Hlavní obsah

Jak vybrat videokameru k Vánocům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční letáky prodejců elektroniky jsou přeplněné „výhodnými“ nabídkami na koupi nové videokamery. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Poradíme, jaké parametry jsou důležité a podle jakých kritérií je vhodné nový přístroj vybírat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Aktuální nabídku videokamer je možné rozdělit do dvou základních kategorií podle způsobu, jakým tyto přístroje ukládají pořízené nahrávky a fotografie. Nejrozšířenější jsou modely, které nahrávají data na paměťovou kartu. Svou popularitu si získaly především díky nízké pořizovací ceně. Navíc nejsou tak náchylné na poškození, na rozdíl od konkurenčních řešení. Nevýhodou je nízká kapacita paměťových karet, která dovolí uložit v nejvyšší kvalitě jen pár hodin záznamu.

Kapacita paměťových karet ale nemusí stačit každému. Profesionální přístroje proto pracují s pevným diskem, který umožňuje ve srovnání s modely se záznamem na paměťové karty uložit až desetkrát více videí. Pevné disky ale potřebují šetrnější zacházení, protože otřesy a pády je mohou poškodit. Tyto přístroje jsou také zpravidla dražší.

Vedle těchto dvou kategorií se ojediněle ještě prodávají výběhové přístroje, které ukládají data na miniDV kazety nebo DVD. Obě tyto technologie jsou v dnešní době ale již zastaralé – miniDV kazety nabízejí zpravidla jen hodinu a půl záznamu a u druhé zmiňované kategorie je téměř vždy optická mechanika tak hlučná, že je její práce zachycena i na samotné nahrávce.

Cena vs. kvalita

Vedle typu záznamového média rozhoduje o ceně také typ snímače, jehož pomocí je obraz zachycován a který rozhoduje o výsledné kvalitě videa. Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Jejich výhodou je především nízká cena – takové kamery stojí jen pár tisíc korun. Problémy jim ale dělá především natáčení při horších světelných podmínkách.

Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem. Ten proti technologii CMOS nabízí věrnější podání barev, díky čemuž natočené video více odpovídá realitě. Ceny těchto kamer začínají už na čtyřech tisících korun. Stejnou kvalitu obrazu slibují MOS snímače.

Nejlepší obraz nabízejí poloprofesionální přístroje, které jsou vybaveny hned několika CCD nebo MOS senzory. Jejich cena se však pohybuje v řádech několika desítek tisíc.

Odolá pádům i vodě

Vyzdvihnout zaslouží také kamery, které se chlubí zvýšenou odolností. Takovým modelům nevadí písek, prach ani voda. Aniž by se poškodily, je s nimi možné točit za prudkého deště, pod vodou, na horách i na plážích a v poušti.

Zakoupit je možné také přístroje, které dokážou zachytávat trojrozměrný obraz, i když je jich zatím na trhu poskrovnu. Jedním z takových přístrojů je Panasonic HDC-SDT750, jehož cena se pohybuje okolo 19 tisíc korun. 3D videa dokáže kamera natáčet díky speciálnímu snímatelnému objektivu. Po jeho odpojení umí přístroj zaznamenávat „obyčejný“ 2D obraz ve vysokém rozlišení. Trojrozměrné nahrávky je možné přehrávat pouze na televizorech a počítačích, které 3D technologii podporují.

Velice důležitým, ale často opomíjeným kritériem při výběru videokamery je její ergonomie. Přístroj by měl pohodlně padnout do ruky a neměl by být příliš těžký. Důležité je také rozmístění jednotlivých tlačítek, aby se dobře ovládala. Obzvláště to platí o ovládacích prvcích pro přiblížení a oddálení.

Před koupí je vhodné si ověřit, jak dlouho vydrží kamera pracovat na baterii. Výdrž některých modelů totiž činí pouhou hodinu, což může být především na dovolené velký problém. Obzvláště to platí, pokud akumulátor není možné vyměnit svépomocí za jiný.

Canon Legria FS305: zlatá střední cesta

Především zajímavým poměrem cena/výkon se snaží zaujmout videokamera Canon Legria FS305. Ta je vybavena CCD senzorem s rozlišením 0,8 megapixelu. Relativně nízké rozlišení však neubírá kvalitě natočeného videa, a to především díky použitému snímači.

Foto: Novinky

Canon Legria FS305

Data přístroj ukládá na paměťové karty typu SDHC. Podporovány jsou karty s kapacitou až 32 GB. Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou 2,7 palce. Ten je navíc opatřen antireflexní vrstvou, díky čemuž je na monitor dobře vidět i na přímém slunci. Videokamera dokáže také pořizovat fotografie, a to v rozlišení až 1024 x 768 obrazových bodů.

  • Klady: dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: nízké rozlišení snímače
  • Cena: 5000 Kč

Genius G-Shot HD501: nízká cena, vysoká odolnost

Jednou z nejlevnějších kamer na tuzemském trhu je model Genius G-Shot HD501. Pořídit ji je možné už za necelé dva tisíce korun. Je schopna natáčet videa v rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů, klasické fotografie pak při rozlišení tři megapixely. Uvnitř přístroje je CMOS snímač.

Foto: Novinky

Genius G-Shot HD501

Velkou výhodou je odolnost videokamery, ta snese vysokou vlhkost, déšť i sníh. Přístroj má však problémy se zachytáváním obrazu při horších světelných podmínkách, kdy je video kostičkované a má plno obrazových chyb. Ostření videokamery Genius G-Shot HD500 je navíc poměrně pomalé, což se při rychlejších přechodech projevuje rozmazaným obrazem.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: kvalita videa za horších světelných podmínek
  • Cena: 1900 Kč

Panasonic HDC-HS900: dovolí uložit desítky hodin videa

Obří kapacitu pro uložení natočených videí nabízí kamera Panasonic HDC-HS900. Ta je vybavena pevným diskem s kapacitou 220 GB, což stačí pro uložení až několika desítek hodin záznamu. Úložný prostor je navíc možné ještě dále rozšířit pomocí paměťových karet typu SD, SDHC a SDXC. Vzhledem ke kapacitě pevného disku ale tuto možnost využije jen málokdo.

Foto: Novinky

Panasonic HDC-HS900

Kamera disponuje výklopným 3,5palcovým displejem s antireflexní vrstvou, hybridním stabilizátorem obrazu, který kombinuje optickou a elektronickou stabilizaci a 12násobným optickým přiblížením. Kvalitní MOS senzor s rozlišením až 14,2 megapixelů dokáže zachytit reálnou podobu obrazu i za horších světelných podmínek.

  • Klady: kapacita úložného prostoru, kvalita videa
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 25 000 Kč

Toshiba Camileo S30: vejde se do každé kapsy

Kategorii nejkompaktnějších přístrojů zastupuje videokamera Camile o S30 od společnosti Toshiba, která není o moc větší než obyčejný mobilní telefon. Její rozměry jsou 59 x 106 x 19 mm a hmotnost příjemných 118 gramů. Dominantním prvkem zařízení je displej, který má úhlopříčku tři palce.

Foto: Novinky

Toshiba Camileo S30

Novinka dokáže natáčet videa ve Full HD rozlišení, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů při 30 snímcích za sekundu. Toshiba Camileo S30 je vybavena osmimegapixelovým CMOS senzorem. Přesto kamera zvládá celkem obstojně natáčení rychlejších přechodů a akčních scén. Natáčení v noci nebo šeru je ale spíše průměrné.

  • Klady: stylový vzhled
  • Zápory: cena ve srovnání s konkurencí
  • Cena: 5000 Kč

iPhone 4S: video v HD rozlišení i z mobilu

S nahráváním videa si dokáže obstojně poradit i mobilní telefon, jako je například iPhone 4S. Vybaven je osmimegapixelovým snímačem a dokáže natáčet videa v rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Jejich kvalita je dobrá, dokonce jí lze srovnávat se záznamem z videokamer.

Data přístroj ukládá na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB až 64 GB. Pro úplnost dodejme, že iPhone 4S má 3,5palcový displej s jemným rozlišením 640 x 960 obrazových bodů, dvoujádrový procesor Apple A5 s taktem 1000 MHz a 512MB operační paměť.

  • Klady: kvalita videa
  • Zápory: cena proti obyčejným videokamerám
  • Cena: 15 000 Kč – 20 000 Kč (podle kapacity paměti) 

Reklama

Výběr článků

Načítám