Hlavní obsah

Philips HTS9221: hliníkové domácí kino s 3D Blu-ray přehrávačem

Novinky, Tomáš Hort

Domácí kino nemusí být vždy v konfiguraci 5.1 či vyšší, aby nám přineslo prostorový zvuk. To dokazuje nová sestava s 3D Blu-ray přehrávačem Philips Soundhub ze série 9000. Pěkné hliníkovo-černé provedení i titanové výškové reproduktory ale něco stojí. V tomto případě se jedná o částku průměrně kolem 20 tisíc korun.

Článek

Společnost Philips se v poslední době hodně zaměřila na zvuková zařízení, kterých neprodukuje málo. Na letošním veletrhu spotřební elektroniky uvedla ve speciální místnosti například další verze bezdrátových reprosoustav, ale i 2.1 domácí kino Soundhub HTS9221.

Hlavní funkcí této sestavy je, že dokáže ze dvou reproduktorů a jednoho subwooferu vykouzlit velmi kvalitní prostorový zvuk, o čemž se všichni přítomní na místě mohli přesvědčit při krátké ukázce z filmu Já, padouch. Spolu s reproduktory je v balení také Blu-ray přehrávač, který dokáže přehrávat i 3D filmy.

Krásná sestava

Hned na první pohled nelze sestavu ohodnotit jinak, než slovem krásná. Propojení černého základu s hliníkovými pruhy a skleněnými podstavci pod reproduktory se povedlo. Domácí kino samozřejmě vhodně doplňuje aktuální sérii LCD televizorů výrobce, které mají podobný design. O tom jsme se mohli přesvědčit v nedávném testu TV Philips ze série 7000. [celá zpráva]

Reproduktory nejsou nijak vysoké. 33,4 centimetru je poměrně málo, a proto se pokládají na polici k, nebo pod televizi. Přehrávač má zajímavě vystouplý informační displej a hodí se pro umístění spíše do otevřeného prostoru i z důvodu slotu pro paměťové karty, který je na zadním panelu. Subwoofer je možné položit kdekoli v okolí obrazovky na zem.

Jednoduchá instalace

Ve skoro sedmnáctikilové krabici najdeme mimo všech hlavních součástí i příslušenství v podobě dálkového ovladače se dvěma AAA bateriemi, síťový kabel, stručný návod a další papírové listy. Cena celého setu se v cenících v ČR pohybuje okolo 15 až 20 tisíc korun. Po vybalení zjistíme, že na sestavení a uvedení do provozu není potřeba návodu.

Vše je velmi intuitivní a jednoduché. Délka kabelu k reproduktorům je čtyři metry, k subwooferu tři metry. Konektory jsou rozdílné, u reproduktorů označeny písmeny L (left – levý) a R (right – pravý) a ještě rozlišeny barevně. Není tak nad čím přemýšlet a co splést.

Hliník, sklo, kov i pevný plast

Zpracování celého domácího kina je výborné. Jak jsem psal výše, spojení materiálů vypadá velmi hezky. Skleněné stojany reproduktorů působí exkluzivním dojmem. Na každém ze dvou satelitů je uprostřed otevřený 1“ titanový výškový a dva 3“ širokopásmové basové reproduktory, jejichž obrysy prosvítají přes jemnou černou drátěnku. Frekvenční pásmo satelitních reproduktorů je 150 až 20 000 Hz, impedance 5 ohm. Jejich výkon je 2x 135 W.

Povrch aktivního subwooferu je černý a lesklý, vypadá dobře, ale jsou na něm více vidět například otisky prstů po přenosu. Jeho výkon je 230 W, frekvenční pásmo 20 až 150 Hz a impedance 3 ohm. Velikost vinutí je pěkných 6,5“ (16,5 centimetru), takže se opravdu nejedná o žádné „tintítko“. Celkově tak má sestava 500 W RMS. Spotřeba elektrické energie je okolo 135 wattů.

Podpora 3D i běžných formátů

Od reproduktorů hudby se dostáváme k přehrávači. Ten podporuje všechny hlavní druhy disků, tedy CD, DVD a BD a jejich různých verzí. Přehrává videosoubory ve formátu ASF, AVI, DivX, MKV, MP4, MPEG, MPG, WMV stejně jako fotografie v JPG, JPEG a GIF. Z audia umí MP3, WAV, WMA, MKA či AAC.

Souhrnně se dá říci, že podporuje většinu nejnovějších kodeků a jen málo z toho, co mu nabídnete, by nemusel zvládnout. V mém případě přehrál všechna videa, která na DVD a BD k přehrání dostal.

Cena odpovídá kvalitě

Mezi běžnými spotřebitelskými 2.1 domácími kiny na českém trhu je Philips Soundhub HTS9221 jedním z nejdražších řešení. Tomu však odpovídá provedení navenek i vybavení uvnitř. Mimo titanových výškových reproduktorů jsou osazeny také zesilovače třídy D, které mají velkou účinnost.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na zadním panelu přehrávače najdeme mnoho konektorů. Nechybí HDMI, LAN RJ-45 nebo anténní vstup, najdeme však také slot pro paměťovou kartu.

Na zadní straně přehrávače najdeme mimo jiné obrazový HDMI konektor specifikace 1.4 ARC, který je potřeba pro správný běh všech funkcí propojit se stejným konektorem na televizi. Najdeme i anténní vstup, čtyři zvukové cinche či síťový LAN port, se kterým se můžeme připojit a přehrávat například internetový obsah.

Dokovací stanice pro iPod

Připojit se k síti můžeme také přes integrovanou Wi-Fi, přes kterou se stejně jako po připojení LAN kabelu dostaneme k obsahu na internetu či na domácí síti. Na pravém boku přehrávače je možné vysunout dokovací stanici pro iPod či iPhone a jejich obsah spravovat na obrazovce pomocí dálkového ovladače.

Ten je až na barvu stejný jako u Philips televizí z nových řad, takže na něm opět mačkáme místo tlačítka „Dolů“ častěji tlačítko „Zpět“ umístěné a vystouplé přímo pod ním. Jinak je ovládání intuitivní a i při přechodu z jiného systému rychle zvládnutelné.

Opravdu prostorový zvuk

Při testování přehrávače jsem si pustil několik běžných i 3D filmů, které zaujímají i svou hudební stránkou. Při létání a rychlých scénách v Avataru se potvrdilo, že ač je konfigurace pouze dvou satelitů, umí zvuk roznést do okolí takřka ideálně, jako je tomu u 5.1 soustav.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Sestava Philips HTS9221 byla představena i na veletrhu IFA v Berlíně. Podle označení dostala i cenu EISA za nejlepší produkt.

Tato skutečnost se projevila i při poměrně hlasité reprodukci ve větší místnosti na veletrhu IFA, kde byla tato sestava prezentována. Ani při vyšší hlasitosti nebyla poznat zabarvenost zvuku ani nebylo slyšet, že by reproduktory „nestíhaly“. V oblasti běžné domácí techniky se prostě jedná o velmi kvalitní produkt.

Hodnocení a závěr

Dnes jsme si představili domácí Blu-ray 3D kino Philips Soundhub ze série 9000. Jedná se o jednu z nejdražších běžných spotřebitelských sestav na trhu, která stojí průměrně okolo 20 tisíc korun. Ceně odpovídá i zpracování a kvalita vydávaného zvuku. Materiálově je použit hliník, sklo i pevný plast a po designové stránce je sestava opravdu krásná. Mimo černého provedení by se měla dodávat i ve stříbrné.

Ač jsou přítomny pouze dva satelitní reproduktory, při filmech s podporou prostorového zvuku je efekt opravdu prostorový. Ani při vyšší hlasitosti neztrácí zvuk na kvalitě, dohromady 500 W RMS sestava utáhne hodně. Pokud bych měl najít nějaké mínus, byly by to maličkosti v podobě senzorového ovládání přehrávače, kdy jsou po dotyku prstem lesklé plochy ušpiněné, což platí i o lesklém povrchu subwooferu.

Na ovladači by mohla být lépe vyřešena poloha tlačítek „Dolů“ a „Zpět“, které se často zamění. Pro mnoho zákazníků bude záporem i cena, která není lidová. Výrobce za ni však nabízí opravdu kvalitní a pěkné domácí kino, které nezklame.

Reklama

Výběr článků

Načítám