Hlavní obsah

Nejlepší Nokia všech dob pod drobnohledem

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nokia začala minulý měsíc prodávat svou novou vlajkovou loď – model N9. O novince výrobce tvrdí, že je to nejlepší telefon, který kdy vyrobil. Je Nokia N9, která místo staršího operačního systému Symbian využívá nápaditý systém MeeGo, opravdu tak dobrá? To se budeme snažit zjistit v dnešním testu.

Článek

Nokia N9 je úplně novým přírůstkem do velké rodiny chytrých telefonů finského výrobce. Již při uvedení na trh působí na zákazníky rozpačitě, Nokia totiž změnila celou svou strategii a chce se věnovat hlavně telefonům s operačním systémem Windows Phone 7.5.

Foto: Novinky

Nokia N9

Testovaný kus tak pravděpodobně bude prvním, ale i posledním telefonem s operačním systémem MeeGo. Nyní je sice pro telefon k dispozici dostatek kvalitních aplikací, samozřejmě včetně Facebooku, Twitteru a navigace, otázkou je ale budoucnost téměř mrtvé platformy. Nokia sice vývojářům ulehčila přenos aplikací ze stávajícího systému Symbian do MeeGo, ale budoucnost je jistá a samotným výrobcem oznámená.

Jednoprocesorový král

Po hardwarové stránce je nová Nokia opravdovou perlou, nabízí sice jednojádrový, ale výkonný procesor ARM Cortex-A8 s taktem 1GHz. Na trhu je v tuto dobu k mání mnoho vícejádrových telefonů, ty ale většinou silně trpí neoptimalizovaným systémem a reálný přínos použití více jader zatím chybí.

Paměť je k dispozici buď 16GB, případně můžete zvolit 64GB model, ale dále není paměť možno rozšiřovat. Trochu vás zaskočí i nutnost využít MicroSIM (stejně jako iPhone 4), musíte tedy svou SIM kartu vyměnit (většinou zdarma), případně seříznout na požadovanou velikost. Nabíjecí konektor je pak poněkud nešťastně umístěn pod krytkou, jejíž odklápění vyžaduje trochu cviku.

Foto: Novinky

Nokia N9

Telefon se ovládá celý pomocí dotykového displeje typu AMOLED, který nabízí vynikající barvy a jas, černá je v podání tohoto typu obrazovky opravdu černá. Rozlišení 3,9“ velkého displeje 480 × 854 je naprosto dostatečné a uživatelsky příjemné.

Displej je už z dálky velkou chloubou telefonu a majiteli bude určitě vyhovovat až na jeden nešvar – tím je změna barev při změně úhlu pohledu. Pokud se díváte na telefon přímo, jsou barvy skvělé. Při pohledu více ze strany (například pokud ukazujete fotografie přátelům) ale displej zobrazuje barvy posunuté buď mírně do zelena, nebo mírně do růžova. V této cenové hladině by se tento jev určitě objevovat neměl.

Foto: Novinky

Nokia N9

Svou povrchovou úpravou zamezuje usazování otisků. Tlačítek má telefon opravdu málo – hlasitost, vypnutí, zámek/blokace obrazovky. Fotografy určitě zamrzí absence tlačítka spouště fotoaparátu. Ten je k dispozici s rozlišením 7 Mpix a zpracovává i plynulé HD video.

S kvalitou fotografií je pak nová Nokia o třídu níže než starší telefon Nokia N8, který zachycoval fotografie nejen s automatickým ostřením a xenonovým bleskem, ale hlavně v rozlišení 12 Mpix. Stále je však fotoaparát s čočkou Carl Zeiss pořizuje v kvalitě dostatečné pro domácí použití.

Mrtvá platforma MeeGo

Samotný systém MeeGo je zajímavý svým konceptem. Jedná se v podstatě o upravený Linux, který známe z osobních počítačů. Nokia se rozhodla pro kompletní dotykové ovládání, kterému říká Swipe. Celý systém, včetně přepínání programů, je řešen tažením prstu po obrazovce.

Foto: Novinky

Nokia N9

Posunutím dolů je aplikace ukončena, posunutím do stran dojde k přepnutí mezi aplikacemi a vytažením aplikace nahoru dojde k uspání aplikace – po přepnutí zpět do této aplikace je pak možné pokračovat na původním místě. Reakce systému jsou velmi rychlé, uživatelé ostatních platforem mají co závidět. Pokud si telefon zakoupíte, nebude vám používání MeeGo činit žádné potíže.

Celý koncept je přímočarý a snadno předvídatelný. Často se však setkáte s nedostatkem v podobě nedoladěné verze MeeGo. Pokud například odemknete telefon a někomu zavoláte, okamžitě po ukončení hovoru se telefon sám uzamkne, takže pokud chcete volat dále, musíte jej znovu odemknout.

Nižší výdrž baterie

Systém pro své rychlé reakce rychleji spotřebovává energii z baterie, což určitě nebude uživatelům vyhovovat. Během našich testů jsme používali Facebook, Twiiter, fotoaparát a telefonovali přes Bluetooth headset. Zatímco například iPhone 4 je schopen při tomto stylu používání vydržet celou pracovní dobu a teprve večer se hlásí o nabíječku, Nokia N9 si řekla o zdroj energie již brzy odpoledne.

Foto: Novinky

Nokia N9

Celkové hodnocení telefonu je rozpačité jako telefon sám. Následníka již Nokia oznámila, vypadá naprosto stejně, jmenuje se Lumia 800 a používá již operační systém Microsoftu, kterému Nokia svěřila svou celou budoucnost. Z pohledu investice, kompatibility a rozšiřitelnosti telefonu se tak určitě vyplatí počkat na novinku. I v tuto chvíli je ale systém i telefon použitelný a nabízí možnost odlišit se od všech uživatelů iPhonů nebo Androidů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám