Hlavní obsah

Vybíráme nejlepší monitor k počítači

Novinky, mif, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina uživatelů se snaží mít doma co nejlepší počítačovou sestavu, kvalitu monitoru ale často neřeší. Přitom právě displej je velmi důležitý doplněk, neboť nevhodný typ může mít nepříjemný vliv na naše zdraví.

Foto: Novinky

Článek

Vybrat ten správný monitor z široké nabídky trhu není vůbec jednoduché. Řada uživatelů zvažuje jen cenu a úhlopříčku, jenže jsou tu i jiné, neméně důležité parametry. Především rozlišení hraje u moderních plochých panelů nezanedbatelnou roli, na ně se přímo váže rozteč obrazových bodů.

Počítače neměří obraz na cm nebo mm, jednotkou zobrazení monitoru je pixel neboli obrazový bod. Čím větší je počet obrazových bodů, tím větší množství informací monitor zobrazí. Údaj rozlišení potom odráží počet obrazových bodů v řádku a ve sloupci. Pro 17" monitory činí 1280x1024.

Jak je ale možné, že 19" panely mohou mít rozlišení taktéž 1280x1024? Kde je potom rozdíl? Hledejte jej ve vzdálenosti mezi jednotlivými pixely, které se říká rozteč. Vzdálenost mezi body 17" LCD dosahuje 0,264 mm, zatímco u 19" panelu naroste na 0,294 mm. A větší rozteč znamená i snazší čitelnost obrazu.

Větší není lepší

Podle údajů rozteče lze vyčíst, který z monitorů bude vhodný pro práci s textem a který na multimédia a hry. Na kancelářskou práci je to jednoznačně klasický 19" panel s rozlišením 1280x1024, respektive s rozlišením 1366x768 v případě širokoúhlých panelů.

U hraní a sledování filmů zase oceníme spíš jemný obraz. Pro hráče a milovníky multimédií je tak poměrně zajímavá nabídka 22“ a 24“ monitorů s rozlišením 1920x1080 obrazových bodů.

Menší monitory často neumějí zobrazit ani jedinou stránku A4 vcelku bez oddálení, stejně omezené potom bývají i pro prohlížení obsahu internetových stránek. V těchto případech je zcela patrné, že šířka monitoru je zcela zbytečná, ale výška nedostačující. Proč tedy monitor neotočit o 90°, nepoložit jej na bok?

Některé monitory to umějí. Mají podstavec s možností otáčení obrazu, tedy funkci pivot. 19"monitory potom zobrazí list A4 a mnohem větší část internetové stránky. Jedinou podmínkou tu je grafická karta s podporou otáčení obrazu, ale to zvládají snad všechny pět let zpátky.

Prémiové funkce

Kromě technických parametrů se od sebe monitory liší ještě technickou výbavou. Některé obrazovky je možné ovládat dotykem, jiné zase mají vestavěný tuner a dokážou nahradit i televizor.

Fenoménem posledních let je zobrazování obrazu ve 3D. Tato technologie se dělí na aktivní a pasivní, ani jedna však nedokáže zobrazovat 3D obraz bez použití speciálních brýlí. Ty jsou většinou součástí balení. V pasivním režimu je trojrozměrný obraz tvořen díky polarizaci. Výhodou je, že obraz nebliká jako u aktivních brýlí a tím šetří náš zrak.

Pro některé uživatele přesto nemusí být trojrozměrný obraz vhodný. Před nežádoucími účinky aktivního 3D obrazu varovala už minulý rok společnost Samsung. Podle ní může dimenze navíc způsobit u některých lidí epileptický záchvat, nebo dokonce mrtvici.

Pozor by si přitom neměli dávat pouze jedinci s chatrnějším zdravím, ale i senioři a děti. Výrobce také nedoporučuje sledovat 3D obraz lidem, kteří jsou unavení nebo opilí. Okamžitě přestat koukat na 3D video by člověk měl v případě, že dostane závrať, bude se cítit zmatený nebo dezorientovaný.

Samsung T27A950: dimenze navíc

Na fenomén trojrozměrného obrazu sází monitor společnosti Samsung s označením T27A950. Dimenzi navíc zobrazuje výhradně při použití se speciálními brýlemi, které jsou součástí balení. Hned na první pohled přístroj zaujme svým nevšedním vzhledem. Jeho podstavec totiž není umístěn tradičně uprostřed, ale v pravém spodním rohu.

Foto: Samsung

Samsung Slim LED TV ES8000

Navíc 27palcový monitor s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů může posloužit také jako televizor, má totiž zabudovaný digitální DVB-T/T2/C tuner. Samozřejmě je k němu možné připojit i DVD rekordér pomocí rozhraní HDMI či SCART. Odezva panelu je pouhé tři milisekundy a dynamický kontrast dosahuje hodnoty 1 000 000 : 1.

Hodnota jasu je podle údajů výrobce 300 cd/m2. Pozorovací úhly jsou 170° horizontálně a 160° vertikálně. Samozřejmostí jsou vestavěné reproduktory s výkonem 2 x 7 W.

  • Klady: podpora 3D, elegantní vzhled
  • Zápory: kvůli unikátnímu vzhledu není možné monitor připevnit na zeď
  • Cena: 16 700 Kč

Iiyama T2250MTS: nechá se ovládat dotykem

Dotykovými displeji jsou v dnešní době vybaveny chytré telefony, tablety a dokonce i některé notebooky. Řada výrobců je nabízí také jako periferii ke stolním počítačům. Jedním z nich je například společnost Iiyama, která loni představila model ProLite T2250MTS.

Foto: Novinky

Iiyama ProLite T2250MTS

Monitor má úhlopříčku 22 palců a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Dotyková plocha dokáže rozeznat i více dotyků najednou. Dvěma prsty tak podobně jako na iPhonu nebo iPadu můžeme přibližovat a oddalovat fotky či internetové stránky.

V ostatních parametrech se Iiyama ProLite T2250MTS výrazně neliší od konkurence. Výrobce slibuje v horizontálním pohledu nezměněnou viditelnost až do 170°, ve vertikálním pak do 160°. Doba odezvy činí pět ms, přičemž hodnota jasu je 260 cd/m2 a kontrastu 1000 : 1. Jedinou výtku si monitor zaslouží za integrované reproduktory, které jsou spíše průměrné.

  • Klady: monitor je možné ovládat dotykem
  • Zápory: výkon vestavěných reproduktorů je spíše průměrný
  • Cena: 6500 Kč

EIZO EV2335W-BK: monitor pro profesionály

LCD displej EV2335W-BK od společnosti EIZO cílí především na profesionály z řad grafiků a video editorů. Je totiž vybaven kvalitní IPS obrazovkou, která nabízí velice věrné podání barev. Proti běžným LCD panelům dokáže zobrazit dvakrát více barev – celkem přes jednu miliardu odstínů.

Foto: Novinky

EIZO EV2335W-BK

Monitor má navíc podstavec s možností otáčení obrazu, tedy funkci pivot. Díky tomu je možné jej otáčet, naklápět, natáčet do stran i dosáhnout ideální výšky pro pohodlnou práci. Pozorovací úhly jsou v horizontálním i vertikálním směru 178°. Odezva je pouhých šest milisekund a kontrast dosahuje hodnoty až 1000 : 1. Jas je možné regulovat automaticky díky technologii EcoView od dvou do 250 cd/m2.

  • Klady: kvalita obrazu, ergonomie
  • Zápory: vyšší cena proti TN panelům
  • Cena: 9500 Kč

Acer P196HQ: cena hraje prim

Jedním z nejlevnějších monitorů na tuzemském trhu je aktuálně Acer P196HQ. Pořídit jej je možné už za dva tisíce korun. S nízkou cenou korespondují i technické parametry monitoru. Panel s úhlopříčkou 18,5 palce nabídne rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Acer P196HQ

Pozorovací úhly displeje jsou nízké, v horizontálním pohledu se obraz nedeformuje pouze do 90° a ve vertikálním do 65°. Konkurence přitom většinou nabízí až dvakrát vyšší hodnoty. Doba odezvy TN panelu činí 5 ms, přičemž hodnota jasu je 200 cd/m2 a kontrastu 5000 : 1. Monitor má v rozích mírně nerovnoměrné podsvícení. Tato „vlastnost“ se ale na druhou stranu objevuje i u dražších konkurenčních modelů, které jsou vybaveny TN panely.

  • Klady: nízká pořizovací cena
  • Zápory: pozorovací úhly displeje
  • Cena: 2000 Kč

Dell One 2320: výkonný počítač ukrytý v monitoru

Dell Inspiron One 2320 je nabízen ve dvou provedeních, která se od sebe liší výkonem. Základní model disponuje procesorem Intel Core i3 a 4GB operační pamětí, výkonnější pak má k dispozici 6 GB RAM a procesor Intel Core i5. V obou případech je sestava vybavena výkonnou dedikovanou grafickou kartou nVidia GeForce GT 525M s 1 GB vlastní paměti.

Foto: Novinky

Dell Inspiron One 2320

Dotykový monitor, ve kterém se ukrývají všechny komponenty sestavy, má úhlopříčku 23 palců a vysoké rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Pro uložení dat je k dispozici pevný disk s kapacitou 1 TB, který disponuje SATA rozhraním a rychlostí 7200 otáček za minutu. Volitelně může být sestava vybavena také vestavěným televizním tunerem s dálkovým ovládáním.

  • Klady: elegantní vzhled, vysoký výkon
  • Zápory: prodávat se PC začne až na konci měsíce
  • Cena: 19 500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám