Hlavní obsah

Chytrý a dobře vybavený mobil s Androidem za 3000 korun v testu

Novinky, Tomáš Hort

Mobilní operátor T-Mobile do své nabídky nedávno zahrnul nový mobilní telefon s názvem Move, který je reakcí na úspěšný konkurenční levný Android Vodafone 845. Novinku je možné pořídit už za necelé tři tisíce. Není sice levnější než 845 a ani než jeho nástupce 858 Smart, ale za nízkou cenu nabízí vše, co si v dnešní době od smartphonu představujeme - Wi-Fi, GPS i 3G.

Článek

T-Mobile Move je levný chytrý mobilní telefon s operačním systémem Android 2.2 Froyo (přesněji i s aktualizací verze 2.2.2). Má kapacitní dotykový displej, podporuje důležité technologie Wi-Fi, GPS i mobilní sítě 3G. Pod displejem najdeme tři senzorová tlačítka (zpět, menu a hledání) a jedno mechanické („Home“ – zpět na hlavní obrazovku).

Jeho tvar je zaoblený, lehce vejcovitý, plast hladce pogumovaný. Dostupné konektory jsou microUSB a 3,5mm audio jack. Fotoaparát s rozlišením 2Mpix (1600 x 1200 bodů) umí natáčet videa v rozlišení 720x480 bodů. V balení má smartphone 2GB paměťovou microSD kartu. Li-Ion baterie má kapacitu 1300mAh.

Konkurence je silná a levná

S nabídkou levných chytrých telefonů z vlastních řad přišel jako první mobilní operátor Vodafone. Nechal si vyrobit mobilní telefon od společnosti Huawei a obrandoval (pojmenoval po své značce) ho názvem Vodafone 845. Jelikož už před rokem nabízel za cenu pod tři tisíce korun všechny důležité technologie včele s Wi-Fi, GPS i podporou 3G sítí, stal se hitem.

Foto: Novinky

Konkurenti v porovnání: vlevo T-Mobile Move a vedle něj Vodafone 858 Smart.

Úspěch se nyní pokouší napodobit T-Mobile se svým smartphonem Move. Není však sporu o tom, že to bude mít těžké. Nabízí sice kapacitní displej (Vodafone 845 měl odporový), hezčí design a několik funkcí navíc, ale přichází za standardní cenu 3099 korun.

Stále prodávaný Vodafone 845 však již mezitím stojí bez závazku 2177 korun a na trh ve stejnou dobu jako T-Mobile Move přišel i jeho dvojník Vodafone 858 Smart za 2577 korun. Konkurence je tedy více než silná a levná, a proto se podíváme, zda ji nový Move může v nějakém aspektu překonat.

Přeznačený Alcatel One Touch

Stejně jako konkurence nechal i T-Mobile vytvořit svůj levný smartphone u osvědčeného výrobce, v tomto případě u společnosti Alcatel. V originální verzi je to T-Mobile Move Alcatel One Touch 908. Telefon je dostupný ve dvou barevných variantách, fialové a černé.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V balení telefonu najdeme datový a napájecí USB kabel, adaptér pro nabíjení ze sítě, sluchátka, jednoduchý manuál a samotný telefon.

V balení najdeme mimo telefonu i sluchátka (pecky), jednoduchý návod k použití, datový a nabíjecí USB kabel a nabíjecí adaptér do sítě s konektorem USB. T-Mobile Move tedy splňuje standard microUSB konektoru pro nabíjení.

Povedený design

Telefon je na první pohled menších rozměrů, přesně má 110 x 57 x 12,4 milimetru při váze 123 gramů. Na testování jsem měl k dispozici černou verzi, která vypadá poměrně stylově. Zakulacené rohy a vejcovitý tvar vypadají dobře a lesklý postranní lem jen přidává povedenému designu pomyslnou třešničku na dortu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

T-Mobile Move

Jediné mechanické tlačítko „Home“ je umístěno pod displejem uprostřed a jeho kraj z průhledného plastu je při práci s telefonem podsvícený stejně, jako tři senzorová tlačítka nad ním.

Méně kvalitní displej snižuje cenu

Jelikož je T-Mobile Move po stránce hardwaru velmi dobře vybaveným telefonem, je potřeba někde ušetřit. Obecně je jednou z dražších částí mobilů displej, který v tomto případě není tak kvalitní. Jeho rozlišení je 240 x 320 bodů, což je pro chytré telefony v dnešní době naprosté minimum. Počet zobrazitelných barev je 262 tisíc.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Displej je v klidovém stavu pěkně barevný, avšak už při pohybu v menu se projeví jeho nedostatky.

Jeho menší kvalita se projevuje hlavně při posunutí prstem v menu, kdy displej nestíhá vyplňovat pole správnými barvami a vznikají tak kostičky. Tohoto efektu si lze všimnout, není moc hezký, ale při běžném užívání nás nijak nelimituje. I samotné barvy nejsou nijak úchvatné, což ale odpovídá celkové kvalitě zobrazovače.

Vybavení velmi slušné

Pokud se ušetřilo na displeji, na ostatních komponentách už ne. V základním vybavení nechybí podpora Wi-Fi, přítomen je GPS modul. Podporuje Quad-Band GSM a dvě frekvence sítí 3G (900 a 2100MHz). Z datových mobilních přenosů můžeme využít GPRS, EDGE i HSPA.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zapínací tlačítko telefonu najdeme na levé straně. Na vrchu jsou pak jediné dva konektory - 3,5mm audio jack a microUSB.

Procesor je použit starší Qualcomm s architekturou ARMv6 o frekvenci 600MHz. Operační paměť RAM má dle výrobce 512MB, po spuštění telefonu je dostupných necelých 300MB. Za cenu tři tisíce korun slušné vybavení.

Povedený multitouch a plynulost pohybu

Velkým plusem telefonu sice není kvalita displeje, ale jeho ovládání ano. Až na úvodní „odemykací posunutí“ ze stavu, kdy jsme telefon nepoužívali a byl v režimu spánku, je dotykové ovládání přesné, citlivé a hlavně podporuje multitouch. Můžeme si tak přibližovat a oddalovat fotky či internetové stránky dvěma prsty.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na zadní straně vidíme 2Mpix fotoaparát a vedle něj poměrně kvalitní reproduktor. Na pravém boku telefonu je ovládání hlasitosti.

K tomu se váže i plynulost prohlížení webu či fotek. V tomto směru je telefon velmi svižný i díky poměrně velké operační paměti RAM. Displej reguluje svůj jas díky senzoru okolního světla nad displejem. Vedle něj je také senzor přiblížení.

Nízká kvalita fotoaparátu

Posledním zásadním prvkem je fotoaparát. Ten stejně jako displej spadá do kategorie „někde se ušetřit muselo“ a tudíž není moc kvalitní. Fotky z něj jsou v rozlišení 2Mpix povětšinou podivně barevné. Pomůže však, pokud si manuálně nastavíme vyvážení bílé.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Fotografie s automatickým nastavením mají často zbarvení do růžova stejně jako na tomto obrázku.

Kvalita videa není o nic lepší, ač můžeme upravovat kvalitu záznamu. I na nejlepší nastavení nestojí video za moc, ale na přibližnou dokumentární ukázku to stačí. U čočky fotoaparátu je i reproduktor, na který je nutné upozornit. Kvalita jeho produkce je totiž velmi dobrá.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili levný smartphone T-Mobile Move. Jedná se o mobilní telefon s dotykovým displejem a operačním systémem Android verze 2.2. Jeho hlavními nedostatky je zobrazení displeje spolu s jeho malým rozlišením a malá kvalita 2Mpix fotoaparátu. Výdrž kolem tří až čtyř dní při běžném použití je naopak u tak vybaveného telefonu plusem, stejně jako podpora Wi-Fi, GPS a 3G.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Mobilní telefon T-Mobile Move

Standardní cena 3099 korun je nízká, avšak Vodafone nabízí vybaveností hodně podobný 858 Smart ještě o 500 korun levněji. T-Mobile Move má velmi dobré a citlivé ovládání displeje, jeho design je taktéž povedený. V balení nechybí 2GB microSD karta. Nečekaně dobrá je i plynulost a svižnost telefonu. Celkově se tak jedná o zajímavý, levný a dobře vybavený telefon, který má jen málo nedostatků, bez kterých by však nemohl být tak levný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám