Hlavní obsah

Prodejci lákají na nové netbooky

Novinky, mif

Moderní ultrabooky, tedy tenké a výkonné laptopy s dlouhou výdrží, se snaží pomalu z trhu vytlačit netbooky. Jak se ale zdá, ty ještě ani zdaleka neřekly své poslední slovo. Prodejci nabízí více než pět desítek různých modelů a některé nabídky jsou opravdu lákavé.

Foto: Novinky

Sony VAIO YB3V1E/S

Článek

Asus Lamborghini VX6S: pro milovníky sporťáků

Asus Lamborghini VX6S patří k těm nejvýkonnějším netbookům, které se v současnosti vyrábějí. Přitom si ale zachovává kompaktní rozměry a nízkou hmotnost. Je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Atom D2700 s frekvencí 2,13 GHz, který díky technologii Hyper-Threading pracuje jako čtyřjádrový.

Foto: Novinky

Asus Lamborghini VX6S

Dedikovanou grafickou kartu AMD Radeon HD6470 doplňují dva paměťové moduly DDR3 pamětí s kapacitou 4 GB. Díky této konfiguraci nemá stroj problémy s novými hrami ani s videem ve vysokém rozlišení. Ve výbavě netbooku nechybí ani bezdrátová rozhraní WiFi a Bluetooth či rychlé rozhraní USB 3.0. Dodáván bude s operačním systémem Windows 7 od Microsoftu.

  • Klady: atraktivní vzhled ve stylu Lamborghini
  • Zápory: cena proti klasickému notebooku
  • Cena: 15 000 Kč

Acer Iconia TAB: nahradí i tablet

Netbook od Aceru sází na vzrůstající popularitu počítačových tabletů, kterou rozpoutal iPad od Applu. V podstatě se totiž jedná o tablet s 10palcovým displejem a s rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů), který ale jednoduchým zacvaknutím do takzvané dokovací stanice proměníte v plnohodnotný přenosný počítač s QWERTY klávesnicí.

Foto: Novinky

Acer Iconia TAB

Hybrid od Aceru je postaven na platformě AMD Brazos. Je tedy vybaven procesorem C-50 s frekvencí 1 GHz. K dispozici má 2 GB operační paměti a grafickou kartu AMD Radeon HD 6250. Pro uložení dat je tablet vybaven rychlým SSD diskem. Ten má ale kapacitu 32 GB, což může být pro některé uživatele opravdu málo.

  • Klady: nahradí netbook i tablet
  • Zápory: cena proti klasickému notebooku, SSD disk je sice rychlý, ale má malou kapacitu
  • Cena: 14 500 Kč

Sony VAIO YB3V1E/S: elegance pro náročné

Sony je pověstná tím, že umí vyrábět elegantní přenosné počítače, které přitom nabízejí dostatek výkonu i pro náročné uživatele. Jinak tomu není ani v případě netbooku Sony VAIO YB3V1E/S, který je vedle decentní stříbrné nabízen i v růžové a zelené barvě.

Foto: Novinky

Sony VAIO YB3V1E/S

Srdcem novinky, která se dostala do prodeje na konci loňského roku, je dvoujádrový procesor AMD Zacate Dual-Core E-450 s frekvencí 1,65 GHz. Ve výbavě nechybí ani 4 GB operační paměti, 500 GB pevný disk a grafická karta AMD Radeon HD6320. Netbook od společnosti Sony má 11,6palcový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Pod operačním systémem Windows 7 Home Premium, se kterým je dodáván, vydrží na baterii pracovat přes šest hodin.

  • Klady: stylový vzhled, vysoký výkon
  • Zápory: pevný disk nabízí rychlost jen 5400 otáček za minutu
  • Cena: 12 000 Kč

Lenovo IdeaPad S100: cena hraje prim

Lenovo IdeaPad S100 patří k nejlevnějším netbookům na našem trhu. Ceně pět a půl tisíce ale také odpovídá jeho výbava. Displej tohoto modelu má úhlopříčku 10,1 palce a rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů. I přes nízkou cenu nabídne IdeaPad dvoujádrový procesor Intel Atom N570 s frekvencí 1,66 GHz. Integrovanou grafickou kartu Intel Graphics Media Accelerator 3150 doplňuje 1 GB operační paměť.

Foto: Novinky

Lenovo IdeaPad S100

Největší brzdou netbooku je použitý 320 GB pevný disk, jeho plotny se totiž otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Přístroj je dodáván bez operačního systému. Papírově sice zvládne i nejnovější Windows 7, ale počítejte s tím, že bez dokoupení další operační paměti nebude práce pod systémem od Microsoftu příliš komfortní.

  • Klady: přívětivá cena
  • Zápory: kapacita operační paměti, pomalý pevný disk
  • Cena: 5555 Kč 

Dell XPS 13: ultrabook ukrytý v těle netbooku

První ultrabook společnosti Dell nese označení XPS 13 a je vybaven 13,3palcovým displejem a rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Svými rozměry ale spíše připomíná kompaktní 11palcový netbook. Podle informací výrobce je ve srovnání s konkurenčními 13palcovými notebooky Dell XPS o 13 až 15 procent menší.

Foto: Dell

Dell XPS 13

Proti netbookům je novinka ale daleko výkonnější. Počítá se s využitím procesorů Intel Core i3 (1,4 GHz), Core i5 (1,6 GHz) a Core i7 (1,7 GHz). V posledních dvou uvedených případech se navíc procesory dokážou v případě potřeby samy přetaktovat na 2,3 GHz, respektive až na 2,8 GHz u modelu Core i7. Nechybí ani 4 GB operační paměti, integrovaná grafika Intel HD 3000 či SSD jednotka s kapacitou 128 nebo 256 GB.

  • Klady: kompaktní rozměry; vysoký výkon
  • Zápory: v ČR se zatím neprodává
  • Cena: cca 20 000 Kč

Netbook vs. notebook

Notebooky v dnešní době směle konkurují stolním počítačům. Mají výkonné procesory i grafické karty, tunery pro příjem televizního vysílání a pevné disky s vysokou kapacitou.

Většinou se jedná ale o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem.

Většinou se jedná ale o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem. Proti tomu netbooky jsou velice kompaktní. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců a váží skoro třikrát méně než velké notebooky.

Drobné rozměry ale nejsou jen ku prospěchu. Titěrné klávesy nemusí vyhovovat při psaní každému, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který je při brouzdání na internetu nepohodlný.

I přes nevýhody jsou netbooky velice oblíbené. Může za to především jejich cena, která startuje už na hranici pěti tisíc korun. Notebooky přitom stojí dvakrát tolik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám