačního systému, případně automaticky po otevření některého programu prostřednictvím dlaždice na obrazovce Start. Zajímavá je ve Windows 8 práce s okny.

Například pokud máte otevřené okno s editorem fotek a zároveň chcete spustit program s emailovou schránkou, stačí jej přetáhnout do volného prostoru na ploše. Windows pak automaticky změní velikost otevřených oken tak, aby na obrazovce vše bylo dobře viditelné. Navíc s okny bude umět šikovně pracovat i myš, jak je vidět na následujícím videu:

Gesta myši ve Windows 8

Praktickým doplňkem, který ocení především majitelé dotykových počítačů a tabletů, je vestavěná softwarová klávesnice. Ta byla sice k dispozici i ve starších verzích Windows, nová má ale zcela odlišný design. Je po vzoru Windows Phone 7 daleko jednodušší a nesnaží se zaujmout žádnými grafickými prvky.

Díky tomu by se podle zástupců společnosti Microsoft na ní mělo o poznání lépe psát. Podle prezentace Microsoftu je odezva klávesnice i samotného systému výborná. V praxi to znamená, že systém začne dělat vše přesně ve chvíli, kdy to uživatel chce – nedochází k žádné prodlevě.

Odemykání pomocí obrázku

Moderní notebooky s Windows je možné místo hesla odemykat prostřednictvím biometrických čteček, stačí přiložit prst a počítač se odemkne. Osmičky nabízejí další zajímavou možnost – místo hesla používat obrázek. V praxi funguje přihlášení velice jednoduše. Při aktivování této funkce se na úvodní obrazovce téměř přes celý displej zobrazí uživatelem zvolená fotografie.

Pro odemknutí stačí na fotografii udělat předem nastavená gesta. Gesta samozřejmě bude možné nastavit prakticky jakákoliv, podporovány budou až tři různé povely. Na počítačích s dotykovou obrazovkou (například tabletech) půjde gesta vytvářet dotykem prstu, na ostatních sestavách pak kurzorem myši.

Testovací verze Windows

Osmičky uvolnil americký softwarový gigant na konci února pro širokou veřejnost v testovací verzi. Ta by měla být volně ke stažení až do odhalení finální varianty, přičemž fungovat by měla bez omezení až do začátku roku 2013. Stahovat testovací verzi Windows 8 je možné na internetových stránkách Microsoftu.

Příchod osmiček neznamená, že Microsoft ukončí podporu starších verzí svých operačních systémů. Tu americký softwarový gigant rozděluje do dvou kategorií – takzvanou mainstreamovou, v rámci které jsou vydávány všechny bezpečnostní aktualizace, opravy běžných chyb, případně mohou být přidávány nové funkce a programy.

Pro Visty je aktuálně nabízena ještě mainstreamová podpora, ukončena však bude už letos v dubnu. V rámci rozšířené podpory ale budou pro tento operační systém bezpečnostní aktualizace vycházet až do dubna roku 2017.

Plně podporovat sedmičky, které jsou aktuálně v prodeji, má Microsoft v plánu až do ledna 2015. Opravy nebezpečných trhlin operačního systému pak budou vycházet dalších pět let – do roku 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám