Hlavní obsah

Vybíráme nejlepší notebook pro studenta

Právo, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vysokých školách si již zvykli místo těžkých sešitů používat notebooky. Tento fenomén se postupně přesouvá i na střední, a dokonce i základní školy. Poradíme, podle jakých kritérií laptop vybírat a na co si dát pozor.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Studenti mají na přenosné počítače jiné nároky než domácí uživatelé, kteří laptop využívají místo stolního PC. Důvod je jednoduchý, s laptopem neustále cestují, proto je při výběru vhodné myslet na odolnost. Plasty přenosného počítače by měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají dokonce kovové tělo.

Na baterii školní den

V otázce mobility je také velice podstatná výdrž baterie, kterou ovlivňují především použité komponenty. Notebook s výkonnou grafickou kartou se bez elektrické energie obejde kratší dobu, než model s integrovaným čipem.

Stejnou roli ve výdrži hraje také použitý procesor. Navrch mají takzvané netbooky s cenou okolo šesti tisíc korun. Většina z nich je totiž vybavena procesorem Intel Atom, který nabídne až 30krát nižší spotřebu, než je tomu u dnešních počítačových sestav. Díky tomu může netbook pracovat na baterii bez elektrické zásuvky klidně až deset hodin – tedy celý školní den. Nevýhodou atomových procesorů je ale jejich nízký výkon, který odpovídá počítačům z roku 2000.

Osm až deset hodin dokážou na baterii vydržet i některé výkonnější notebooky s procesory AMD Athlon či Intel Core. Jejich cena se však zpravidla pohybuje okolo 20 000 Kč. Nejvýkonnější notebooky jsou dokonce osazeny čtyřjádrovými procesory. U nich se ale reálná výdrž pohybuje zpravidla pouze okolo čtyř hodin.

Na velikosti záleží

Důležitým kritériem při výběru notebooku pro studijní účely je také jeho hmotnost. Každý gram v aktovce navíc je při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram. Odborníky na nízkou váhu jsou ale opět netbooky, které váží skoro třikrát méně než klasické notebooky. Vyznačují se velice kompaktním tělem. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců. Pro porovnání velké laptopy jsou vybaveny 15palcovým displejem.

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku přímo ovlivňuje rozměry klávesnice. Netbooky tak zpravidla mají doslova titěrné klávesy, na kterých se nedá pohodlně psát. Nejlepší je proto ještě před koupí přenosný počítač vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou, a to i v případě, že uživatel bude chtít psát všemi deseti prsty.

Co nesmí chybět

Lidé často vybírají notebook podle velikosti displeje nebo výkonu procesoru a grafické karty. Často ale zapomínají na to, že důležitou otázku hraje také paměť. Kvůli náročnějším operačním systémům i programům jí je totiž potřeba stále více. Nejlevnější přenosné počítače mají k dispozici 2GB operační paměť, což u Windows 7 i starších Vist může zdržovat při práci. Vhodné je tak dívat se po modelech, které mají alespoň 4 GB paměti. Její rozšíření totiž nemusí být vždy tak jednoduché jako u stolních počítačů.

Rychlost a výkon notebooku do značné míry ovlivňuje také pevný disk. Nejvýkonnější modely jsou vybaveny SSD jednotkami, které neobsahují žádné pohyblivé součástky. Díky tomu jsou rychlejší a výkonnější než běžné harddisky. V praxi je to znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače. Na strojích s pevným diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD trvá jen několik desítek sekund.

Dell Inspiron 15R Queen: výkon hraje prim

Nabídnout co nejvyšší výkon především pro manažery se snaží notebook Dell Inspiron 15R Queen, který je vybaven čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7 s frekvencí 2 GHz, který se v případě potřeby automaticky přetaktuje až na 2,8 GHz. Má k dispozici 8 GB operační paměti typu DDR3. O grafický výkon se stará dedikovaná karta NVIDIA GeForce GT525M, která má 1 GB vlastní paměti. Dell Inspiron 15R Queen je vybaven 15,6palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Dell Inspiron 15R Queen

Pro uložení dat je určen 640GB pevný disk, který je bohužel nepatrně pomalejší. Pracuje totiž rychlostí 5400 otáček za minutu. Samozřejmostí je také integrovaná webkamera, vestavěná čtečka paměťových karet i podpora bezdrátových sítí Wi-Fi a Bluetooth.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: pomalejší pevný disk
  • Cena: 21 500 Kč

Toshiba Satellite L735: zaujme atraktivním vzhledem

Notebook Toshiba Satellite L735 je vybaven 13,3palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. O dostatečný výkon se stará procesor Intel Core i3 s taktem 2,1 GHz a 4 GB operační paměti, kterou je možné rozšířit až na 8 GB. Data se ukládají na 640GB disk.

Foto: Novinky

Toshiba Satellite l735

I přes poměrně kompaktní rozměry se do útrob zařízení vešla samostatná grafická karta NVIDIA GeForce 315M s 1 GB vlastní paměti. Váha notebooku je 2,1 kg a na baterii vydrží pracovat slušných osm hodin. Notebook je poháněn operačním systémem Windows 7 Home Premium.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: notebook se nabízí pouze v bílém barevném provedení
  • Cena: 15 000 Kč

Asus N53SV: multimediální stanice

Notebook Asus N53SV má k dispozici procesor Intel Core i3 s frekvencí 2,1 GHz, 4 GB operační paměti typu DDR3 a grafickou kartu NVIDIA GeForce GT540M s 1 GB vlastní paměti. Pro uložení dat slouží pevný disk s kapacitou 640 GB.

Displej notebooku má úhlopříčku 15,6 palce a nabídne rozlišení 1366 x 768 bodů a LED podsvícení. Asus navíc u něj nabízí záruku nulového výskytu vadných jasných bodů (ZBD).

Foto: Novinky

Asus N53SV

Ve výbavě nechybí ani DVD vypalovačka, vestavěná webkamera či bezdrátové adaptéry Wi-Fi a Bluetooth. Slabší stránkou notebooku je výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky se totiž laptop obejde pouhé tři hodiny.

  • Klady: příjemná ergonomie
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 16 000 Kč

Acer Iconia TAB: netbook a tablet v jednom

Netbook od Aceru sází na vzrůstající popularitu počítačových tabletů, kterou rozpoutal iPad od Applu. V podstatě se totiž jedná o tablet, který ale jednoduchým zacvaknutím do takzvané dokovací stanice proměníte v plnohodnotný přenosný počítač s QWERTY klávesnicí. Novinka je postavena na platformě AMD Brazos.

Foto: Novinky

Acer Icona TAB

Je tedy vybaven procesorem C-50 s frekvencí 1 GHz. K dispozici má 2 GB operační paměti a grafickou kartu AMD Radeon HD 6250. Pro uložení dat je tablet vybaven rychlým SSD diskem. Ten má ale kapacitu 32 GB, což může být pro některé uživatele opravdu málo.

  • Klady: nahradí netbook i tablet
  • Zápory: cena proti klasickému notebooku, SSD disk je sice rychlý, ale má malou kapacitu
  • Cena: 14 500 Kč

Apple MacBook Pro: odolný notebook pro náročné

Pro příznivce společnosti Apple především z řad studentů je určen notebook MacBook Pro, jehož tělo je vyrobeno z jednoho kusu hliníku. Proti plastovým laptopům je tak zařízení daleko odolnější a nevadí mu ani méně šetrné zacházení.

Dostatek výkonu zajišťuje procesor Intel Core i5 s frekvencí 2,3 GHz a 4 GB operační paměti. Grafické operace zpracovává vestavěný čip Intel HD Graphics 3000. Především díky němu vydrží MacBook pracovat na baterii okolo sedmi hodin.

Foto: Novinky

Apple MacBook Pro

Notebook je vybaven displejem s úhlopříčkou 13,3 palce. Ten má rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Pro ukládání dat je přenosný počítač vybaven 320GB diskem. Bohužel stejně jako u notebooku od Dellu nabízí pomalejší rychlost 5400 otáček za minutu.

  • Klady: odolné kovové tělo
  • Zápory: baterii je možné vyměnit pouze v servisu
  • Cena: 30 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat nejlepší netbook

Obchodníci se letos stejně jako každý rok zaměřili na úspěšné studenty. V reklamních kampaních sázejí na to, že je rodiče odmění za jedničky novým netbookem....

Výběr článků

Načítám