Hlavní obsah

Hliníkový televizor Philips nabízí pasivní 3D i osvícení stěny Ambilight

Novinky, hlw, mif

Série LCD televizí Philips 7000 spadá do cenově středního proudu LCD obrazovek. Všechny modely v řadě nabízí pasivní 3D zobrazení, Full HD rozlišení, 400Hz technologii obrazu nebo oboustranné osvícení stěny pomocí Ambilight Spectra 2 podle barevnosti aktuálně přehrávaného filmu. Na atraktivnosti přidává hliníkové zpracování přední strany.

Článek

Philips se v posledních letech dostal do popředí trhu v oblasti LCD televizí i díky kvalitě obrazu. Nyní přichází s novými modely série 7000, která se řadí k tomu lepšímu z nabídky výrobce, ale nenabízí zcela vše, co nejvyšší modely řad 8000 a 9000.

Jedním z hlavních lákadel, která vidíme skoro na všech fotografiích nových modelů, je technologie Ambilight Spectra 2. Ta osvětluje stěnu po stranách televize podle barev aktuálně přehrávaného videa či fotografie. Televize řady 7000 také umí zobrazení ve 3D s pasivními brýlemi, ovšem neumí převod z 2D do 3D obrazu jako jejich kolegyně z vyšší řady.

Hliníkové zpracování přitáhne oči

Výsadou sedmé série aktuálního portfolia Philipsu je hliníkové zpracování přední strany televize a spodního podstavce. Na ušlechtilé kovy se očím kouká dobře a ani v tomto případě tomu není jinak. Výrobci se navíc povedlo velmi hezky skloubit hliníkové provedení s celkovým 3,8 centimetru tenkým designem.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

3D LCD televizor Philips 42PFL7606K

V dnešním případě jsem na otestování dostal model o velikosti 42 palců (107 centimetrů) s označením Philips 42PFL7606K. Rozdíly mezi jednotlivými typy v řadě 7000 jsou pouze ve velikosti a osazení či neosazení satelitního tuneru. Dvě ze tří 32“ verzí pak mají odebráno 3D zobrazení. Testovaný 42“ model se satelitním tunerem stojí okolo 30 tisíc korun, verze bez něj průměrně o dva tisíce méně.

Zajímavě řešený stojan

Pokud se nerozhodneme pro pověšení televize na zeď (VESA 400x400), je v balení obsažen stojan. Jeho noha se napevno přišroubuje k tělu a zdá se, že nastavitelnost bude nulová. Naštěstí není. Uvnitř nohy je totiž samotný mechanismus otáčení a natáčení, který pouze není vidět. Není proto problém si televizi natočit, jak potřebujeme.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Podstavec a spodní část 3D LCD televizoru Philips 42PFL7606K

Do pěkně provedeného designu zapadá i spodní panel pod displejem. Na něm najdeme ovládání zvuku, přepínání programů a tlačítko „Domů“. Po instalaci a zapojení do sítě se může stát, že televize neběží a marně hledáme zapínání. To je poměrně nečekaně na zadní straně televize. Pokud koukáme zepředu, je napravo. Rukou na něj lze dosáhnout, ale bez předchozího ohledání televize můžeme hledat déle.

Jednoduché nastavení

Po zapnutí přístroje se velmi rychle vyhledají televizní programy, pokud tedy máme připojenu anténu pozemního vysílání. Základní nastavení zřejmě postačí většině uživatelů, kteří se naučí používat pouze různé obrazové módy, které jsou přednastaveny a mění zobrazení barev, jasu či plynulosti pohybu osob ve filmu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na spodním panelu najdeme ovládání hlasitosti, přepínání programů, tlačítko Home a Ambilight.

Když už umí většina modelů řady 7000 3D zobrazení, je škoda, že v nastavení nejde aktivovat převod z 2D na 3D. Tato položka je vypnutá. Celkové nastavení je jednoduché a po několika minutách testování i přehledně roztříděné. K podrobnějšímu nastavení televize se musíme propracovat přes jednoduché menu, což je dobře. Uživatelé, kterým stačí základní nastavení se k podrobnějšímu ani třeba nedostanou, ti zkušenější si ho najdou.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Konektorů je na zadní straně televize poměrně dost. Pro starší zařízení by se možná hodil ještě jeden SCART navíc.

Konektorové osazení je příkladné. Uživatelé starších zařízení se sice budou muset spokojit pouze s jedním SCARTem, zato HDMI porty jsou hned čtyři. Nechybí ani komponentní vstup, VGA vstup, dva USB a jeden LAN konektor ani čtečka paměťových SD karet. Zabudované reproduktory 2x12 W RMS jsou slušné, na domácí kino však samozřejmě nestačí.

Podpora přehrávání DivX

Podpora přehrávání videa v DivX formátech je výborná. Všechny testované typy přehrála televize bez problémů (.mkv, .mpg, .avi a podobné). Filmy v menším rozlišení navíc vypadají velmi dobře, a ač na běžném monitoru vidíme nekvalitu obrazu s nižším rozlišením, tato televize umí nekvalitní prvky velmi dobře potlačit.

Zřejmě za to může technologie Pixel Precise HD, která má mimo jiné za úkol přehrát i méně kvalitní videa v co nejlepší kvalitě při Full HD rozlišení. To tedy pomůže u všech méně kvalitních videí, včetně videí z Youtube. Škoda je jen toho, že titulky u DivX nejsou v podstatě podporovány, což je u Philipsu běžná praxe.

Kvalita obrazu velmi dobrá

Jak jsem již zmínil, Philips se hlavně v letech předešlých vyšvihl na pozici jednoho z nejlepších výrobců v oblasti kvality obrazu. V tom i série 7000 pokračuje a obraz je opravdu velmi hezký. To je spojeno také s tím, že odezva panelu je pouhé 2 ms a technologie zobrazení je 400Hz. Ta má zajistit ostrý obraz i v rychlých akčních scénách.

Pasivní 3D technologie má své klady hlavně v lehkosti a levnosti brýlí a záleží na uživateli, zda mu více vyhovuje než aktivní. Osobně se mi pasivní 3D zdá výrazně méně drastické pro oči, na druhou stranu v kvalitě zobrazení 3D obrazu je podle mého názoru lepší aktivní technologie. [celá zpráva]

K pasivní 3D technologii se přiklánějí i lékaři. Ředitel oční kliniky Lexum Martin Filipec, který testoval pasivní technologii LG Cinema 3D, uvedl: „Ani při delším sledování zmíněné 3D technologie (LG Cinema 3D) jsme nepozorovali žádné negativní reakce nebo nepříjemné subjektivní pocity. Pro mě, který jsem nikdy televizi neměl, bylo sledování například podmořského světa touto technologií překvapivě krásným a zajímavým zážitkem.“

Pasivní technologie LG i Philipsu přitom pracují na velice podobném principu. LG svou technologii Cinema 3D představila v dubnu. [celá zpráva]

Průměrná spotřeba televize od Phlipisu by podle nálepky EU měla být 59 wattů, s čímž se dá po měření souhlasit. Integrovány jsou také spořivé funkce vypnutí displeje při přehrávání rádia a další. Televize váží bez podstavce 13 kilogramů, s ním 15,8 kilogramu. Obsah balení najdete ve sloupku vedle článku.

Hodnocení a závěr

Dnešní test byl spíše než pravým testem s měřeními praktickým představením zajímavého modelu LCD televizoru Philips 42PFL7606K. Jedná se o 42“ (107 cm) televizor ze série 7000, který nabízí přehrávání 3D obsahu pomocí pasivní technologie. Mezi kladné body výrobku patří hlavně stylový design v hliníkovém provedení, kvalitní obraz, použité technologie Amblight a Pixel Precise HD a konektorové vybavení. Do toho spadá i možnost vybrat si mezi modelem s integrovaným satelitním tunerem či bez něj.

Televizory ze série 7000 neumí převod 2D obrazu do 3D a dva ze tří 32“ modelů neumí ani 3D zobrazení. Na ovladači je nevhodně rozloženo středové ovládací kolečko, kde ihned pod tlačítkem posunutí dolů je klávesa zpět, kterou uživatel poměrně pravidelně chybně zmáčkne. Podporovány nejsou ani titulky u DivX filmů a zobrazení 3D fotografií. I přes zmíněné nedostatky se však jedná o velmi povedenou televizi pro středně náročné uživatele, která za cenu pod 30 tisíc korun nabídne poměrně dost.

Obsah balení 3D LCD televize Philips 42PFL7606K

Síťová šňůra

Síťová šňůra Dálkový ovladač

Síťová šňůra Dálkový ovladač 2x baterie AAA

Síťová šňůra Dálkový ovladač 2x baterie AAA 2x 3D brýle

Síťová šňůra Dálkový ovladač 2x baterie AAA 2x 3D brýle 2 sáčky čistících utěrek

Síťová šňůra Dálkový ovladač 2x baterie AAA 2x 3D brýle 2 sáčky čistících utěrek Otočný stojan na nábytek

Síťová šňůra Dálkový ovladač 2x baterie AAA 2x 3D brýle 2 sáčky čistících utěrek Otočný stojan na nábytek Stručný návod k rychlému použití

Síťová šňůra Dálkový ovladač 2x baterie AAA 2x 3D brýle 2 sáčky čistících utěrek Otočný stojan na nábytek Stručný návod k rychlému použití Upozornění na ochranu zdraví pro technologii 3D

Síťová šňůra Dálkový ovladač 2x baterie AAA 2x 3D brýle 2 sáčky čistících utěrek Otočný stojan na nábytek Stručný návod k rychlému použití Upozornění na ochranu zdraví pro technologii 3D Brožura s právními a bezpečnostními informacemi

Síťová šňůra Dálkový ovladač 2x baterie AAA 2x 3D brýle 2 sáčky čistících utěrek Otočný stojan na nábytek Stručný návod k rychlému použití Upozornění na ochranu zdraví pro technologii 3D Brožura s právními a bezpečnostními informacemi Záruční list

90° satelitní konektor

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám