Hlavní obsah

Prodejci lákají zákazníky na ultrabooky

Právo, Miloslav Fišer

V reklamních nabídkách obchodů s elektronikou se před Vánocemi začalo objevovat magické slovo ultrabook. Tyto přenosné počítače podle prodejců započnou „novou éru mobility“. Co ale vlastně ultrabook je a v čem se liší od klasických notebooků a netbooků?

Článek

Notebooky v dnešní době směle konkurují stolním počítačům. Mají výkonné procesory i grafické karty, tunery pro příjem televizního vysílání a pevné disky s vysokou kapacitou. Většinou se jedná ale o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem.

Proti tomu netbooky jsou velice kompaktní. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců a váží skoro třikrát méně než velké notebooky. Drobné rozměry ale nejsou jen ku prospěchu. Titěrné klávesy nemusí vyhovovat při psaní každému, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který je při brouzdání na internetu nepohodlný.

Většina netbooků je vybavena procesory Intel Atom. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. I přes nevýhody jsou netbooky velice oblíbené. Může za to především jejich cena, která startuje už na hranici šesti tisíc korun. Notebooky přitom stojí dvakrát tolik.

Všechny plusy dohromady

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají tedy kompaktní rozměry i dlouhou výdrž na baterii a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které data chrání při ztrátě nebo odcizení ultrabooku.

Platformu ultrabooků vymyslela společnost Intel, která zároveň stanovila přesná kritéria, jež musí tyto přístroje splňovat. Každý model musí být tenčí než 18 mm a jeho displej nesmí být větší než 14 palců. Důraz je kladen také na nízkou hmotnost – všechny nové modely proto neváží ani dva kilogramy.

Proti klasickým notebookům musí každý ultrabook vydržet pracovat na baterii alespoň pět hodin. Čtyři novinky, které společně představily společnosti Asus, Toshiba, Lenovo a Acer, vydrží dokonce ještě déle – sedm až osm hodin. Nové přístroje musí být také vybaveny plnohodnotnými procesory Intel Core, které jsou ve srovnání s netbooky mnohonásobně výkonnější.

I když ultrabooky představily zatím pouze čtyři společnosti, další budou podle zástupců Intelu brzy přibývat. Již nyní se hovoří například o modelu společnosti Hewlett-Packard. Do konce roku 2012 by měly ultrabooky podle odhadů výrobců dosáhnout 40% tržního podílu mezi laptopy.

Lenovo IdeaPad U300s: zacíleno na mladší generaci

Ultrabook IdeaPad U300s od společnosti Lenovo se snaží zaujmout především mladší generaci. Vedle nudných stříbrných plastů novinku nabízí totiž také v atraktivních odstínech, jako je červená nebo oranžová. Tyto barevné kombinace se však zatím prodávají výhradně v zahraničí.

Foto: Novinky

Lenovo IdeaPad U300s

V technických parametrech se novinka nijak neliší od výše uvedeného modelu Acer Aspire S3, pouze má místo klasického pevného disku 128GB SSD jednotku. V jeho výbavě nechybí ani vestavěná webkamera, HDMI výstup či bezdrátový adaptér WiFi.

Ve srovnání s modelem Acer Aspire S3 je ultrabook od společnosti Lenovo o poznání baculatější, byť podle srovnání specifikací výrobců je rozdíl pouhé dva milimetry. Co ztrácí tento přístroj v rozměrech, to se snaží dohnat ve váze – jeho hmotnost je totiž nepatrně nižší, konkrétně 1,3 kg.

  • Klady: atraktivní barevné kombinace
  • Zápory: v Česku se zatím prodává pouze ve stříbrné barvě
  • Cena: 20 000 Kč

Asus ZenBook UX21E: výkon hraje prim

Stejně jako Acer Aspire S3 sází ultrabook společnosti Asus na kompaktní rozměry. Zatímco všechny konkurenční modely jsou vybaveny 13,3palcovým displejem, ZenBook UX21E nabídne 11,6palcový panel s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Díky tomu je o více než dva centimetry užší.

Foto: Novinky

Asus ZenBook UX21E

I přes menší rozměry se ale hardwarová výbava novinky nijak výrazně od konkurence neliší. V útrobách přístroje tedy nalezneme procesor Intel Core i5 2467M s frekvencí 1,6 GHz, jenž se dokáže díky technologii Intel Turbo Boost 2 přetaktovat až na 2,3 GHz, 4 GB operační paměti typu DDR3, 128GB SSD jednotku a vestavěný grafický čip Intel HD Graphics 3000.

V obchodech se již prodává také výkonnější verze UX31. Ta se liší od základního modelu ve třech parametrech. Má SSD s větší kapacitou (256 GB), 13,3palcový displej s rozlišením 1600 x 900 pixelů a výkonnější procesor Intel Core i7 2677M s frekvencí 1,8 GHz, jenž se dokáže přetaktovat až na 2,9 GHz.

  • Klady: kompaktní rozměry, vysoký výkon (u dražší verze)
  • Zápory: kvůli menšímu displeji je cena u základního modelu téměř o dva tisíce vyšší
  • Cena: 22 800 Kč; 30 000 Kč (výkonnější varianta)

Acer Aspire S3: nejtenčí na světě

Společnost Acer vsadila při návrhu svého ultrabooku na kompaktní rozměry. Novinka s lesklým 13,3palcovým displejem, který má rozlišení 1366 × 768 obrazových bodů, je vyrobena z kovové slitiny a její tloušťka je pouhých 13 milimetrů. Hmotnost pak činí 1,4 kg.

Foto: Novinky

Acer Aspire S3

Ultrabook od Aceru nabídne Intel Core i5 2467M s frekvencí 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 2,3 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 3000.

Největší brzdou novinky je pomalý pevný disk s kapacitou 320 GB, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Acer se to snaží vylepšit tím, že vybavil přístroj ještě 20GB SSD jednotkou, kam se ukládají nejčastěji používané soubory. Konkurence nabízí za stejnou cenu plnohodnotné SSD, byť jen s kapacitou 128 GB.

  • Klady:kompaktní rozměry ultrabooku
  • Zápory: konkurence nabízí za podobnou cenu rychlejší SSD
  • Cena: 19 800 Kč

Toshiba Portégé Z830: nejlehčí na trhu

Encyklopedie specifikují notebook jako „lehce přenosný počítač“. To plní Toshiba Portégé Z830 na výbornou, pyšnit se totiž může titulem nejlehčí ultrabook na světě. Jeho hmotnost je jen 1,12 kg. Další velkou předností novinky je nadstandardní tříletá záruka.

Foto: Novinky

Toshiba Portégé Z830

Novinka bude k dispozici ve dvou konfiguracích. Ta základní nabídne procesor Core i3 taktovaný na 1,4GHz a 4GB operační paměti. Výkonnější varianta pak 6GB paměti a procesor Core i5 s frekvencí 1,7 GHz. Ten se v případě potřeby dokáže přetaktovat až na 2,7 GHz. Pro uložení dat slouží 128GB SSD jednotka.

Zákazníci, kteří si ultrabookem Toshiba Portégé Z830 budou chtít udělat radost na Vánoce, ale mají smůlu. V Česku se podle informací výrobce začne novinka prodávat až v lednu.

  • Klady: nejlehčí na trhu
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: 21 000 Kč; 26 000 Kč (výkonnější varianta)

Reklama

Související témata:

Související články

Šikovné příslušenství pro notebooky

Notebooky jsou mezi uživateli stále populárnější a pomalu začínají mít nad klasickými stolními počítači navrch. To je dáno mimo jiné i tím, že existuje celá...

Výběr článků

Načítám